Uyari Kalkti Direkt Ceza Geldi

Restoran, bar, cafelerde sigara içilmesine izin veren isletmeler ‘artik uyarilmayacak’. Ekipler, bu isletmelere ‘yazili uyari’ yapmaksizin, dogrudan para cezasi kesecek.

Uyari Kalkti Direkt Ceza Geldi
Nargile siselerinin üzerine de, ‘dikkat öldürür’, ‘kisirliga neden olur’, ‘kanser yapici maddeler vardir’ gibi uyari yazilari yazilacak. Sigara paketleri üzerindeki uyari yazilari büyürken; yere izmarit, sigara paketi, agizlik atanlarin cezasi 28 liradan 50 liraya çikti.   
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa teklifi tütün yasaklari konusunda önemli degisiklikler getirdi. Tütün Ürünlerinin Kontrolü ve Zararlarinin Önlenmesi Kanunu’nda yapilan degisiklikle artik isletmelerinde sigara içilmesine izin verilen patronlara ‘yazili uyari’ yapilmayacak. Bunun yerine denetim ekipleri dogrudan ‘para cezasi’ kesecek.   
Yasa teklifinin sahibi olan TBMM Saglik Komisyonu Baskani Cevdet Erdöl, "Yasa yeni çiktiginda insanlarin yasaktan haberinin olmadigi varsayimiyla, yazili uyari, imkani getirmistik. Ama artik tütün ürünleriyle ilgili yasaklardan herkesin haberi var" dedi.   
NARGILEYE ‘ÖLDÜRÜR’ UYARISI
Yapilan bir baska degisiklikle de içinde meyve olsun olmasin tüm nargileler, ‘tütün ürünleri’ kapsamina alindi. Ayrica nargile siselerinin de ön ve arka yüzünde uyarici yazilar ve fotograflar yer alacak. Nargile içinde tütün olup olmadigina bakilmaksizin, nargile içilen yerlere 18 yasin altindakiler giremeyecek.
Erdöl, “Isletmeler, bizim nargile tütün ihtiva etmiyor, meyveli-aromali diyerek itiraz ediyorlardi. Yeni düzenlemeyle buna açiklik getirdik ve hepsini yasak kapsamina aldik” dedi.
"KANSER YAPAR" YAZISI BÜYÜDÜ
Paket ve siselerdeki uyari yazi ve fotograflarin orani, her iki yüz için de yüzde 65’e çikacak. Bu oran sigara paketlerinin ön yüzünde yüzde 65 iken, arka yüzünde yüzde 45 olarak uygulaniyor.
IZMARIT ATANA 50 LIRA CEZA
Yasa ile ayrica yere izmarit, sigara paketi, agizlik gibi çöplerini atanlara verilecek ceza miktari da artirildi. 28 lira olan ceza, 50 liraya yükseltildi. Ancak çöpünü hemen toplayanlarin cezasi iptal edilebilecek.
Bu yasa Cumhurbaskani’nin onaylamasi halinde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girecek.
Kaynak: HÜRRIYET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284