Yol Kenarina Akilli Denetim Istasyonlari Geliyor

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi 23 yeni yol kenari denetim istasyonu kuracak.

Yol Kenarina Akilli Denetim Istasyonlari Geliyor

Yol kenarina akilli denetim istasyonlari geliyor. Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi, AB Destekli Ticari Araçlarin Agirlik ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi kapsaminda 23 yeni yol kenari denetim istasyonu kuracak.
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan, karayollarinda ticari vasitalar tarafindan yapilan tasimacilikta, agirlik ve boyut kontrolünü içeren yeni bir proje baslatildi. AB destekli, Ticari Araçlarin Agirlik ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi'nde, AB düzenlemeleri uyarinca kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet gibi agir nakliye araçlarinin, Türkiye'nin bütün bölgelerine kurulan modern istasyonlar tarafindan yapilacak kontrollerle, kurallara uygun agirlik ve boyutta tasimacilik yapmalari saglanmasi amaçlaniyor.
Proje ile ticari nakliye araçlarini agirlik ve boyut kontrollerini yapan istasyonlarin sayisi ve denetim kapasitesi artirilacak. Istasyonlarin teknolojik alt yapilari güçlendirilerek modernize edilecek. Istasyonlara otomatik olarak boyut ölçümü ve ön ihbar yapabilecek akilli ulasim sistemi kurulacak.
Proje kapsaminda ayrica programlarda 60 egiticinin egitimi tamamlandiktan sonra, bu egiticiler tarafindan 200 denetim personeline egitim verilecek.
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlügü Daire Baskani Yilmaz Kilavuz, Hilton Otel'de düzenlenen Proje'nin tanitim toplantisinda, 2006 yili sonu itibariyla yol kenari agirlik ve boyut kontrollerini yapma görevini Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'na devredildigini hatirlatti. O dönemde denetlenen araç sayisi 20 bin iken, 2012 sonu itibariyla 16 milyonu geçtigini belirten Kilavuz, yol kenar denetim istasyonlarinda 24 saat esasli denetim yapildigini anlatti. Istasyonlarda saglanan iyilestirmelerle birlikte artik araçlarin bu istasyonlarda durdurulmadan düsük hizlarda denetlendigini ifade eden Kilavuz, bu sekilde zamandan tasarruf saglandigini kaydetti.
-''Yeni istasyonlar daha akilli olacak''-
Kilavuz, proje kapsaminda AB fonlarindan yararlanarak 23 yeni denetim istasyonunun kurulacagini bildirdi. ''Yeni kurulacak istasyonlar daha akilli olacak'' diyen Kilavuz, bu istasyonlarin ileri teknolojik cihazlarla donatilacagini belirtti.
Yeni istasyonlarda araçlarin yoldan geçerken durdurulmadan denetlenecegine dikkati çeken Kilavuz, yola yerlestirilen sensörler araciligiyla aracin plakasinin tespit edilecegini, agirlik ve boyut ölçümlerinin de yine bu sensörler yardimiyla araç yoluna devam ederken yapilacagini söyledi. Kilavuz, bu araçlardan sensörler yardimiyla yapilan ölçümlerde agirlik ve boyut ihlali tespit edilirse, bu araçlarin istasyona çekilerek detayli sekilde denetimlerinin yapilacagini vurguladi.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284