Ünlü: Toplanan Kayıp Kaçak Bedeli Dağıtım Şirketlerine Değil, Enerjiyi Satın Aldıkları TETAŞ’a Ödeniyor

AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, kayıp kaçak bedeli ile ilgili yaptığı açıklamada, tüketiciden alınan kayıp kaçak bedelinin sanıldığı gibi dağıtım şirketlerine değil, enerjiyi satın aldıkları TETAŞ’a kaldığını söyledi.

Ünlü: Toplanan Kayıp Kaçak Bedeli Dağıtım Şirketlerine Değil, Enerjiyi Satın Aldıkları TETAŞ’a Ödeniyor
Ünlü, “Kayıp kaçak enerji, dağıtım şebekesine girişte ölçülen enerji miktarı ile şebeke çıkış noktaları olan sayaçlarda ölçülen enerji miktarı arasındaki farktır. Örneğin, 10 milyar kWh bir enerjinin girdiği sistemde, sayaçlarından okunan miktar 8 milyar kWh ise kayıp kaçak oranı %20 demektir. Kayıp kaçak sadece ülkemizde değil, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerde tüketiciye fatura edilmektedir, çünkü kayıp kaçak, elektriği tüketiciye ulaştırma kapsamında oluşan bir maliyettir. Nitekim AB ülkelerinde de kayıp kaçak şebeke maliyetinin bir unsuru olarak dikkate alınmakta ve dağıtım bedeli içerisinde tüketiciye yansıtılmaktadır. Kayıp kaçak bedeli, enerji şebekesinin ortaya çıktığı tarihten beri tüketiciden alına gelen bir maliyet unsurudur. 1.1.2011 tarihine kadar enerji bedeli içinde alınırken, sonrasında sistem bedelleri arasına alınmıştır. 1.1.2011 tarihinden önce; 1 kWh elektrik için toplamda 26 kr fatura ödeniyordu. Bunun 18 kr enerji bedeli, 4.3 kr vergi ve fonlar, 3.7 kr dağıtım ve diğer bedeller idi. 1 gün sonra enerji bedelinin dışında alınmaya başlayınca aynı fatura 25.8 kr oldu. Bunun 15,1 kr enerji bedeli, 2,4 kr kayıp kaçak bedeli, 4,3 kr vergi ve fonlar, 4 kr dağıtım ve ilgili diğer bedeller olarak faturada yer aldı. (Vergi ve bazı fonlar enerji bedeli içinde hesaplandığı için oradaki düşüş faturayı da düşürmüştür. Toplanan kayıp kaçak bedeli dağıtım şirketlerinde kalmamakta, parayı bu enerjiyi satın aldıkları TETAŞ’a ödemektedirler” dedi.
Ünlü, kanuni düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuyla ilgili olarak da, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, vermiş olduğu karar ile EPDK’nın kanundan gelen bir yetkiye dayanmaksızın bu bedeli belirlediğini ifade etmiş, kanunilik ilkesi gereği kanunda açıkça zikredilmeyen bir bedelin tüketiciye yansıtılamayacağına hükmetmiştir. Aynı kararın gerekçesinde teknik kaybın varlığı ve kaçınılmazlığı da kabul edilmekle birlikte, kanunun bu haliyle bu konuda EPDK’ya yetki vermediği gerekçesiyle kayıp kaçak bedelinin tamamını iptal etmiştir. Öte yandan, aynı konuda Danıştay nezdinde de davalar açılmış olup, Danıştay tarafından verilen kararlarda ise, kayıp kaçak enerjinin sistem işletmeciliği kapsamında kaçınılmaz olarak ortaya çıktığı ve bu enerjinin maliyetinin tüketicilere yansıtılmasının hukuka uygun olduğu belirtilmiştir. İki yüksek yargı organından farklı kararlar çıktığı da dikkate alınarak, uygulama birliği sağlamak adına kanun düzenlemesi yapılmıştır. Kayıp kaçak oranlarına rağmen, devlet kesintisiz olarak tüm vatandaşlarına elektrik sağlamaya devam etmektedir. Kayıp kaçak ile de tüm imkanlarla mücadele edilmeye devam etmektedir. Kaçak kullananlar tespit edilmekte, cezasıyla birlikte tahsilat yapılmaktadır. Uygulanan politikalar ile 2000’lerin başında yüzde 20 seviyesinde olan kayıp kaçak oranı yüze 14’e düşürülmüştür” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284