Vali Kahraman’dan Ögrencilere Sevgi Dersi

Karaman Milli Egitim Müdürlügü tarafindan hayata geçirilen “Egitimde Degerler” projesi çerçevesinde “Sevgi” konulu ilk dersi Karaman Valisi Süleyman Kahraman verdi.

Vali Kahraman’dan Ögrencilere Sevgi Dersi
Larende Anadolu Lisesi’nde verilen ilk derste Vali Kahraman, sevginin önüne geçebilecek bir gücün veya teknolojinin olmadigini söyleyerek, “Sevgi ruhta dogar. Sevginin evi ve yurdu gönüllerdir. Leyla, Mecnun’un, Mecnun’da Leyla’nin gönlünde yasadi. Sevgi ruhun çikabilecegi en yüksek zirvelerden biridir. Biz sevgiden vazgeçmedigimiz sürece hiç kimse onu yurdundan, evinden çikaramaz. Çünkü gönül kapimizi bizden izinsiz hiçbir insan, hiçbir beseri güç açamaz. Yani gönül yurdunu biz terk edebiliriz; ama hiç kimse orayi biz istemezsek isgal edemez” dedi.
Tahtaya “sevgi, samimiyet ve fedakârliktir” ifadesini yazan Vali Kahraman,“Sevmek sadakattir ve sonsuz bir samimiyettir. Ben size desem ki gelin su atese atlayin, ya da elinizi su tasin altina koyun… Durup dururken bunu yapmazsiniz. Ama eger sevdikleriniz tehlike altindaysa, bir atesin içindeyse o zaman hiç tereddüt etmeden atese atlayabilirsiniz. Iste sevgi böyle bir sey… Hani Hz. Ali Efendimiz hicret gecesinde peygamberimizin yataginda onun yerine yatiyor. Daha bir çocukken hem de. Niçin sevdigi için, sevdiklerine zarar gelmesin diye. Yemen’de, Çanakkale’de, Büyük Taarruz’da ecdadimizdan on binlerce kisi hiç çekinmeden can veriyor. Bunlarin içinde sizin yasitlariniz da var. Galatasaray Lisesi’nin ögrencileri mesela. Bugün de ülkemizin degisik bölgelerinde askerlerimiz, polislerimiz sevdikleri degerler ugruna canlarini ortaya koymaya devam ediyor. Öleceklerini bile bile gidiyorlar cepheye. Niçin? Sevdiklerine, sevdikleri topraga bir zarar gelmesin diye. Gönüllerindeki sevgilinin ugruna hiç çekinmeden can verebildikleri için biz onlara sehit diyoruz” diye konustu.
Sevginin insanlara belli sorumluluklar yükledigine dikkat çeken Vali Kahraman, sevmenin hem kolay, hemde zor bir is oldugunu dile getirdi. Ögrencilerin ilgiyle dinledigi ve muhabbet havasinda gerçeklesen derste Vali Kahraman bazi konulara da degindi.
Vali Kahraman, “Seven insan daha çok çalismali, seven insan daha çok çaba göstermeli. Yeri geldiginde kendi mutlulugunu bile feda edebilmeli. Annelerimiz aslinda sevginin en güzel örnegi degil mi? Biz bir dakika uykudan vazgeçemezken, onlar bir ömür boyu bizim için uykularini böler, gecenin bir yarisi gözlerinden uyku aksa da bizim basimizda bekler. Bir dilim ekmek bulunca önce kendi yemez, bizi doyurur. Sevgi böylesine yüce bir duygudur” dedi.
Projenin temel degerlerimize dikkat çekmeyi amaçladigini ve degerlerine sahip çikmayanlarin degersizlesecegini ifade eden Vali Kahraman, “Karaman Yunus Emre’nin memleketi. Aslinda sevgiyi en güzel dile getirenlerden biridir Yunus. Yaratilani Yaratan’dan ötürü sevmek… Ya da her seyden iyisi bir gönle girmektir diyor… Biz sevgi konusunda, sevme konusunda ne kadar çaba harciyorsak, baska gönüllere girebilmek, baskalari tarafindan sevilebilmek için de en az o kadar çaba harcamaliyiz. Sevgi hak edilen bir seydir ayni zamanda. Bizi sevenlere layik olmaya çalismaliyiz. Aileniz sizi seviyor, milletimiz sizleri seviyor ve okumanizi istiyor. O halde bu sevginin karsiligini daha çok çalisarak, daha çok okuyarak ödeyebilirsiniz. Bu proje bir baslangiç… Insanlara sevgiyi ögretemezsiniz; ama insanlarini dikkatini sevgiye çekebilirsiniz. Bu projeyi bu açidan önemli buluyorum ve hepinize tesekkür ediyorum”dedi.
9 ay süreyle devam edecek olan projede sevgi, saygi, hosgörü, kardeslik, özgüven, liderlik, özdenetim, yardimseverlik, dogruluk gibi temel insani degerlerin yer aldigi konularda ögrencilere bilgiler sunulacagi açiklandi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284