Yarim Asirlik Memur Kanunu Degisiyor

Memurlarin ve sözlesmeli personelin çalisma seklini düzenleyen kanun, bastan sona degisiyor.

Yarim Asirlik Memur Kanunu Degisiyor

Yaklasik 2,5 milyon devlet memuru, 1965'te çikarilan 657 sayili kanunla idare ediliyor. Mevcut yasanin ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle Çalisma Bakanligi harekete geçti.
Zaman'in haberine göre; Yapilmasi planlanan en önemli degisiklik, kamuya farkli adlar altinda memur aliminin önüne geçmek için bu statülerin teke indirilmesi. Zira kamudaki memurlar; çesitli kanunlar çerçevesinde istihdam edilen sözlesmeli personel, geçici personel gibi degisik isimler altinda çalistiriliyor. Yapilacak düzenlemeyle bu çok çesitli tanimlamalara son verilerek tek bir memur statüsü benimsenecek.
Devlet Memurlari Kanunu'nda yapilmasi planlanan degisiklik, geçen hafta sonu Bolu Abant'ta yapilan çalistayda masaya yatirildi. Çalisma Bakani Faruk Çelik'in baskanligindaki toplantiya birçok bakanligin bakan yardimcilari, müstesarlari ile yargi kurumlarinin baskanlari ve sendika baskanlari katildi. Iki gün süren çalistayda önemli kararlar alindi.
Düzenlemeyle, kamu istihdaminda memur, sözlesmeli personel, geçici personel, Teskilat Kanunu'na göre sözlesmeli personel, 399 sayili KHK'ya göre sözlesmeli personel, Belediye Yasasi'na göre sözlesmeli personel, 4924 sayili kanuna göre sözlesmeli personel gibi uygulamalar ortadan kaldirilacak. Memurlara, ücret degisikligi öngörmeyen performans sistemi uygulanacak. Kurum kendi içinde çesitli ödül ve taltiflerle çalisanlarinin motivasyonunu artiracak.
Stajyer memurlar, göreve baslar baslamaz hizmet içi egitime alinacak. Bu egitimler, uzaktan egitim yoluyla da yapilacak. Özürlü memurlarin daha kolay istihdamina imkan vermek için özürlülük oranlari düsürülecek. Yine özürlü memurlarin kamuda yükselmelerinin önü açilacak.
Edinilen bilgiye göre çalistayda memurlarin performansa göre ücret almasi da tartisildi. Ancak performansta hangi kriterlerin esas alinacaginin tespitinin zor olmasi ve bu sistemin de baska problemlere yol açabilecegi belirtilerek bu asamada gündeme alinmadi. Sendikalarin talebi sebebiyle memurlarin is güvencesine iliskin de bir tartisma yasanmadi. Bu konu da gündeme alinmadi. Memur-Sen, çalistayda memurlarin kamuda basörtülü olarak çalisabilmesi gerektigini belirterek, bunu kisitlayan yönetmeligin kaldirilmasini istedi. Ayrica sözlesmelilerin kadroya alinmasi talebi tekrarlandi. Bu konunun bugünkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelecegi belirtildi.
Türkiye'nin gelecek 50 yilina damga vuracak bir personel sistemi tasarlamak istediklerini söyleyen Çalisma Bakani Faruk Çelik, "Kamu personelinin yurt sathina dengeli dagilimini gözeten, çalisanin emeginin tam karsiligini veren, hem hizmet sunani hem de hizmet alani memnun eden, liyakat ilkesini ve verimliligi esas alan yeni bir personel sistemini hayata geçirmemiz gerekiyor." degerlendirmesini yapti.
Kaynak: Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284