Vekillere Trafikte Geçis Üstünlügü

Hazirlanan bir yasa teklifi, milletvekillerine yeni haklar öngörüyor. Bu haklar arasinda vekillere ait araçlara trafik cezasi kesilememesi ve trafikte geçis üstünlügü de var.

Vekillere Trafikte Geçis Üstünlügü

Milletvekillerine taninan haklar genisletiliyor.
Konuyla ilgili hazirlanan yasa teklifi, parti yönetimlerinin imzasina sunuldu.
Milletvekili haklarinin tek bir kanun altinda toplanmasini da öngören teklif yasalasirsa, vekillerin araçlarina trafik cezasi kesilemeyecek.
Ayrica vekillere ait araçlara, trafikte geçis üstünlügü saglanacak.
Protokol sirasina yönelik bir düzenlemenin de yer aldigi teklif, vekillerin illerdeki törenler de validen sonra yer almasini öngörüyor.
Teklife göre vekiller ömür boyu diplomatik pasaport tasima hakkina da sahip olacak.
Yeni yasanin milletvekillerine getirecegi bir baska ayricalik da ömür boyu diplomatik pasaport hakki olacak.
Vekil maasina bin lira artis öngören madde ise MHP ve CHP’nin talebi üzerine teklifte yer almayacak.
Türk Parlamenterler Birligi öncülügünde, TBMM'de temsil edilen tüm partilerin görüsleri hazirlanarak olusturulan, vekillere taninan tüm haklarin tek bir yasa içinde birlestirilmesini öngören yasa teklifi, TBMM'de imzaya açildi.
Türk Parlamenterler Birligi (TPB) Baskani Nevzat Pakdil yaptigi açiklamada, yasa teklifinin "vekillere Anayasa ve yasalarla saglanan haklarin, tek bir yasa altinda toplanmasini öngördügünü" söyledi.
YENI YASA ILE YENI HAKLAR VE DÜZENLEMELER DE GELIYOR
Ancak TBMM'de temsil edilen partilerin gruplarina sunulan ve görüsler alindiktan sonra nihai hali verilen yasa teklifinde, vekillere sadece mevcut Anayasa ve yasalarla da verilen haklar bulunmuyor; Halen görevde ya da emekli vekillerin talepleri dogrultusunda yeni haklar da yasa teklifine dahil edilmis durumda.
Yeni yasada vekillere taninacak yeni haklar arasinda öne çikanlar söyle;
VEKIL ARAÇLARINA TRAFIKTE GEÇIS ÜSTÜNLÜGÜ
Yasa teklifi, vekillerin kullandiklari araçlarin Karayollari Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde yazan trafik kisitlama ve yasaklarina bagli kalmamalarini içeriyor. Buna göre, vekillerin önceden plakasini bildirecekleri bir araçlarina trafikte ceza kesilmeyecek.
Yine vekillerin bildirecekleri araçlara "geçis üstünlügü" de taninacak. Yani vekillerin araçlari, ambulans ya da polis araçlari gibi, geçis üstünlügüne sahip olacaklar.
TPB Baskani Pakdil, bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldugunu Hürriyet'e su sözlerle anlatti;
"Bu düzenleme özellikle Istanbul için geçerli. Çünkü diger illerdeki mevcut trafik kosullarinda vekillere geçis üstünlügü saglanmasina gerek olacak bir trafik yogunlugu bulunmuyor. Istanbul'da vekil arkadaslarimiz bazen bir heyetle birlikte giderken heyetten kopuyorlar. Sonra o heyete ulasmak imkansiz hale geliyor. Bunu göz önüne alarak, böyle bir düzenleme olabilecegi düsünüldü."
VEKILLER PROTOKOLDE ÖN SIRADA YER ALACAK
Yasa teklifinin TBMM'de de kabul görmesi halinde, vekillerin protokoldeki sirasi öne çekilecek. Vekiller illerdeki törenlerde uygulanan protokolde Vali'den sonra yer alacaklar. Ancak vekiller, il protokolünde partiye göre degil, kendi isimlerine göre siralanacaklar. Siralama, alfabetik olarak yapilacak. Ayrica törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrilacak.
Milletvekillerinin illerde katildiklari törenlerde protokol siralamasindaki yerleri konusu da sik sik tartismalar yasandigini hatirlatan TPB Baskani Pakdil, bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldugunu söyle anlatti;
"Vilayetlerde törenlere katilan vekillerin mevcut sistemde, yeri yok, yurdu yok. Vekil gidiyor, duracagi yeri mi bulsun, arabasini mi park etsin? Illerdeki törenlere katilan il protokolünün ise hepsinin özel kalemi, protokolcüsü var. Onlar ayarliyorlar. Vekil ise gidiyor, orada bekliyor. Unutmayin; milletvekilinin itibari, milletin de itibaridir. Yeni kanunla, bu konularin belirli sekilde halledilmesinin yolu açiliyor."
VEKILLERE ÖMÜR BOYU DIPLOMATIK PASAPORT HAKKI
Yasa teklifi kanunlasirsa, vekiller halen sadece görev süreleri boyunca kullandiklari diplomatik pasaportu, emekli olduktan sonra da kullanabilecekler. Mevcut uygulamada halen görevde olan milletvekilleri diplomatik (eski kirmizi-simdi siyah) kirmizi pasaport kullanabilirken, parlamento disi kalan parlamenterler, üst düzey devlet görevlilerine verilen ve basta Schengen'e dahil AB ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkeye vizesiz giris imkani saglayan "yesil" pasaport kullanabiliyorlar.
TPB Baskani Pakdil, "yeni düzenleme vekillere ömür boyu pasaport hakki mi getirecek" sorusuna karsilik, "bu sekilde ifade etmek yanlis anlamalara neden olabiliyor. Ancak emekli Büyükelçilere de diplomatik pasaport tasima hakki veriliyor. Simdi biz bundan emekli vekillerin de yararlanmasini istiyoruz. Bizim arkadaslarimiz da, emekli olduktan sonra devlet tarafindan görevlendirilebiliyorlar. Amaç, bu görevlendirmelerde zorluk yasamamalari" diye konustu.
ANKARA DISINDAKI CENAZE TÖRENLERINI VALILIK YAPACAK
Teklif ile vefat eden milletvekilleri için Ankara disinda yapilacak cenaze törenleri için de düzenleme getiriliyor. Yasa teklifi, vefat eden aktif ya da emekli vekillerin Ankara disindaki cenaze törenlerinin organizasyonunun Valiliklerce organize edilmesini öngörüyor.
SILAH KANUNU'NA RÖTUS DA YOLDA
TPB Baskani Nevzat Pakdil, yasa teklifi hazirlanirken vekillere verilen silah ruhsatlari konusunda da yeni düzenlemelerin de düsünüldügünü, ancak bunun Içisleri Bakanligi'nin Silah Kanunu'nda yapacagi degisikliklere birakilmasinin karar verildigini anlatti. Edinilen bilgiye göre, yasa teklifi hazirlanirken bu konuda üzerinde düsünülen düzenleme, haklarinda dava açilan vekillerin silah ruhsatlarinin iptal edilmesinin önlenmesini içeriyordu.
Mynet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284