Yeni Açikögretim Sistemi Kolay Mezun Ediyor

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydin, Açikögretim Fakültesi`nde (AÖF) sinav ve sinif geçme sisteminde ``kosullu geçme`` yönteminin uygulanmaya baslandigini belirtti.

Yeni Açikögretim Sistemi Kolay Mezun Ediyor

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydin, ''Sistem, çalisan ögrencimiz lehine oldu. Yillarca bir dersimizde basari oranimiz yüzde 20'de iken su anda yüzde 50'lere çikti'' dedi.
Prof. Dr. Aydin, AÖF'de 3 yil süren çalismalar sonrasinda 2012-2013 akademik yilinda itibaren egitim-ögretimde dönemlik kredili sistemine geçilerek yaklasik 2 milyondan fazla ögrencinin intibaklarinin yapildigini söyledi.
Daha önce vize-final ya da vize-final-bütünleme sonuçlarina göre 100 üzerinden 50 ve üzeri puan alan ögrencilerin dersten geçtigini, alamayanlarin da kaldigini hatirlatan Prof. Dr. Aydin, yeni sistemde bunun tamamen degistigini anlatti.
Prof. Dr. Aydin, bir dersin ortalamasi esas alinip ögrencilerin ortalamalarinin hesaplandigini dile getirerek, söyle konustu:
''Bagil degerlendirme sistemine bagli olarak 'kosullu geçme' ya da 'sartli geçme' dedigimiz sistem meydana geldi. Önceki yillarda tek dersten, mesela Matematik veya Ingilizce gibi derslerden kalan ögrencilerimiz, yillarca mezun olabilmek için bu derslerden geçmeyi bekliyordu. Su anda ögrencimizin genel ortalamasi 2,00'nin ve ders notu FF'in üzerindeyse ögrencimiz mezun olabiliyor. Dolayisiyla yeni sistemle alakali birçok ögrencimizden olumlu yanitlar gelmeye basladi. Sistem, çalisan ögrencimiz lehine oldu. Yillarca bir dersimizde basari oranimiz yüzde 20'de iken su anda yüzde 50'lere çikti. Bu oran, ögrencilerimizin basarisiyla olustu. Tabii ki, bunun içinde sartli ve kosullu geçen ögrencilerimiz de var. Dahasi bu sistemle örgün egitimle açikögretim arasindaki geçisler olanakli hale geldi. Örgün ögrencilerin, açikögretimden ders alabilmesinin yolu açilirken, açikögretim ögrencilerinin de örgün egitime geçis olanaklari artirildi. Ögrencilerin istihdaminin kolaylastirilmasi, ulusal ve uluslararasi hareketliligi gündeme geldi.''
Bahar dönemi kayitlarinin 11 Mart'ta basladigini animsatan Prof. Dr. Aydin, kayit ve ders seçimlerinin internet araciligiyla 21 Mart'a kadar gerçeklestirilecegini bildirdi.
Sistemin ögrenci merkezli hale geldigi için kayit yenileme ve ders seçme islemlerinde sorumlulugun tamamen ögrencilere ait oldugu uyarisinda bulunan Prof. Dr. Aydin, söyle devam etti:
''Intibaklari yapilan tüm ögrencilerimizin alttan almasi gereken dersleri varsa ve bu dersler ögrencinin üzerine yüklenmemis dahi olsa bunlari kendileri eklemeleri gerekiyor. Ders kaydi islemi gerçeklestirildikten, sonra mayis ayinda ara sinavlar yapilacak. Ayrica, nisan ayinin basina kadar bütün ögrencilerimizin kitaplarini dagitmis olacagiz. Bu ay basindan itibaren internet üzerinden kitaplara ulasabiliyorlar. TRT Okul ekranlarindan farkli formatlarda üretilen TV egitim programlarimiz ögrencilerimizin ders çalismasina imkan sagliyor ve bu programlara internet üzerinden her türlü platformdan ulasilabiliyor. Ögrencimiz hangi dersi alacagini biliyorsa su andan itibaren kitabini almamis dahi