YÖK`ten Üniversitelerde `Basörtüsü` Devrimi

Bakanliga gönderilen yeni YÖK yasa taslagina eklenen bir maddeyle, ögretim görevlilerinin üniversitelerde basörtüsüyle ve sakal birakarak derse girebilmelerinin önü açildi.

YÖK`ten Üniversitelerde `Basörtüsü` Devrimi
YÖK, yeni yasa taslagi çalismalarini tamamlayip Milli Egitim Bakanligi'na gönderdi. Taslakta Türkiye'de yabanci ve özel ögretim kurumlarinin kurulmasi ile rektörlük atamalarinda usul degisikliklerinin düzenlenmesi için yapilmasi zorunlu Anayasa degisikligi önerilerine de yer verildi. Taslakta en dikkat çekici degisiklik ise, ögrenci ve ögretim elemanlarina "kilik kiyafet" özgürlügü getiren madde ile yapildi. Taslagin yasalasmasi halinde basörtüsü takarak ya da sakal birakarak derslere giren ögretim elemanlari hakkinda üniversitenin sorusturma baslatmasinin önüne geçilecek. Isteyen ögretim görevlisi basörtüsü takarak derslere girebilecek. Yeni taslakta "kilik kiyafet" düzenlemesine iliskin hüküm söyle:
Kiyafet tercihi serbest
"Her ögretim elemani siyasi düsünce, dil, din, mezhep, inanç, irk, renk, cinsiyet, kilik - kiyafet tercihi ve diger sebeplerle herhangi bir ayrim gözetilmeksizin serbestçe egitim - ögretim, arastirma, gelistirme, yayin yapma ve akademik faaliyetlerde bulunma hakkina ve hürriyetine sahiptir."
Ögretim elemani aliminda da YÖK tarafindan belirlenen "görevin gerektirdigi niteliklerden" baska hiçbir ayrim gözetilemeyecegi ifade edilen taslakta, "Engelliler ve özel gereksinimli kimselerle ilgili Kurul tarafindan alinacak tedbirlerle yapilacak pozitif ayrimcilik bu madde kapsaminda degerlendirilmez. Yüksekögretim kurumlari yönetim ve denetim organlari ile ögretim elemanlari, Kurul'un veya yüksekögretim kurumlarinin yetkili organlarinin disinda kalan makamlarca hiçbir sekilde görevlerinden uzaklastirilamaz, ögretim elemani mesleginden çikarilamazlar" denildi. Taslakta yer alan diger dikkat çekici düzenlemeler söyle:
* Rektör seçimi için 3 ayri alternatif belirlendi. Ilk alternatif olarak sunulan "mevcut düzenlemenin korunmasi" halinde üniversitede yapilacak seçimde 6 isim YÖK'e bildirilecek, ardindan YÖK aday listesini 3'e indirip Cumhurbaskani'na sunacak ve Cumhurbaskani adaylardan birini rektör atayacak. Ikinci alternatif olan "Üniversite Meclisi" modeline göre üniversite meclisi 3 rektör adayini belirleyecek, Cumhurbaskani bu adaylardan birini atayacak. Üçüncü alternatife göre ise "rektör adaylarini belirleme komitesi", gelen basvurulari degerlendirip üçe indirecek ve bu isimleri YÖK'e veya Cumhurbaskani'na sunacak.
* "Üniversite konseylerine üniversitenin bulundugu ilin en çok vergi veren isimlerinden birinin de üye olabilmesi" düzenlemesi de taslagin son halinde, "'üniversiteye mali destek saglayanlar veya üniversitenin mezunlari arasindan' seçilir" seklinde degistirildi.
* Yüksekögretim kurumlari yönetim ve denetim organlari ile ögretim elemanlari, kurulun veya yüksekögretim kurumlarinin yetkili organlarinin disinda kalan makamlarca hiçbir sekilde görevlerinden uzaklastirilamayacak. Ögretim elemani mesleginden çikartilamayacak.
Rektör 2 kez atanabilecek
* Üniversite Konseyi kurulacak üniversiteler için belirlenen "en az 10 yildan beri egitim ögretim faaliyetini sürdürüyor olmasi" sarti yeni taslaktan çikarildi.
* Üniversite Konseyi bulunan devlet üniversitelerinde ayni kisi 2 defa rektörlük yapabilecek. Konseyi olmayan üniversitelerde rektör bir seferligine atanabilecek.
Kaynak: Millyet 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284