Zorunlu Araç Sigortasinda Asgari Teminat Tutarlari

Motorlu araçlar için 2013 yilinda uygulanacak asgari sigorta teminatlari belirlendi.

Zorunlu Araç Sigortasinda Asgari Teminat Tutarlari

Hazine Müstesarligi'nin ''Karayollari Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasinda Tarife Uygulama Esaslari Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik''i Resmi Gazete'de yayimlandi.
Buna göre, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari maddi sigorta teminati otomobil ve taksi için araç basina 25 bin lira, kaza basina 50 bin lira; saglik gideri kisi basina 250 bin lira, kaza basina 1 milyon 250 bin lira; sakatlanma ve ölüm teminati da kisi basina 250 bin lira, kaza basina 1 milyon 250 bin lira oldu.
Söz konusu teminatlar, sürücü dahil 9-15 arasi koltuk kapasiteli minibüsler için araç basina 25 bin, kaza basina 50 bin lira; saglik gideri açisindan kisi basina 250 bin, kaza basina 2,5 milyon lira olarak uygulanacak. Sakatlanma ve ölüm durumlari için de saglik gideri için belirlenen teminatlar geçerli olacak.
Otobüsler açisindan degerlendirildiginde, sürücü dahil 16-30 arasindaki yolcu kapasiteli otobüsler için maddi teminat minibüslerle ayni oranlarda uygulanacak.
Anilan türdeki otobüsler için saglik gideri teminati kisi basina 250 bin, kaza basina 4 milyon lira olarak belirlenirken, sakatlanma ve ölüm teminati için de ayni tutarlar geçerli olacak.
Sürücü dahil 31 koltuk ve üzeri yolcu kapasiteli otobüsler için de kisi ve araç basina maddi teminat yine 25 ve 50 bin lira olarak uygulanacak.
Söz konusu otobüsler için saglik gideri teminati kisi basina 250 bin, kaza basina 7 milyon 750 bin olarak uygulanacak. Bu tutarlar, sakatlanma ve ölüm teminatlarini da kapsayacak.
Öte yandan diger tüm araçlar için maddi teminat kisi basina 25 bin, kaza basina 50 bin lira, saglik gideri ile sakatlanma ve ölüm teminati kisi basina 250 bin lira olarak belirlendi.
Bu arada, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüge girecek, ''Karayolu Yolcu Tasimaciligi Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasi Tarife ve Talimatinda Degisiklik Yapilmasina Dair Tarife ve Talimat'' da Resmi Gazete'de yayimlandi.
Buna göre, teminat tutarlari, tasimanin yapildigi motorlu kara tasitindaki görevli sürücü ve yardimcilari ile yolcu koltugu basina, saglik giderleri ile sakatlanma ve ölüm için 175'er bin lira oldu.
''Zorunlu Karayolu Tasimacilik Mali Sorumluluk Sigortasi Tarife ve Talimatinda Degisiklik Yapilmasina Dair Tarife ve Talimat''a göre de saglik gideri ile sakatlanma ve ölüm teminati tüm motorlu araçlar için kisi basina 250 bin lira olarak belirlendi.
Söz konusu tutar kaza basina ise aracin büyüklügü ve yolcu kapasitesine göre 1 milyon 750 bin lira ile 12,5 milyon lira arasinda degisiyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284