Yesevi Camisi Insaati Basliyor

Karaman`in önemli yapilarindan birisini olusturacak olan 2 bin kisilik kubbe alti ve önünde 10 bin kisilik namazgahi bulunacak olan Yesevi Camisi’nin tesisat projeleri de dahil tüm projelerinin tamamlandigi, bu kis boyunca aplikasyon uygulamasinin yapilacagi ve hafriyat islemlerinin baslatilacagi bildirildi.

Yesevi Camisi Insaati Basliyor
Proje olarak mükemmeli yakaladiklarini belirten Ahmet Yesevi Camii Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Mehmet Emin Uyar, cami insaat hafriyatina kisin baslayacaklarini, temelini de bahar gelince atabileceklerini söyledi.
Niyet olunca, akibetin hayir olacagini ve Karaman'li hayir sahibi insanlarin bu camiye sahip çiktiklarini ifade eden Uyar sunlari kaydetti:
''Allah'in evi baslayinca yarim kalmaz, en güzel sekli ile tamamlanir. Kirmahalle kapisina yakin bir alanda projelendirilen cami, bütün kabristani bahçesi olarak degerlendirecek. Türkiye'de tek olacak bu uygulama ile vahdeti temsil eden tek kubbenin altinda 2 bin kisi ayni anda namaza durabilecek. Zorunlu durumlarda mikrofon ve hoparlörün kullanilacagi iç mekanlarda, aynen Mimar Sinan'in yaptigi camilerdeki gibi akustik saglanacak. Halkin yardimlari ile yapilmasi planlanan cami Karamanoglu mimarliginin esaslari dahilinde, tamamen çagdas bir mimari ile tasarlandi. Iki buçuk katli olacak camide engelliler ve secdeye gidemeyenler için ayri saflar olusturuldu. Zer Mahfel denilen hanimlar kati, cuma namazlarinda açilan kanatlar ile erkeklere tahsis edilebilecek.''
Kuran kurslari için ayri bölümler, hocalar için kütüphane ve istisare odalari, abdest ve temizlik mekanlari, büyük bir otoparki, cenaze araçlarinin yanasabilecegi gasilhane ve morg üniteleri bulunacagini belirten Uyar açiklamasini söyle sürdürdü:
''Bahçede oturabilecek alanlar bulunan cami ünitesinin avlusu revakli ve seffaf olarak planlandi. Musalla olarak nitelenen namazliginda ayni anda 10 bin kisi saf tutabilecek. Bu alanlarin üzeri günes ve yagmura karsi modern malzemelerle(membrant) kaplanacak. Tek minaresi olacak caminin esas bahçesi olarak kabristan planlandi. Namaz vaktini bekleyenler kabristani ziyaret firsati bulacaklar. Kabristan bahçe olarak çiçek ve süs çalilariyla donatilacak. Ayni alanda müftülük hizmet binasi yer alacak. Ayri bir ünite olarak planlanan bu alanda, müftü ve yardimcilarinin odalari, fetva odalari, kütüphane toplanti salonu ve lokanta yer alacak.''
Uyar, bu olaganüstü projeyi ve yapiyi Karaman'a kazandirma çabasinin içinde olan herkese, özellikle Karaman Belediyesine ve Baskan Dr. Mimar Kâmil Ugurlu'ya minnetlerini sunarak: ''Tarih, buranin arsasini bagislayan, projesini hazirlayan ve çok samimi olarak gecesini-gündüzünü Allah Rizasi için bu ise hasreden belediyemizi ve onun degerli Baskanini o hayirla hasl edecektir. Karaman'in önde gelen is adamlarinin maddi manevi desteklerini de unutmak mümkün degil. Yönetim kurulunda olan ve genel kurulda görev alan bu muhterem zevatin isimlerini özel bir basin toplantisi ile Karaman'a sunacagiz. Dernek bu isimlere karsi görevini yapacak'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284