Yasagi Delen En Az 12 Bin TL Ceza Ödeyecek

Karisim ürünler 5 Mart`ta raflardan inecek, indirmeyen 12 bin lira ceza ödeyecek

Yasagi Delen En Az 12 Bin TL Ceza Ödeyecek

Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin etle et ürünlerindeki taklit ve tagsis olaylarini önlemek amaciyla yeniden düzenledigi Türk Gida Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebligi 5 Mart Sali günü resmen yürürlüge giriyor. Önümüzdeki Sali gününden itibaren piyasada artik tavuk , kuzu, hindi karisimli sucuk ve soyali köfte satilamayacak. Yasaga ragmen raflarinda karisimli ürün bulunduranlar ise 5996 Sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu geregi en az 12 bin lira para cezasiyla karsilasacak. Bazi firmalarin simdiden piyasadaki karisimli ürünlerini topladigi belirtildi.
Cihan'a açiklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârlari Federasyonu Baskani Fazli Yalçindag düzenlemeyle; kanatli etle kirmizi et karistirilarak ürün elde edilemeyecegini belirtti. Düzenlemeyi; 'Türk vatandaslarina yapilan en hayirli hizmet' olarak degerlendiren Yalçindag meselenin sadece salam, sosis, sucuk meselesi olmadiginin altini çizdi. Artik vatandaslarin yiyecegi döner, köfte ve sucugun tadina varacagini vurgulayan Yalçindag sunlari kaydetti:
"Yillarca 50 adet köfte 3 liradan satildi. Neden köfte, sucuk ve döner gibi geleneksel Türk damak tadina hitap eden ürünlerimizle oynadilar? Köfteye soya, dönere tavuk kattilar. Halkimiz yeni düzenlemeyle artik et yerine ot yemeyecek. Köftenin içerisi tamamen soyadan olustugu için vatandas et yedigini zannediyordu; ancak ot yiyordu. Artik soyayi soya olarak satabilecek, ancak soyayi köfte diye satamayacak. Tatlandiricilarla et tadi verilerek et diye yediremeyecekler. Mekanik olarak ayrilmis etlerin (kemige yapismis etin mekanik olarak ayrilmasi) üretimine de izin sarti getiriliyor. Yani vatandas tavugun budunu, gögsünü ise yarar tüm yerlerini ayikliyordu, kalan iskeletini de teknik bir dizi yöntemle temizliyorlardi, buna 'mekanik parçalanmis et' deniliyordu. Bu tür et üretimine de bakanlik izni sarti getirdi.”
Yalçindag vatandaslarin yasaga ragmen market raflarinda karisimli et ürünü gördügünde çekinmeden ‘Alo 174 Gida’ hattini aramalarini tavsiye etti.
Habervaktim
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284