Vali Kahraman Üniversiteli Gençlerle Biraraya Geldi

Vali Süleyman Kahraman, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi, Yunus Emre Anfisi’nde ögrencilerle bir araya geldi.

Vali Kahraman Üniversiteli Gençlerle Biraraya Geldi
Vali Kahraman kendi hayat hikâyesiyle basladigi derste, ögrencilerle hayata ve sehre dair izlenimlerini paylasarak, üniversiteli olmanin, üniversitede okumanin anlamina ve önemine dikkat çekti. “Basarili olmanin ilk yolu bence nerede yasadiginin farkina varmak ve baskalariyla iliski kurmadan önce insanin kendiyle iliski kurmasi, kendi kendiyle bas basa kalabilmesidir.”diyen Vali Kahraman konusmasinda su hususlara degindi.
“Her seyi yapmaya çalisanlar genelde hiçbir sey yapamazlar. Her seyden anladigini iddia edenler genelde hiçbir seyi tam olarak anlayamazlar. Okudugunuz bir kitabi ya da edindiginiz bir bilgiyi hazmetmek çok önemlidir. Ruhunuzda bir eksigi kapatmak istiyorsaniz önce neyi istediginize karar verin, sonra da isteklerinizi gerçeklestirebileceginiz yolu seçin. Sürekli baska kitaplar okumak, sürekli baska yollar denemek; ancak sizin egitim sürecinizi geciktirir. Bu sürekli ilaç degistiren bir hastanin haline benzer. Sürekli ilaç degistiren bir hastanin iyi olmasi mümkün mü? Bilginin çoklugundan ziyade niteligi önemlidir.”
Okumaya bir is edinme vasitasi, bir servet edinme araci olarak bakmamak gerektigini belirten Vali Kahraman, “Okumayi servet edinmek ya da rahat bir yasam sürmek için vasita olarak görmeyin. Elbette ki ekmeginizi kazanacaksiniz; ama okumak hayattaki mesleklerin içinde en zor olani. Çünkü sizler okumayi kabul ederek en büyük servetin ilim ve irfan oldugunu kabul ettiniz. Dünyanin sartlari degisiyor. Insanoglu her geçen gün daha hizli bir yasam sürüyor ve hiza binaen daha çok haz almak istiyor. Mesele de burada zora giriyor; çünkü hayati sadece hiz ve haz olarak görmemek gerekiyor. Çok hizli yemek yiyerek daha çok lezzet almak mümkün mü? Sizler her seyi elde etmenin degil, dogru ve iyi olani elde etmenin gayretinde olmalisiniz”dedi.
Ögrencilere kendilerini yetistirmeleri gerektigini söyleyen Vali Kahraman, bir ögrencinin kendini yetistirebilmesi için hem dünyayi hem de yasadigi yeri tanimasi gerektigini belirtti. Vali Kahraman sözlerinde su ifadelere yer verdi: “Dünyada neler olup bittiginden haberdar olun; ama kendinizi önce yasadiginiz yere göre degerlendirin. Bir sehri begenmemek, eksiklerini söylemek herkesin yapabilecegi bir is. En basta söyledigimiz gibi biz önce kendi kendimizle bas basa kalmaliyiz. Ve bulundugumuz yere göre kendimizi degerlendirerek ise baslamaliyiz. Bir gemi gölde çok büyük görünür; ama denizde küçük görünür. Çünkü o geminin büyüklügü aslinda denizin ya da gölün büyüklügüne baglidir. Sizler de yasadiginiz yere göre kendinizi ölçerek ise baslayin. Bugün Karamandasiniz. En basta kendinizi Karaman ölçeginde ele alin. Bu sehrin size bir seyler vermedigini düsünebilmek için, bu sehrin size ne vermesi gerektiginin farkinda olmak lazim. Almadiginiz bir seyi bilmek elbette ki mümkün degil. Hiç yemediginiz bir meyvenin tadini bilebilir misiniz? Önce yasadigini yerin farkina varin. Sokaklarini dolasin, bir gölgesinde oturun, insanlarin yüzüne bakin, hatta basinizi kaldirip gökyüzüne bakin…”
Ögrencilere her sey kendi içinizde” diyen Vali Kahraman konusmasini söyle sürdürdü: “Okumak bizleri yükseklere tasiyabilir. Bir makam sahibi olabilirsiniz; ama her zaman sizi yücelere tasimaz. Bizler kendimizi insanlardan çok üstün görmeye basladigimiz anda yanlisa düseriz. Herkes kapilara kilit üretebilir, herkes daha güvenli bir yasam vaat edebilir; ama bizler ilim ve irfanin bir geregi olarak sunu iyi bilmeliyiz. Duvarlar bizi soguktan ve sicaktan ya da türlü tehlikelerden koruyabilir; ama bizi gizlememeli… Sizler gururuyla degil suuruyla yasayan bireyler olmalisiniz. Her sey kendi içinizde. Kendi kendinizi dinleyin… Kalbinizde olani baskalarindan saklayabilirsiniz; ama siz yaptiklarinizi bildikten sonra herkesin sizi bilip bilmemesinin inanin hiçbir önemi yok. Çünkü herkes kendi hayatini yasar. Birimiz aciksa ve yemek yese, bir baskasinin açligini giderebilir mi? Elbette ki hayir. Bizler kendi bilgimizi tecrübe etmenin, kendi ruhumuzu yetistirmenin gayretinde olmaliyiz. Bizler ancak örnek bir yasam sunabilir ve bildiklerimizden insanlari haberdar edebiliriz. Bunu unutmayin. Bizim bu toplumda öncü olma derdimiz varsa ki var olmali, önce biz yasamayi kavramaliyiz.”
Vali Kahraman ders sonunda ögrencilerin taleplerini ve isteklerini degerlendirdi. Vali Kahraman’in dersi ögrencilerle soru-cevap seklinde devam etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284