Vergi Borcu Olan Otomobilini Satamayacak!

Elektronik haczin kapsamini genisleten Maliye Bakanligi, vergi borcunu ödemeyenler için cebri tahsilat çalismalarini hizlandirdi. Emniyet ile yapilan protokol kapsaminda vergi borcu olan mükelleflerin tasitlari için siciline elektronik ortamda `haciz` serhi düsülecek.

Vergi Borcu Olan Otomobilini Satamayacak!

Borcu olan arabasini satmak istediginde ekranda "vergi borcu vardir" yazisi çikacak. Bu araçlarin satisi, borç ödenmeden yapilamayacak.
Zaman'dan Ercan Baysal'in haberine göre bütçe dengelerinin bozulmasinin ardindan vergi gelirlerini artirmanin hesabini yapan Maliye, alacaklarinin pesine düstü. Elektronik haczin kapsamini genisleten Bakanlik, cebri tahsilat sürecini de hizlandiriyor.
Bu kapsamda banka hesaplarina konulan e-haczin kapsami genisletilerek tasitlar da buna dahil ediliyor. Emniyet Genel Müdürlügü ile yapilan protokol kapsaminda vergi borcu olan mükelleflerin tasitlari için siciline elektronik ortamda 'haciz' serhi düsülecek.
Imza süreci tamamlanan proje için yazilim çalismalarina baslanildi. Bu araçlarin satisi borç ödenmeden yapilamayacak. Borcu olan arabasini satmak istediginde ekranda "vergi borcu vardir" yazisi çikacak.
Mevcut uygulamada motorlu tasitlar için trafik sicile, haciz yazisi gönderilmesi gerekiyor. Yeni sistemde herhangi bir vergi dairesi müdürü alacagi için emniyete otomatik olarak haciz serhi koydurabilecek. Yazinin yazilmasi ve isleme konulmasinin bir iki ayi bulabildigine dikkat çeken Bakanlik kaynaklari, aradan geçen sürede hacizli aracin satilabildigine dikkat çekiyor.
Borçlu mükellefi takip ederken kayitlarda tasit olup olmadigini görebildiklerini aktaran bir Bakanlik yetkilisi, "Yazisma süreci basladiktan sonra borçlu olan mükellef tasitini hemen elinden çikariyor. Böyle olunca da biz herhangi bir sekilde tahsilati gerçeklestiremiyoruz. Yeni sistemde ise mükellefin vergi borcunu ödemeden aracini elinden çikarmasi mümkün olmayacak." degerlendirmesinde bulundu.
Gelir Idaresi Baskanligi ile Emniyet Genel Müdürlügü arasinda yürütülen 'EGM Haciz Projesi' ile kamu alacaklarinin tahsili, posta ve kirtasiye gibi takip masraflarinin da önüne geçilmis olacak.
E-haczin ardindan vatandasin mali satilip vergi borcundan mahsup edilecek. Mahsup islemi tamamlandiktan sonra ise araci satin alan üzerine geçirebilecek.
Elektronik haczin kapsamini genisleten Gelir Idaresi Baskanligi (GIB), tasitlarin yani sira gayrimenkul, gemi ve diger araçlara da elektronik ortamda el koyabilecek. Sistemin genislemesiyle birlikte e-haciz mal varliklarinin önemli bir kismina uygulanacak.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284