Vergide E-Yoklama Dönemi 1 Eylül`de Basliyor

Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi (SMMMO) Baskani Rifat Karaulu, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren vergide Elektronik Yoklama Sistemi`ne baslanacagini bildirdi.

Vergide E-Yoklama Dönemi 1 Eylül`de Basliyor

Karaulu "Söz konusu sistem, yoklama faaliyeti sonucunda kayit altina alinan delil niteligindeki verilerin (resim, video, koordinat vs. dâhil) Gelir idaresi Baskanligi ve ilgilisine elektronik ortamda iletilmesini saglayacak." dedi.
SMMMO Baskani Rifat Karaulu, konuyla ilgili su bilgileri verdi:
“Yayimlanan Teblige göre, gittikçe artan ve karmasiklasan mükellef ve mükellefiyete iliskin faaliyetlerin etkin ve hizli sekilde kavranmasi ve kayit altina alinmasi tüm vergi idareleri açisindan büyük önem arz ediyor. Bu nedenle yoklama faaliyetlerinin etkinliginin ve verimliliginin artirilmasi için gelisen bilgi ve iletisim teknolojilerinin kullanilmasi, bu faaliyetlerin dinamik ve organize bir yapida yürütülmesi ve gelisen teknolojiye uygun yeni usul ve esaslarinin belirlenmesi gerekiyor. Bu çerçevede, 1 Eylül 2015'te Elektronik Yoklama Sistemi'ne baslanacak. Söz konusu sistem, yoklama faaliyetlerine iliskin süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesini, yoklama faaliyeti sonucunda kayit altina alinan delil niteligindeki verilerin (resim, video, koordinat vs. dahil) Gelir Idaresi Baskanligi ve ilgilisine elektronik ortamda iletilmesini saglayacak. Yoklama fislerinin elektronik ortamda olusturularak kayit altina alinmasi, bunlarin elektronik imza araçlari ile onaylanmasi ya da formun islak olarak imzalanmasi, bu sekilde hazirlanacak bilgi ve belgelerin internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda ilgili kisilere gönderilmesi esas olmakla birlikte, yoklama faaliyetinin herhangi bir nedenle elektronik ortamda yürütülememesi halinde söz konusu islemler genel hükümler dogrultusunda yerine getirilecek. E-yoklama fisleri, yoklamaya yetkililer tarafindan yoklama faaliyetinin amaç ve içerigine göre belirlenmis is kurallari çerçevesinde, mobil cihazlar araciligiyla elektronik ortamda olusturulacak. Nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi tarafindan imzalanan e-yoklama fisi yoklamaya yetkililer tarafindan elektronik ortamda onaylanarak imzalanma süreci tamamlanacak. Elektronik ortamda yoklama fisinin tanzimi sirasinda, nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi bulunmaz veya imzadan imtina ederlerse bu durum mobil cihaz üzerinde ve e-yoklama imza formunda kayit altina alinacak. Bu durumda yoklama fisi yoklamaya yetkili memur tarafindan baska bir isleme gerek kalmaksizin tek tarafli olarak onaylanir ve e-yoklama imza formunun bir örnegi ilgilisine birakilacak. E-yoklama fisi, internet vergi dairesi üzerinde yer alan "Elektronik Yoklama Görüntüleme" menüsünden görüntülenebilecek ve çiktisi alinabilecek. Ayni sekilde bagli bulunulan vergi dairesi/mal müdürlügüne mükellef ya da yetkilisi tarafindan basvurulmasi halinde kagit ortaminda bir örnegi verilecek. Yoklama faaliyetinin teknik imkânsizlik ya da yapilacak isin niteligi geregi elektronik ortamda yapilamamasi halinde, yoklama fisi kagit ortaminda üç örnek olarak düzenlenecek ve nezdinde yoklama yapilana veya yetkilisine imzalatilacak"
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284