YBTB Genel Baskan Yardimcisi Gürel: “Yerel Basin Sesini Iletisim Meclisi Ile Duyuracak”

Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birligi(YBTB) Genel Baskan Yardimcisi Sakir Gürel, Anadolu basininin çigliginin duyulabilmesi için, `Türkiye Iletisim Meclisi`nin kurulacagini söyledi.

YBTB Genel Baskan Yardimcisi Gürel: “Yerel Basin Sesini Iletisim Meclisi Ile Duyuracak”
Gürel, Karaman'da düzenlenen Mevlana Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen "Görünen Medyanin Duyulmayan Çigligi Projesi" 2011 Yerel Medya Panel Programi'nda konustu. YBTB'nin yerel ve bölgesel televizyonlara katkisi, yerel ve bölgesel televizyonlarin birlikten beklentilerini anlatan Gürel, yerel ve bölgesel medyanin sikintilarina da dikkat çekti. Yerel ve bölgesel televizyonlarin teknik ve ekonomik anlamda yasadigi sikintilar yüzünden adeta can çekistigini belirten Gürel, "Türkiye'de özel televizyonlarin yayin hayatina geçtigi 1990'li yillarin basinda ki durumla bugünü karsilastirdigimizda, Yerel ve Bölgesel Televizyonlarin, nicelik ve nitelik bakimindan çok büyük gelismeler kaydettiklerini görmemek de haksizlik olur. Ancak madalyonun bir de öteki yüzüne bakmak gerekir. Yillarca kamu hizmeti anlayisi ile yayincilik yaptiklari halde, kamudan yeterli destegi göremeyen, hatta ekonomik anlamda hiç destek alamayan, dünyadaki gelismelere paralel olarak, analog karasal yayinciliktan dijital yayinciliga geçemeyen/geçirilmeyen Yerel ve Bölgesel Televizyonlar, her geçen gün biraz daha kan kaybetmektedir." dedi
Türkiye'de, RTÜK kayitlarina göre Ulusal, Bölgesel, Yerel, Uydu ve Kablo ortamlarindan yayin yapan 300 civarinda televizyon yayin kurulusunun bulundugunu ifade eden Gürel; "Bunlardan yaklasik 200'ü yerel ve bölgesel televizyondur. Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birligi, ulusal yayincilik yapanlarin disinda kalan televizyonlarin yüzde 90'inin üyesi oldugu, bir anlamda, Türkiye'deki tüm yerel ve bölgesel televizyonlarin ortak temsilcisi olan tek sivil toplum kurulusudur." açiklamasinda bulundu.
Gürel konusmasinda ayrica, Türkiye Iletisim Meclisi olusturulmasi çalismalarinin son asamaya geldigini de kaydetti. "Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birligi, bundan böyle sadece bir birlik olarak degil, bir federasyon, hatta konfederasyon olarak daha aktif ve daha verimli hizmet vermesi gerektiginden yola çikarak, Yerel ve Bölgesel Radyolar Birligi, Yerel ve Bölgesel Gazeteler Birligi, Uydu Televizyon Yayincilari Birligi, Anadolu Internet Medyasi Birligi'ni kurmus, kurulus çalismalarini tamamlamistir. Federasyon ve Konfederasyon ilani, TRT Anadolu'nun birinci kurulus yildönümü ile birlikte, birliklerimize üye bin yayincinin katilacagi, Sayin Basbakanimizin da katilmayi arzuladigini bildigimiz bir törenle açiklanacaktir." diye konustu.
Hatay TV Yönetim Kurulu Baskani Rahmi Vardi’da yerel medyanin sorunlarini dile getirerek, “Türkiye’de suan yerel televizyon kanallarinin izlenme orani çok azdir. Bunun nedeni ise karasal yayin yapan kanallarin izlenebilecegi antenler artik satilmiyor. Bunun suçu iktidarlar, muhalefetler degil. Teknoloji maalesef bizi maglup etmistir. RTÜK kuruldugunda bize frekans lisanslari verilecek dendi. Bugün hala bekliyoruz. Kendi arkadaslarimiz arasinda konusurken biz çok izleniyoruz diyoruz. Onun neticesini ögrenmek çok basittir. Çatilara bakarsaniz çanak antenler arasinda diger antenler var mi yok mu görürseniz ne kadar izlenip izlenmediginiz de ortaya çikar. Izlenmemiz için uyduya çikmamiz gerekiyor. Ama yerel medya ekonomik sikintilar nedeniyle yenilenemiyor. Ulusal kanallarla yarisamayiz. Türkiye’de yerel kanallari bir kisi izliyor oda RTÜK. Neden çünkü benim televizyonuma 200 bin dolarlik bir alet takti. 24 saat kesintisiz izliyor. O 200 bin dolari yerel televizyonlara verseler bugün kanallarin bulundugu nokta çok daha farkli olur. Ekonomik çözümler üretilmezse 1 yil sonra birçok yerel kanal yayin hayatini noktalamak durumunda kalacak” dedi.
