Yumurta Alirken Dikkat !

Organik diye satilan yumurta ve tavuga dikkat...

Yumurta Alirken Dikkat !

Yum-Bir Baskani Derya Pala, daha kasli yapisi olan ve geç pisen yasli yumurta tavuklarinin 'organik' diye satilabildigini belirterek tüketiciyi uyardi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birligi (Yum-Bir) Baskani Derya Pala, 'çikma' adi verilen yasli yumurta tavuklarinin kas yapisinin organik tavukla benzerlik gösterdigini belirterek, "Organik diye çikma tavuk yemeyin" dedi.
Beyrut'taki gida fuari Horeca 2013'te konusan Pala, Türkiye'de 70 milyon yumurta tavugu oldugunu ifade etti. Bu hayvanlarin yumurta verimine göre 80-100 hafta yasadigini dile getiren Pala, "Yilda 30-35 milyon hayvan kesiliyor. Bu hayvanlari genellikle canli olarak satiyoruz. Kilosu 1 lira civarinda olan hayvanlarin büyük bir bölümü Afrika'ya gidiyor. Ancak son dönemde bu yasli tavuklarin 'organik' adi altinda satildigini duyuyoruz" dedi. Organik tavuklarin daha kasli yapisi nedeniyle geç pistigini anlatan Pala, bu özelligiyle çikma tavuklarla benzerlik gösterdigini kaydetti.
'BESIN DEGERI AYNI'
Piyasada 'Omega 3', 'Selenyum', 'Organik' ve 'Dogal' adiyla satilan yumurtalari degerlendiren Pala, tavuk ne yerse yesin yumurtanin besin degerinin ve özelliklerinin degismedigini söyledi. Pala, söyle devam etti: "Ayni sekilde biz ne yedirirsek yedirelim günde 1'den fazla yumurtlatmamiz mümkün degil. Biz yem oranlarini ayarlayarak ancak daha uzun süre verimli kalmalarini saglayabiliyoruz."
Yumurtayi bozan sicak degil, isi degisimi
Türkiye'de 2012'de 15.6 milyar yumurta üretildigini dile getiren Pala, kisi basi tüketimin ise yilda 207 adet oldugunu söyledi. Yumurtaya getirilen 5-12 derecede depolanmasi ve satilmasi zorunlulugunu degerlendiren Pala, sözlerini söyle sürdürdü: "Türkiye'de yumurtanin hala yüzde 65'i pazarlarda satiliyor. Bu yönetmelik aslinda pazarda ve bakkallardaki satisi durduracak. Yumurtanin bozulmasinin nedeni, sicakta durmasi degil isi degisimi. Yani siz oda sicakliginda yumurtayi günlerce muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzdolabindan sonra oda sicakliginda beklerse, kisa sürede bozulur. Pek çok AB ülkesindeki yönetmelikler de 5-12 derecede muhafazayi içeriyor. Ancak bunun uygulamasi yok. Biz de bu sicakligin 15-20 dereceye çekilmesi için bakanliga basvurduk. Aksi takdirde yumurta sadece süpermarketlerde satilabilecek."
Hakimiyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284