Vize Serbestisine Rum Müdahalesi

AVRUPA Birligi ve Türkiye dün Türk vatandaslarina ‘Vize Muafiyeti’ sürecini resmen baslattilar. Üç yil gibi bir zaman almasi beklenen bu sürecin ilk adimi, Brüksel’de Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel’in, ‘Geri Kabul Anlasmasi’ni parafe etmesiyle atildi. Kibrisli Rumlar, vize konusunda da ‘sorun’ çikardilar ve geri kabul anlasmasi metnine, Türkiye’nin ‘Tüm AB ülkeleriyle’ ifadesini ekleyerek Güney Kibris’la da ‘Adalet ve Içisleri alaninda isbirligi’yapmasi ifadesinin eklenmesini sagladilar.

Vize Serbestisine Rum Müdahalesi

 Geri Kabul Anlasmasi, Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçen kaçak göçmenlerin, Türkiye’ye yeniden iadesini öngörüyor. GKA’nin maliyetinin bir bölümünün AB tarafindan karsilanmasi konusunda da uzlasildi.

 *Süreç nasil isleyecek
* AB Komisyonu’nun Içislerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström, Türkiye ile ‘Vize Muafiyeti’ sürecini yürütmek için görevlendirilecek.
* Malström, Haziran sonunda Türkiye’yi ziyaret edecek ve vize serbestisi sürecinin basladigi resmen ilan edilecek.
* Ekim veya kasim ayinda AB Türkiye’ye ‘vize muafiyeti eylem plani”ni sunacak. Türkiye bu eylem planini ‘uygun bulmasi’ halinde, GKA’yi imzalayacak ve böylelikle “Vize Muafiyeti Eylem Plani” uygulamaya geçirilecek.
* Eylem planinin uygulamaya geçilmesi ve ilerleme saglanmasiyla  birlikte Türkiye, TBMM araciligiyla GKA’yi onaylayacak. Türkiye, ‘vize muafiyeti’ asamasina gelindiginde GKA’yi uygulamaya baslayacak.
Eylem Plani
 Bu süreçte Türkiye, belge güvenliginden sinir yönetimine ve göçmen politikasina kadar birçok alanda yeni reformlar gerçeklestirecek.Türkiye’ye sunulacak olan Eylem Plani içinde su unsurlarin yer almasi bekleniyor:
* Türk vatandaslarinin elindeki pasaportlarin tamaminin biometrik pasaport olmasi,
* Türkiye’nin AB Sinir Koruma Ajansi Frontex ile isbirligini daha da gelistirmesi,
* GKA ile ilgili AB üyesi ülkelerle ikili anlasmalarin imzalanmasi. Örnegin Yunanistan ile GKA imzalanmasi,
* Europol ile isbirliginin gelistirilmesi
* AB’nin göç politikasina uyum saglanmasi
* Türkiye’nin vize politikasini AB’nin vize politikasiyla uyumlastirmasi.
Bu uygulamayi, daha önce ‘Vize Muafiyeti’ süreci yasayan ülkeler 2,5 veya 3 yil içerisinde tamamladilar. Türkiye’nin de bu süre içerisinde tamamlamasi bekleniyor.
Vize muafiyetinin baslamasina kadar Türk vatandaslarina ‘Vize Kolayligi’ uygulanacak. AB ülkelerinin ‘Vize Büro’ sayisi artirilacak. ‘Vize Kolayligi’ ise, is adamlari, sporcular, ögrenciler, gazeteciler ve sanatçilar gibi bazi meslek gruplarina 2 yildan 5 yila kadar uzun süreli vizelerin verilmesi uygulamasini getiriyor. Ayrica, emekliler ve 12 yas alti kisilerden vize ücreti alinmayacak. Vize ücretleri 65 Euro’dan 35 Euro’ya düsecek. Vize basvurulari en geç 15 günde sonuçlanacak, basvuruya ret cevabi verilmesi halinde bunun gerekçesi açiklanacak ve basvuru yapana dava açma hakki getirilecek.
Rumlar bastirdi, ‘Tüm AB ülkeleri’ ifadesi girdi
Aksam saatlerinde yayimlanan ‘Geri Kabul Anlasmasi’nda, Güney Kibris’in israrlariyla ‘AB ve tüm AB ülkeleriyle Içisleri ve Adalet konularinda isbirligi yapilmasi’ yönünde ifadeler yer aldi. Rumlarin israriyla ‘Tüm AB ülkeleri’ ifadesi, metinde bir kaç yerde vurgulandi.
Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel’in paraf ettigi metin söyle:
“AB Komisyonu tarafindan Türkiye ile AB arasindaki geri kabul anlasmasinin imzalanmasina paralel olarak, kademeli ve uzun vadeli perspektifte vize muafiyeti  yönünde adimlar atilmalidir. Bu isbirliginin, performans bazli yaklasim üzerine kurulmasi, konunun Türkiye tarafindan AB ve üye devletlere etkili ve tutarli bir sekilde uygulanmasina bagli bir 'Eylem Plani' temelinde ilerlemesi saglanmalidir.
Özellikle uluslararasi yükümlülükler gözetilmeli, geri kabul anlasmasinin tüm üye devletler ve tüm üye devletlerin adalet ve içisleri konularinda, sinir ve göç akimlari bahis oldugunda etkin ve tam olarak isbirligi saglanmalidir. Özellikle vize konusunda AB müktesebati ile daha fazla uyuma ve yasal mevzuatin uygulanmasi konusuna öncelik verilmelidir".
KAYNAK:Hürriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284