Yasa Takilanlara Emeklilik Müjdesi

Yas beklenmeden biraz düsük maasla emekli olmak mümkün olacak.

Yasa Takilanlara Emeklilik Müjdesi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi , 1999 yilindan önce ise baslayanlardan prim gün sayisini doldurmasina ragmen kanunda öngörülen yasi doldurmadigi için emekli olamayanlara yönelik çalisma baslatti. Buna göre yas beklemeden biraz düsük maasla emeklilik mümkün olacak.
1999 yilinda çikarilan bir yasa ile çalisanlarin emekli olma sartlari degistirildi. Yasa ile 1999 yilindan sonra ise girecek olanlar için, daha önce kadinlarda 38 olan emeklilik yasi 58'e, erkeklerde 43 olan emeklilik yasi da 60'a çikarildi. Ayni yasa ile SSK'ya tabi çalisanlarin emekliligi için gereken gün sayisi 7000'e çikarildi. Bu tarihten önce ise girenler için 1976 yilina kadar geriye dönük olarak 'Kademeli Yas ve Gün Sarti' getirildi. 5510 sayili yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren ise girenler için ise 65 yas sarti getirildi.
Böylece kademeli yas düzenlemesi kapsaminda prim gün sayisini doldurmasina ragmen yas sartini tamamlayamadigi için emekli olamayan milyonlarca kisi ortaya çikti. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre 'emeklilikte yasa takilanlar' bir araya gelip sikintilarini Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik'e anlatti.
Bu bilgiler isiginda bürokratlara çalisma yapma talimati veren Çelik, sikinti hakkinda söyle konustu:
“1999 yilinda 10 yil çalisip, '10 yil sonra ben emekli olacagim' diye bekleyen vatandasa diyelim ki 4 yillik ilave bir süre geldi. Vatandaslarimiz, 'bizim prim ve gün sayimiz doldu' diyor. Vatandasimiz, 'Biz oyun oynarken kural degisti, bizim ne günahimiz var' diyor. Tabii ki bakildiginda hakli, kamu düzenleme yapabilir mi? Yapabilir. Ne yapilabilir, dünyadaki örnekleri nedir? Bir haksizlik var mi? Var. Kismî emeklilik çerçevesinde degerlendirilebilir veya uzatilan süre dikkate alinarak maas baglanirken ona göre maas baglanilabilir. Tüm bu hesaplari dikkate alarak, gelecege dönük projeksiyonlar yaparak sistemi tahrip etmeden bir çözüm arayisi içerisindeyiz.” Çözümün 'yas beklemeden biraz düsük maasla emeklilik' seklinde gerçeklesmesi halinde ilk etapta 500 bin kisinin emekli olmasi bekleniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284