YHT`ler Seb-i Arus`a Çalisti

Seb-i Arus haftasinda Ankara-Konya Hizli Treni yaklasik 39 bin yolcu tasidi

YHT`ler Seb-i Arus`a Çalisti
Seb-i Arus Hazret-i Mevlana'yi Anma ve Vuslat yil dönümü törenlerine gitmek isteyenler Yüksek Hizli Tren'i (YHT) tercih etti. Ankara-Konya arasinda çalisan YHT, törenler boyunca yaklasik 39 bin yolcu tasidi.
Dünyaca ünlü Islam düsünürü Mevlana Celaledin-i Rumi'yi anmak için her yil Konya'da düzenlenen Seb-i Arus Hazret-i Mevlana'yi Anma ve Vuslat yil dönümü törenleri, yurt içinden ve yurt disindan büyük ilgi gördü.
Törenlere katilmak için Konya'ya gidenler YHT'yi tercih etti. Seb-i Arus Haftasi'ni da içine alan 10-17 Aralik tarihleri arasinda Ankara-Konya Yüksek Hizli Treni'nin tasidigi yolcu sayisi 39 bini buldu.
Özellikle hafta sonuna denk gelen 15 ve 16 Aralik tarihlerindeki hizli tren seferlerine ragbet daha fazla oldu. YHT'nin doluluk oranlari yüzde 80'e ulasti.
-Seb-i Arus: Dügün Gecesi-
Ölümü sevgiliye (Allah'a) kavusmak olarak gören Mevlana'nin hayata gözlerini yumdugu 17 Aralik, "Seb-i Arus", yani "Dügün Gecesi" olarak adlandiriliyor.
Türk ve Islam aleminin yetistirdigi en büyük mutasavviflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi, Seb-i Arus törenleriyle, farkli din, dil, irk ve mezhepten insanlari bir araya getirmeye devam ediyor.
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 739. vuslat yil dönümü nedeniyle her yil aralik ayinda yapilan törenler, bu yil Konya'nin disina da tasti. Mevlana'nin, "Seb-i Arus- Dügün Gecesi" olarak nitelendirdigi ölümü vesilesiyle Konya'da düzenlenen törenlere dünyanin dört bir yanindan yogun ziyaretçi talebi olmasi üzerine, bu yil ilk kez Istanbul'da da ayri bir tören yapildi.
Konya'da yapilan tören ise devletin zirvesinin yani sira çok sayida yabanci konugu da agirladi. Bu yilki törenlere Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Basbakan Yardimcisi Bekir Bozdag, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu, Saglik Bakani Recep Akdag, Tacik bakanlar Hamrokhom Zarifi, Rustam Mengliev, Kasim Kasimov, Gul Sherali, Mirzoshokhrukh Asrori, Kosova Disleri Bakani Enver Hoxhaj, AK Parti Konya milletvekilleri, YÖK Baskani Gökhan Çetinsaya, ÖSYM Baskani Ali Demir, Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, AK Parti Genel Sekreteri Haluk Ipek, Garnizon Komutani Tümgeneral Yilmaz Özkaya, AK Parti Il Baskani Ahmet Sorgun ile Basbakan Erdogan'in kizi Sümeyye Erdogan, yerli ve yabanci çok sayida konuk katildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284