Yrd. Doç. Dr. Uysal’dan Vali Koca’ya Ziyaret

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Idris Nebi Uysal, Karaman Valisi Murat Koca’yi makaminda ziyaret etti.

  Yrd. Doç. Dr. Uysal’dan Vali Koca’ya Ziyaret

  Ziyarette Yrd. Doç. Dr. Uysal, Yunus Emre Divani (Karaman Nüshasi) adli çalismasini Vali Koca’ya hediye ederek “14. yüzyilin ilk verimlerinden olan bu eser, Türkçenin Anadolu’daki yasam öyküsüne isik tutan temel kaynaklardan biridir. Dilimizin en seçkin örnekleri arasinda yer alan Divan’in çok sayida nüshasi vardir. Bunlardan biri olan Karaman nüshasi, bugüne kadar müstakil olarak hiç yayimlanmamis, dil yönüyle incelenmemistir. Bu çalismanin özelde Yunus Emre, genelde Türk dili arastirmalarina katki saglamasi en büyük dilegimizdir” dedi.

  Uysal çalismada Yunus Emre ve eldeki bu nüshaya dair birtakim sorulara cevap aradiklarini da belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
  “Devlet arsivlerindeki resmî kayitlarin Karamanli olarak takdim ettigi Yunus Emre, dil icrasi bakimindan bu cografya ile birçok benzerlik sergilemektedir. Divan’in Karaman nüshasi da dil özellikleri bakimindan 14. asrin sonlarina isaret etmektedir” diye konustu.
  Vali Murat Koca’da Yrd. Doç. Dr. Idris Nebi Uysal’a Yunus Emre ve Türkçe için büyük önem tasiyan çalismasindan dolayi tesekkür ederek, “Karaman, pek çok degeri bünyesinde tasiyan bir sehir. Anadolu’da birçok kent benzer degerlere sahiptir. Karaman’i bunlardan farkli kilan Türkçenin temel isimlerini çikarmis olmasidir. Yunus Emre yalnizca hosgörü ve insanligin bayraktari olmamis, etkili ve güzel Türkçenin de temsilcisi olmustur. Bu kiymetli ve anlamli eserin ciddi bir boslugu dolduracagi kanisindayim. Bu vesileyle sizi sahsim ve Karaman halki adina bir kez daha tebrik ediyor, çalismalarinizda yaninizda olacagimizi özellikle belirtmek istiyorum” seklinde konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284