Yollarbasi Köyünde Dogrudan Aniza Ekim Yapildi

Il Müdürlügümüz ve Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü isbirligi ile yürütülen `Tarimsal Yeniliklerin Yayginlastirilmasi Projesi` kapsaminda çiftçiye ve topraga dost bir yöntem olan Aniza Dogrudan Ekim Tarla Günü 06 Kasim 2015 günü Yollarbasi Köyümüzde düzenlendi. Tarla Gününe Il Müdür Yardimcisi Vekili Ibrahim Erkol, Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ugur Erkan, proje sorumlusu ziraat mühendisi Naim Demirtas, proje yürütücüleri ziraat mühendisleri Fevzi Partigöç, Erkan Uludag, Mehmet Hüsrev Öz, Mehmet Koçak, Baris Cosgun, teknik elemanlar ve çok sayida çiftçi katildi.

Yollarbasi Köyünde Dogrudan Aniza Ekim Yapildi

Konuyla ilgili olarak Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünce hazirlanarak “Tarimsal Yeniliklerin Yayginlastirilmasi” için Bakanligimizca kabul edilen iki projeden bir tanesi olan "Çiftçiye ve Topraga Dost Bir Yöntem: Aniza Dogrudan Ekim Projesi" tarla günü gerçeklestirildi. Diger projemiz ise "Hububatin Kalbinde Çiftçi Bulusmalari'dir. Projeler Konya, Karaman, Aksaray Nigde ve Nevsehir illerinde uygulanmakta olup, 3 yil sürecektir.
Iç Anadolu Bölgesinin önemli bir kisminda kuru tarim uygulanmaktadir. Bugdayin gelisme döneminde ihtiyaç duydugu su açigi nadas yapilarak kapatilmaya çalisilmaktadir. Bu amaçla yüksek maliyetli olan toprak islemenin yapilmasi gerekmektedir. Bu uygulama, hem üreticiye ek maliyet getirmekte, hem de toprak sürekli islendiginden zamanla yapisi bozulmakta ve verimi olumsuz etkilemektedir. Proje ile bu olumsuzluklarin giderilmesi için nadas uygulamasi yerine dogrudan ekim sisteminin yerlestirilmesi ve yayginlastirilmasi amaçlanmistir. Dogrudan ekim yönteminde: toprakta birakilan aniz nedeniyle erozyon minimuma inmektedir. Asiri islemeden kaynaklanan toprak sikisikliginin giderilmesi saglanmaktadir. Aniza ekim yapildigindan aniz yakmanin önüne geçilerek organik madde artirilmakta ve toprak yapisi bozulmamaktadir. Dogrudan ekim yöntemi ayni zamanda toprak isleme maliyetlerini % 80 oraninda düsürmektedir. Proje kapsaminda Yollarbasi Köyünde Ismail EROGLU' na ait tarlada hububat anizi üzerine Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsünden getirilen mibzerle dogrudan aniza ekmeklik bugday ekimi gerçeklestirilmistir. Dogrudan aniza ekimi yapilan ekmeklik bugday tariminda çiftçimiz, geleneksel metotlar disinda ek bir uygulama yapmayacak olup, uygulama ile verimde herhangi bir düsüs beklenmemektedir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284