Vergi Borcu Olanlar Dikkat!

Maliye, simdiye kadar sadece devlet ihalelerine girenlerden istenen ‘Vergi borcu yoktur’ uygulamasini genisletecegini açikladi

Vergi Borcu Olanlar Dikkat!

Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi vergi alacagini toplamak için simdiye kadar sadece devlet ihalelerine girenlerden istenen ‘Vergi borcu yoktur’ uygulamasini genisletecegini açikladi. Idare 2013 yilinda neler yapacagini açikladigi Performans Programi’ni açikladi. Programin ilgi çeken maddesi “Vergi borcu yoktur” yazisiyla ilgili olan bölüm oldu.
HABERTÜRK'ten Rahim AK'in haberine göre Maliye 2013’te simdiye kadar yasal bir hak olarak verilmis olan (6183 sayili Kanun) ancak genis olarak uygulanmayan “Vergi borcu yoktur” uygulamasini genisletecegini açikladi. Idare yazisinda devlet ihalelerine girecek olanlarin yani sira devlet yardimi ile tesvik alan kisi ve kurumlarda da vergi borcu olmamasi kosulunu arayacaklarini bildirdi.
MIRAS MARKA ALINAMAYACAK
Böylece örnegin devletten dogrudan destek alan çiftçiler veya yüzde 25 devlet katkisi alan bireysel emeklilik sistemine giren vatandaslar, bu paralari devletten alirken vergi borcunun tümünü ödemis olacak. Idare bunun yaninda harç ödenip alinan izinlerde de vergi borcu olmamasini arayacagini belitti.
Ancak diploma, noter harçlarindan senet, tapu harci, gemi ve liman harçlarini öderken bu kosul aranmayacak. Ancak içinde ehliyet almak için ödenen harcin da bulundugu trafik harçlari ile ev yaptirmak için alinan bina insaat harci ile o evde oturmak için alinan izni belirten yapi kullanma izin harcini verirken vergi borcu olup olmadigina bakilacak ve eger borç varsa izin alinamayacak. Öyle ki, babadan miras kalan marka bile alinamayacak.
200 ISLEM IÇIN ‘ÖNCE BORCUNU ÖDE’ DENECEK
Harçlar Kanunu’na ek olarak yayimlanan 8 sayili listede yer alan birçok harç ödenirken vergi borcuna bakilacak. 8 sayili listede ise vatandaslarin ticari hayata katilmasi için olmazsa olmaz bir çok konu var. Vatandaslar bu konular için harç ödeyip devletten izin aliyorlar. Yaklasik 200 islem için devlet önce vergini öde diyecek
HEPSINE SART GELMEYEBILIR MALIYE SEÇIM YAPACAK
Idare yazisinda “....Maliye Bakanligi’na bagli tahsil dairelerine vadesi geçmis borcun bulunmadigina iliskin belge aranilmasi zorunlulugu getirmeye, bu kapsama girecek amme alacaklarini tür, tutar ve islemler itibariyla topluca veya ayri ayri tespit etmeye, zorunluluk getirilen islemlerde hangi hallerde bu zorunlulugun aranilmayacagini ve maddenin uygulamasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye Maliye Bakanligi’nin yetkili oldugu hükme baglanmistir” diyerek yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadigini belirtiyor.
Ancak “Söz konusu hüküm çerçevesinde bazi ödeme islemlerinde vergi borcu bulunmamasi uygulamasina genisletilerek devam edilecektir” sözü tüm islemler için degil bazilari için bu uygulamanin yapilacagini ortaya koyuyor. Maliye saydigimiz söz konusu islemler içinden seçme yapacak.
UYUMLU VATANDASA KOLAYLIK
Gelir Idaresi Baskanligi, 2013 yilinda vergi gelirlerini artirmak ve denetimi siki tutmak için de 3 bin gelir uzman yardimcisi, 100 devlet gelir uzman yardimcisi, 100 avukat alacak. Gelir Idaresi’nin halen 40 bin 244 personeli bulunuyor.
Idare vergiyi kontrol altinda tutmak için 2013’te 2 milyar 80 milyon lira harcayacak. Performans programinda ayrica önceki yil internet vergi dairesini kullanan mükellef sayisinin 1 milyonu astigi ancak 2012’te bu rakamin 589 bine kadar indigi görüldü. Ayrica mükelleflerin uyumlu ve uyumsuz olarak ayrilacagi, uyumlu vatandaslara kolayliklar saglanacagi belirtildi.
finansgundem
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284