İsmi, ATAYURDU Olmalı!

İsim nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Bir kimseyi, bir şeyi anlatmaya, tanımlamaya, açıklamaya, bildirmeye yarayan söz” olarak tanımlanıyor. Demek ki isim bir yeri anlatmaya, tanımlamaya, açıklamaya, bildirmeye yaramalıdır.
Son günlerde içten içe hummalı bir çalışma yürütülüyor Karaman’da. Karaman Tanıtım Platformu KARTAP grubuna eklenen Karaman sevdalıları olarak 1 Aralık 2020 den beri KARAMAN’ın Marka Kent olması için düşleri düşünceleri, fikirleri paylaşıyoruz Whats-App grubumuzda. Bu gün itibariyle 81 kişi eklenmiş gruba. İlk kez bir gruba yazılanları hiç silmedim. 20 gündür binlerce satır yazılmış, yüzlerce fikir ortaya atılıp tartışılmış. İki kez de Zoom ekranında toplanıldı ve 4 saati aşan toplantılarımız oldu. Başlatanlara emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. Bu gruba çağrıldığım günden beri ben de yeniden yoğunlaştım havasıyla, suyuyla aşıyla işiyle var olduğum, adına şiirler yazıp sevdasıyla yoğurulduğum Karaman’a. 
Gerilere dönüyorum neler yaptım, hangi sonuçlar gördüm diye. 1990’lara, Ankara yıllarıma döndüm bir ara. Ankara Yenimahalle İlçesi Çerçideresi Mahallesi’nde kirada oturduk 7 yıl kadar. Çocuklarım Yunus Emre İlk Okulunda okudular, eşim Yunus Emre Ortaokulunda öğretmendi. Bir de Yunus Emre KML. vardı mahallede. Ben Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Yatırımlar Bölümünde Mühendis olarak çalışıyordum.
 Velisi olduğum Yunus Emre İlk Okulunun Koruma Derneğine başkan olmam önerildi, kabul ettim. Üç yıl halkın işbirliğinde okulu ıslah ettik, güzelleştirdik. Dostlarımın da desteği ile YUNUS EMRE isimli bir de dergi çıkardık dernek adına, minik öğrencilerin şiirlerine resimlerine, fotoğraflarına yer vererek motivasyon ve özgüven desteği sağladık çocuklarımıza. Çok da etkili oldu.
 1991 Yılı Dünyada Yunus Emre Yılı ilan edilmişti. Sorumlusu olduğum okul dergimizin Nisan sayısında Yeni Mahalle Belediye Başkanı merhum Abdurrahman Oğultürk’e hitaben: “Sayın başkan mahallemizde 3 tane Yunus Emre isimli okul var. Bizler Yunus Emre yılı anısına, mahallemizdeki meydanın isminin Yunus Emre Meydanı, mahallemizin isminin de Yunus Emre Mahallesi olmasını öneriyoruz” içeriğinde mesaj yazmıştım. Dergiyi bizzat ziyaret ederek Başkan’a makamında elden verdiğimizde, mesajımızı okudu ve bizler çay içerken telefonla bir yerleri arayıp, mesajdan bahsetti ve telefondaki kişiye “O meydana bir Yunus Emre anıtı istiyorum” dedi. Çok mutlu olmuştuk. Anıt yapıldı aynı yıl 12 Eylül de törenle açıldı. Açılışta dergimizden ve mesajımızdan bahsederek vefa göstermesi bizleri çok onurlandırmıştı. Devamında mahallenin ismi de belediye meclis kararı ile YUNUS EMRE MAHALLESİ olarak değiştirildi. (Teleferik inşaatı nedeniyle anıtı başka bölgeye taşımışlar yakında gidemedim)
 Demek ki olabiliyormuş. İsim çok önemli. Karaman Marka kent olmaya çalışırken, var olan değerlerini iyileştirerek ulusal ve uluslararası turizme açmalıdır. KARTAP grubumuzda da yoğunlukla tartışıldığı gibi turistik önemi bakımından Taşkale ön plana çıkmaktadır ve doğrudur. Taşkale’yi çocukluğumuzda Kızıllar olarak bilirdik. Diğer köylerimizde de olduğu gibi bir dönemin aklı evvelleri isimleri değiştirdi. Bizim köyümüze de KAMENİ yerine BOYALITEPE dediler, nedendir bilmiyorum.
 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün atalarının Taşkale kökenli olduğu araştırmalarla belgelendi ve yaklaşık 30 yıldır bu tez netleşti. İsimler etkileşim anlamında çok önemlidir. Karaman’ın markalaşmasına ilk adımı, mağaraları ve doğal güzellikleriyle cazibe merkezi oluşturabilecek olan Atatürk’ün ATAYURDU’ndan atmalıyız.
 Taşkale’nin ismini “ATAYURDU” olarak değiştirelim. Yerel nufusunu yoğunlaştırarak yeniden Belediye Teşkilatı oluşturalım. Bilimin ışığında tüm güçleri birleştirerek ATAYURDU’nu coşturalım. Hız kesmeden devam edip gönüllerimizin en güzeli Karaman’ı markalaştıralım diyor sevgilerimi sunuyorum.
[email protected]/www.antemder.org.tr/Antalya

Orhan Yüksel Kimdir?

YORUM EKLE

banner284