Yesil Kartlilarin Primini Devlet Ödeyecek

Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 9 milyon 895 bin kisinin primini devlet üstlendi. 3 milyon 822 bin kisi ise 39 TL prim ödeyerek saglik hizmeti alacak.

Yesil Kartlilarin Primini Devlet Ödeyecek

Valilik ve kaymakamliklardaki sosyal yardimlasma ve dayanisma vakiflari tarafindan 14 milyon 299 bin kisi gelir testine tabi tutularak aile içerisindeki kisi basina düsen gelir belirlendi.
Buna göre geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 9 milyon 895 bin kisinin primini devlet üstlendi. 3 milyon 822 bin kisi ise 39 TL prim ödeyerek saglik hizmeti alacak. Test sonuçlarina göre 429 bin kisi 117 TL, 82 bin kisi ise 234 TL saglik primi ödeyecek.
Genel saglik sigortasi kapsaminda uygulamaya konulan gelir testinin amaci, hem toplumun bütününü saglik güvencesi kapsamina almak hem de geliri bulundugu halde yesil kart ile saglik hizmeti alanlari tespit etmekti. Uygulama kapsaminda yesil karta son verilerek vatandaslar gelir testine alindi. Bu testle geliri yüksek olanlar tespit edilerek yesil kartli sayisinin azaltilmasi hedefleniyordu. Ancak elde edilen sonuçlar, yesil kartli sayisinin azalmadigini ortaya koydu. Gelir testi öncesinde 9,5 milyon yesil kartli bulunurken test sonucu primini devletin ödedigi kisi sayisi da 9,8 milyon oldu. O dönemde yetkililer, gelir testi uygulamasinin yesil kartli sayisini önemli ölçüde azaltacagini açiklamislardi. Yetkililer, gelir testinin sosyal yardimlasma ve dayanisma vakiflari tarafindan üstünkörü yapildigini, kisilerin beyaninin esas alindigini ve bu sebeple yesil kart kapsamina giren kisi sayisinda herhangi bir azalma olmadigini belirtiyorlar.
Sosyal güvenlikte yeni bir dönemi baslatan gelir testi uygulamasiyla dar gelirlinin, issizin ve emekliligini bekleyenin saglik primini Hazine ödüyor. Buna karsin geliri yüksek olanlar ayiklanirken bu kisilerden saglik primi alinmaya baslandi. Gelir testine iki grup girdi. Birinci grubu, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar teskil etti. Ikinci grubu ise yesil kartli olan 9,5 milyonluk kitle olusturdu. Testler sonucunda yesil kartli kitlenin sayisinda azalma olmadigi gibi küçük bir artis da yasandi. Bu kapsamda 9,8 milyon kisinin saglik primini devlet ödüyor. Daha önce hiçbir sosyal güvenlik kurulusuna kayitli olmayan kisilerden ise saglik primi alinmaya baslandi. Bu kapsamda yaklasik 4,3 milyon kisi saglik primi ödüyor.
Aile içindeki kisi basina geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlarin saglik primini devlet üstlenirken bu kisiler prim ödemeden genel saglik sigortalisi oldu. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasinda olanlar ise 39 TL saglik primi ödemeye basladi. Bu kapsamda 3 milyon 822 bin kisi prim ödüyor. Asgari ücretle bu ücretin iki kati arasinda geliri çikanlar ise 117 TL prim ödüyor. Bu kapsamda 429 bin kisiye prim tahakkuk ettirildi. Aile içinde kisi basina geliri asgari ücretin iki katindan fazla olanlar ise 234 TL saglik primi ödüyor. En yüksek dilim olan bu kapsamda 28 bin kisi bulunuyor.
Kaynak: Hakimiyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284