RTÜK üyesi Abdulvahap Darendeli’de konusmasinda, “Insan haklari sözlesmesinin 10. maddesinde ifade özgürlügünü anlatir. RTÜK kanununun medya düzenlemelerinin temelini teskil eder. Herkes ifade özgürlügü hakkina sahiptir. Bu hak haber alma ve vermeyi kamu otoritelerinin müdahalesi olmaksizin ve sinir tanimaksizin kullandirilir. Simdi ben kamu otoritesini temsil ediyorum. Iste buda demokratik bir görünüm. Belki bizden önceki yönetimler bu kadar hosgörülü degildi. Bu nedenle bu sikâyetlerden memnunum. RTÜK yerel medyaya nasil bakiyor. Biz anayasal bir kurulusuz. Bagimsiz idare otoriteri dedigimiz gibi Türkiye Büyük Milleti Meclisi içerisinden seçilen yegane kurulusuz. TBMM’den seçilen 9 üye mecliste grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden olusuyor. 5’i iktidar 4’ü muhalefet grubundan olan kamu kurumu niteliginde kararlarin alindigi muhalefetin oldugu tek kurumuz. Sorumlu oldugumuz sektörde çok sesliligi temsil etmek oldugu gibi yapimizda bu sekilde. Kimden sorumluyuz. Radyo ve televizyonlarin kurulus ve yayin hizmetlerinden. Avrupa birliginde bizim karsimiz kanununun ve örgütlenmenin adi Görsel Isitsel Yüksek Kuruludur. Hizmetlerinin adi da Görsel isitsel medya hizmetleridir. Arasinda ne fark var diyeceksiniz. Kavramsal çerçeveye baktiniz zaman çok fark var. Görsel isitsel medya hizmeti bir kere hizmet kavrami görüyor. Bu çok önemli. Kamu hizmeti kamusal sorumluluk gibi kavramlarla geliyor. Devlet tek tarafli yönetmekten, tek tarafli düzenlemekten, tek taraftan yollar standartlar koymaktan vazgeçiyor. Hizmetin anlami bu” dedi.
Darendeli, RTÜK’ün televizyonlara yerlestirdigi cihazla ulusal ve yerel tüm kanallarin 24 saat izlendigini belirterek, “Bu karar alinirken bu karsi çikmistim. Yani ulusallari izleyelim ama yerelleri bu kadar sikmaya bu kadar denetim altina almaya gerek yok. Yerellerin sicillerine baktigimizda gerçek anlamda yerellerle ilgili uyguladigimiz yaptirim cezai müeyyide çok az. Bu anlamda yerelleri tebrik ediyorum. Yereller kendi inançlari, degerleri dogrultusunda, ülkenin yasalarina, ahlakina etigine uygun yayin yapiyorlar. Ulusallarin muhatap olduklari yaptirimlari da uygulamiyorlar. Peki bunlari bu kadar denetim altina almaya gerek var miydi. Üst kurulun aldigi karara göre ulusallara yaptigimiz denetimleri yerellerde de yayginlastirirsak milli bir bütünlük olur diye bu proje kabul edildi” diye konustu.
Darendeli dünyada en çok televizyon izleyen ülkenin Türkiye oldugunu ve bin 500 civarinda televizyon ve radyo kanalinin bulundugunu sözlerine ekledi.
RTÜK Üyesi Niyazi Çaylak’da RTÜK’ün Avrupa Birligi faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi.
Panel ögleden sonra ise Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü ögretmen görevlilerinin ve Local Time Reklam ve Pazarlamadan sorumlusu Ayten Zapçi’nin katildigi oturumla ve yöresel Karaman kiyafetlerinin tanitildigi defile ile sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284