Üniversitede Yerel Yönetimler Reformu Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi tarafindan “Yerel Yönetimler Reformu” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Selçuk Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayir konusmaci olarak katildi.

 Üniversitede Yerel Yönetimler Reformu Anlatildi
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 3 Nisan 2012 Sali günü yapilan konferansa Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, çok sayida akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayir Osmanli’dan günümüze kadar yerel yönetimlerin geçirdigi süreci örnekler vererek anlatti. Türkiye’de yasanan somut anlamda degisimin, dönüsümün zorluguna degindi ve buna kanit olarak yerel yönetimle ilgili yasalari gösterdi. 1913’te çikan il özel idaresi kanunun 2004’te yürürlükten kaldirildigina, 1924 tarihli köy kanunun ise hala yürürlükte olduguna dikkati çekti.
 Konusmasinda hazirlik asamasinda olan köy reformundan bahseden Çukurçayir “Yeni düzenlemelere göre köy sayisi 38 binden 16 bine inecek ve köyler mahalle olarak tanimlanacak.”dedi. Büyüksehir belediyelerine yönelik düzenlemeler hakkinda bilgi verdi ve bu kapsamda büyüksehir belediyelerinin yetki alanlarinin il sinirlarina kadar genislemesinin yer aldigini belirtti. Büyüksehir belediye sayisinin da 16’dan 29’a yükselecegini söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayir Türkiye’de Gayri Safi Milli Hâsila’dan %5 kaynagin belediyelere aktarildigini, Avrupa’da bu oranin %16 oldugunu açikladi. Çukurçayir  “Kaynaktan daha önemli olan kavram verimliliktir. Asil reform idari personelin kapasitesinin güçlendirilmesidir. Nitelikli ve yetkin personel çalistirilmalidir.” diye konustu.
Çukurçayir Bati’da çikan her modelin ülkemize uyarlama anlayisinin yanlis oldugunu belirterek, “ Hayati iskalamadan, kendimize özgü yenilikler bulmaliyiz. Sehirlerimizin kültürel dokusunu yasatmaliyiz.” diyerek konusmasini sonlandirdi.
Konferans sonunda KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün tarafindan Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayir’a plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284