olsa buralardan derslerine çalisabilir. Öte yandan, bahar döneminden itibaren internet üzerinden es zamanli ve es zamansiz danismanlik hizmeti baslayacak. Hocalarimiz belli saatlerde danismanlik hizmetini verecek ve ders anlatimi yapilacak. Dersleri izleyemeyen arkadaslarimiz, daha sonra sistemden izleyebilecek. Bir de çok hizli bir sekilde bahar dönemi için elimizdeki kitaplarin e-ögrenme materyallerini hazirliyoruz, büyük ihtimale nisan ayinin ortalarinda en azindan ihtiyaç duyulan ünitelerin e-ögrenme materyalleri sisteme yüklenmis olacak.''
''e-ögrenme seferberligi' baslatildi''
Prof. Dr. Aydin, dönemlik kredili sistemin gerekliliginden baslayarak kisa bir süre önce Açikögretim Sistemi'nde köklü düzenlemelere gidildigini ve sistemin yeniden yapilandirildigini vurguladi.
Bu süreçte yenilenen tüm programlarin yeterlilikleri ve derslerin ögrenme çiktilari belirlendigini, tüm ders kitaplarinin 5 bine yakin ögretim üyesi tarafindan yeniden yazildigini ifade eden Prof. Dr. Aydin, ''Üniversitemizin ve ögretim üyelerimizin donanim ve yazilim ihtiyaçlari yenilenerek sistemin alt yapisi tamamlandi. Bu dogrultuda da her ögretim üyesinin ögretim tasarimcisi olmasi hem örgün sisteme de verdigi ders hem de açikögretimde sorumlu oldugu ders internete dayali olarak tasarimi, yapimi ve sunumu için 'e-ögrenme seferberligi' baslatildi'' dedi.
Bu kapsamda Açikögretim Sistemi'nde yer alan her program ve ders için yenilikçi yöntemleri kullanarak etkilesimli ögretim materyalleri üretilecegi bilgisini veren Prof. Dr. Aydin, sunlari kaydetti:
''Her dersin etkilesimli kitabi ve e-ögrenme bilesenlerinin üretimi, es zamanli danismanlik sisteminin kurulmasi, farkli ögrenme biçimlerine ve ihtiyaçlarina uygun kisiye göre özellestirilebilir etkilesimler ve arayüzler gelistirilmesi, özel egitim ihtiyaci duyan bireylere yönelik egitim ortamlarinin tasarimi, akilli ögrenci destek hizmetlerinin uygulanabilirligi, 3 boyutlu sanal gerçeklik ve laboratuvar uygulamalari, mobil ögrenme araçlarinin kullanimi ve ögrenme imkanlarina erisimin firsat esitligi ilkesi ucuz, hizli, her yerde ve istenilen zamanda ve güvenilir bir sekilde saglanmasini hedefliyoruz.''
Transkript belgelerindeki ''uyari'' yazisi ne anlama geliyor
Prof. Dr. Aydin, güz dönemi notlarinin açiklanmasinin ardindan bazi ögrencilerin transkript belgelerinde ''uyari'' yazisi gördügünü ve pek çok ögrencinin bunun ne oldugunu sordugunu hatirlatti.
Ortalamasi 2,00 altinda olan ögrencilerin ''uyari'' aldigi bilgisini veren Prof. Dr. Aydin, ''Güz dönemi sonunda not ortalamasi 2,00'in altindaysa bu ögrenci 'uyari' alir. Yani ögrenciye diyoruz ki, 'bir sonraki dönem daha iyi çalis, ortalamani 2,00'in üzerine çikar'. Mesela notlarindan ikisinin FF, 3'ünün de CC'nin altinda yani CD, DC, DD ise bu ögrenci çalisacak. Bahar dönemi sonunda genel not ortalamasini 2,00'in üzerine çikaracak. Bu olunca yil sonu not çizelgesinde 'basarili' yazacak. Bahar dönemi sonunda genel not ortalamasi 2,00'in altina düserse bu sefer 'tekrar' durumuna düsecek ve bir sonraki yariyilda CC'nin altindaki dersleri almak zorunda kalacak'' diye konustu.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284