Yabancilara, Oturma Izni Müjdesi

Türkiye`de yabancilara konut satisini hareketlendirmesi beklenen yeni bir karar alimdi. Buna göre, su anda gayrimenkul alan yabancilara 3 ay olarak uygulanan oturma izni, bundan sonra 1 yil olacak.

Yabancilara, Oturma Izni Müjdesi

Mütekabiliyet esasina göre Türkiye’den tasinmaz satin alan yabancilarin oturma izni süresi uzatildi. Resmi Gazete’de yayimlanan ‘Yabancilar ve Uluslararasi Koruma Kanunu’nda kisa dönem ikamet izni kapsaminda Türkiye’de tasinmaz mali bulunan yabancilara en az bir yil izin verilecegi belirtildi. Kamuoyunda Mütekabiliyet Yasasi olarak bilinen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda degisiklik yapan 6302 sayili kanun 18 Mayis 2012 tarihinde yürürlüge girmisti. Ancak fiili satislar Bakanlar Kurulu onayli satis yapilabilecek ülke listelerinin Agustos ayinda açiklanmasindan sonra basladi.
Açiklanan kararla, ülke menfaatlerinin gerektirdigi hallerde, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen ülkelerin vatandasi olan yabanci uyruklu gerçek kisilere Türkiye’de tasinmaz satilmasina imkan saglandi. Böylece, 183 ülkenin vatandasinin bazi sartlar kapsaminda Türkiye’den konut, arsa gibi tasinmazlari satin almasinin önü açildi. Yabancilara mülk satisinin önünün açilmasi, en çok gayrimenkul sektörünü memnun etti. Bu yasa sayesinde, yabancilara mülk satisinin yillik 2 milyar dolardan 5 milyar dolara, uzun vadede 10 milyar dolara çikmasi bekleniyor. Uzun vadede yabancilara satilacak konut sayisinin da 20 bine ulasmasi öngörülüyor. Agustos ayindan bu yana, yabancilara bireysel satislar yavas yavas basladi. Ancak, mülk alan yabancinin Türkiye’de daha uzun süre kalabilmesi ve böylece yatirima daha sicak bakabilmesi için, gayrimenkul sektöründe oturma izni süresinin uzatilmasi talepleri olustu.
BIR YIL IZIN VERDI
Dün Resmi Gazete’de yayimlanan Yabancilar ve Uluslararasi Koruma Kanunu’nda çalisma izni, kisa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, ögrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni, insan ticareti magduru ikamet izni ve iptal sartlari düzenlendi. Türkiye’de tasinmaz mali bulunan yabancilar da kisa dönem ikamet izni kapsaminda yer aldi. Kanunda “Kisa dönem ikamet izni, her defasinda en fazla birer yillik sürelerle verilir” denildi. Yabancilarin oturma izni alabilmesi için genel saglik ve güvenlik standartlarina uygun barinma sartlarina sahip olmasi, istenirse adli sicil kaydini gösteren belgeyi sunmasi ve Türkiye’de kalacagi adres bilgilerini vermesi de gerekecek.
Oturma izninin ne faydasi olacak
* Oturma izninin 3 aydan 1 yila çikarilmasi, yabanciya gayrimenkul satmak isteyenlerin elini güçlendirdi.
* Sürenin uzamasi, yabancilarin satin aldiklari tasinmazlarda daha uzun süre kalmasini saglayacak.
* Böylece, Türkiye’den mülk almak yabancilar için daha cazip hale gelecek.
* Yabancilarin talebindeki beklenen artis ikamet izninin artmasi ile saglanabilecek.
* Bu kapsamda, yillik 10 milyar dolarlik satis bekleniyor.
(Hürriyet)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284