Yasli Araca Yüksek Vergi Sifir Otoya ‘Özel Kredi’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, hurda tesvigi kapsamina alinmasi planlanan 20 yas üzeri araç sayisinin Türkiye’de 2 milyon civarinda oldugunu ifade ederek, araç sahiplerini ‘zorlayici’ ve ‘tesvik edici’ iki modelle araçlarini hurdaya ayirmaya ikna edeceklerini söyledi.

Yasli Araca Yüksek Vergi Sifir Otoya ‘Özel Kredi’

Zorlayici model içerisinde çevreci olmayan araçlarin Motorlu Tasitlar Vergisi’ni (MTV) yükselten ve çevreci araçlarin ise vergisini düsüren bir yol izleyebileceklerini söyleyen Ergün, tesvik edici sistem kapsaminda ise hurda araçlara bir bedel ödeyeceklerini ve yeni bir araç almak istediklerinde ise kredi imkâni sunacaklarini belirtti.
Ekonomi Muhabirleri Dernegi üyeleri ile bir araya gelen Ergün, hurdaya ayrilacak araçlarla ilgili çalismanin ipuçlarini vererek sunlari kaydetti:
“20 yilin üzerindeki araçlarin sayisi 2 milyonun üzerinde. Sistemi tersine çevirmemiz lazim. Sifir arabanin, en çevreci arabanin vergisi en yüksek. Çevreyi en çok kirleten arabanin vergisi en düsükte. Çevreci olmayan araçlarin MTV’sini yükselten ve çevreci araçlarin MTV’sini düsüren bir sisteme yöneldiginizde bu sistemi zorlar.”
Çöpten benzin akacak
Ergün, kanser ve GDO iddialariyla gündeme gelen nisasta bazli seker (NBS) üretimi için gelen kota artiriminda yabanci içecek firmalarinin etkili oldugunu söyledi. Çöplerin geri dönüsümü üzerine çalistiklarini da belirten Ergün, “Atiklarimizin yarisini yeniden degerlendirebilirsek 7-8 milyar dolarlik bir kaynak ve ekonomi karsimiza çikiyor.
Kanalizasyondan enerji üretiyorsunuz. Çamur kaliyor geriye. Çimento fabrikasina para verip yaktiriyorsunuz bu çamuru. Simdi yeni sistemler var, aritma tesisi çamurlarindan fueloil ve ham petrol üretebiliyorsunuz. Türkiye’deki birçok aritma tesisi, çamuru ham petrole dönüsüp rafinaj isleminden sonra fuel oil, benzin, mazot olarak kullanilabilecek, çamur diye bir sey kalmamis olacak” dedi.
‘Sen oynamazsan baskasi oynar’
Koç Holding Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Koç’un söyledigi belirtilen “Yerli otomobil ticari intihar” sözlerinin sorulmasi üzerine Ergün, söyle konustu:
“Biz sektöre, ’siz yapin, biz önünüzü açalim kardesim’ diyoruz. ’Yerim dar’ diyorsun, yerini açiyoruz, sonra da ’yenim dar’ diyorsun. Bu da sunu gösteriyor. ’Yerim mi dar, yenim mi dar’ tartismasini bir kenara birak. Senin oynamaya niyetin var mi, yok mu? Onu söyle. De ki ’Benim oynamaya niyetim yok.’ Hiç ’Yerim dar, yenim dar’ deme. Oynamaya niyetin yoksa, ’Ben oynamayacagim’ dersin olur biter. Sen oynamazsan baskasi oynar.”
Milliyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284