Yesildere, Yunus Emre Festivaline Hazirlaniyor

Ilimize bagli Yesildere köyünde bu yil ilk kez Yunus Emre Festivali düzenlenecek.

Yesildere, Yunus Emre Festivaline Hazirlaniyor

Yesildere Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi’nin öncülügünde Festival Onur Kurulu’nda Vali Murat Koca, Belediye Baskani Ertugrul Çaliskan, Festival Düzenleme Komitesi’nde ise Yesildere Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Ramazan Eryigit, Konya Yesildereliler Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Mehmet Aköz, Yesildere Köyü Muhtari Lütfi Bulut, S.S. Yesildere Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Emre Demir ve S.S. Yesildere Sulama Kooperatifi Baskani Mustafa Acarözmen bulunuyor.
Yesildere Yunus Emre Festivali Düzenleme Komitesi Baskani Ramazan Eryigit konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Bu yil ilk kez düzenleyecegimiz festivalimizi 8-9 Agustos tarihlerinde gerçeklestirecegiz. 8 Agustos Cumartesi günü saat 16.30’da Aktekke Kent Meydanindan Yunus Emre Camisine kadar sürecek olan Yunus Emre Sevgi ve Hosgörü Yürüyüsü ile baslayacak festivalimiz saat 17.30’da Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Baskani Prof. Dr. Alaattin Aköz’ün konusmaci olarak katilacagi Türk Dilinin ve Türk Kültürü’nün Abidesi Yunus Emre: Tarihi Sahsiyeti ve Yasadigi Cografya konulu konferans Yunus Emre Konferans Salonunda gerçeklesecek. 9 Agustos Pazar günü ise saat 11.00’de Yesildere girisinden festival alanina kadar kortej yürüyüsü yapilacak. Daha sonra festival konusmalari ve doga ve bisiklet topluluklarinin aktiviteleri gerçeklestirilecek. Saat 13.00’deyse yöresel yemeklerimiz konuklarimiza ikram edilecek. Stand, resim sergilerinin gezilmesi ve ikramlarin ardindan Karamanli Yarenler grubu, Bozkir kasik ekibinin konseri izlenecek. Aksam saat 21.00’de ise Kültür Bakanligi Türk Sanat Müzigi ses sanatçisi Yildiz Çam ile Türk Halk Müzigi sanatçisi Sibel Karabas birer konser verecek. Bize bu festivalin düzenlenmesinde destek verenlere sonsuz tesekkürlerimizi sunuyor, festivalimize Karamanlilari bekliyoruz” dedi.
Anadolu’da Türkçe siirin öncüsü mutasavvif ve filozof Yunus Emre’nin nereli oldugu konusunda tartismalar devam ederken mezarinin bulundugu yer olarak Karaman’in adi daha agir basiyor.
Özgür Ansiklopedi Vikipedi’de Yunus Emre için verilen bilgilerde, “Gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Karaman ile ilgili olarak "Kirisçi Baba Camii avlusunda Yunus Emre Hazretlerinin merkadi bulunmaktadir" buyurulur. Eskisehir'de türbesi oldugu iddia edilen alanda, 1949 yilinda türbe yapilmasi amaçli yapilan kazilarda, 15 kisiye ait iskeletler bulunmustur[25]. Kazi yapilan alanda iskeletlerin yüzeye çok yakin bir noktada bulunmasi, bölgenin eski bir mezar yeri oldugu konusunda ciddi süpheler uyandirmistir. Yunus Emre'nin siirlerinde bahsi geçen 23 yerlesim birimi isminden 20 tanesinin su anda Karaman ili sinirlari içerisinde bulunan köy, kasaba, ören yeri isimleri ile birebir ayni olmasi Yunus Emre'nin bugün Karaman olarak adlandirilan ilin sinirlari içersindeki bölgede yasadigi ve vefat ettigi varsayimini kuvvetlendirmektedir” deniliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284