Karaman Bütünlesmelidir

Yüz ölçümü 9.237 metre kare, nüfusu 2011 yilina göre 234.005 olan ilimizin Karaman merkez, Kazimkarabekir, Ayranci, Ermenek, Sariveliler ve Basyayla olmak üzere alti ilçe; Taskale, Yesildere, Suduragi, Akçasehir, Kisecik, Kilbasan, Yollarbasi , Güneyyurt, Kazanci, Göktepe olmak üzere on beldesi ve 158 köyü olan bir ildir. 
Ilimizi, Orta Toroslar dogudan batiya dogru siradaglar seklinde ikiye bölmektedir. Kuzeyde kalan kisim nüfusun % 70’ne yakini, % 30 yakin bir kismini da güneyde Taseli Yarimadasi’ndaki yerlesim birimleri olusturmaktadir. Motorlu tasitlarin olmadigi, yollarin yapilmadigi dönemlerde Karaman ile Taseli ( Ermenek, Sariveliler, Basyayla ) arsinda ekonomik yönden bir bagimlilik ve bütünlesme vardi. Ermenek tüccarlari ihtiyaçlarini Karaman üzerinden saglarlardi. Karaman Taseli’nin Iç Anadolu’ya açilan bir kapisi idi. 50–60 yil önce Karaman merkez ilçedeki halk ile Taseli halki arasindaki iliskiler bugüne göre çok daha candan ve samimi idi. Akrabalik iliskileri özellikle kiz alip verme gibi beseri olaylar ve yukarida degindigimiz ekonomik etkinlikler Karaman halki ile Taseli halkini bütünlestirmisti. Bu bütünlesmeye Karaman ve Konya’da birlikte okuyan liseli ögrenciler ile Ankara ve Istanbul gibi büyük kentlerde kaldiklari yurtlarda tanisip arkadas olan ve hayata atilinca kopmayan dostluklari da ekleyebiliriz.
Günümüzde, karayollarinin çesitlenmesi, Taseli ile Karaman arasindaki iliskileri yok denecek hâle getirmistir. Karaman’in bir ilçesi olan Sariveliler, ticaret ve diger alanlardaki ihtiyaçlarini Alanya ve Konya’dan; Basyayla Konya’dan; Ermenek ise Mersin, Anamur, Konya ve Karaman’dan saglamaktadir. Her geçen yil il merkezi ile Taseli halkinin ulasim, ticari ve diger alanlardaki iliskileri azalmaktadir. Buna neden de ilin cografi yapisi ve bu yapiyi asamayan ya da açma çabasinda olmayan yöneticilerimizdir. 
Il merkezi ile Taseli Yöresi arasindaki bagi tek saglayan idari yapidir. Siyasi partilerin aktörleri bunun bilincindedir. Bu nedenle onlar Taseil’nde kaç köy var, kaç belde var bilirler ama Karaman Ticaret ve Sanayi Odalari kendi etkinlikleri olan konularda Taseli ile ekonomik anlamda bir baglantilari yoktur. Olmadigi için de yöreyi pek bilmez ve tanimazlar, sadece adini duyarlar. Liseyi bitirmis bir Taseli insani Karaman merkezde bes köy adi sayamaz, ayni sey Karaman merkez için de geçerlidir. Birbirlerini tanimazlar ve bilmezler.
Beseri münasebetlerde ve ticari alanda kopukluk ve il halkinin birbirini tanimama, ihtiyaç duymama gibi anlayis devam edecekse sorun yok demektir. Sayet bütünlesmemis Karaman’i bir bütün olarak görmek istersek yapilacak çok is vardir. Öncelikle Ova’da oturan insanlarimiz ile daglik alanda yasayanlari ve yasadiklari mekânlari gezip görmemiz gerekir. Bunun için de sivil toplum örgütlerinin, okullarin ve üniversitenin ve Ticaret ve Sanayi Odalari’nin bu ise ön ayak olarak Taseli’yi taniyip görmelerinde ve benimsemelerinde yarar var. Surasi bir gerçek ki ne Ova Taseli’ni taniyor ne de Taseli Ova’yi, ilk planda toplu gezilerle bu tanima ve etkilesme saglanabilir.
Bütünlügün saglanmasi için Taseli halkinin Ova’yi gezip görmesi ve tanimasi, Ova’nin da Taseli’nin zenginliklerini görüp bilmesi gerekir. Yakin bir zaman sonra turizm, su sporlari , kayak merkezleri, balikçilik, egitim gibi alanlarda patlama yapmasi mümkündür. Bu da il yönetiminin atacagi adimlara ve yatirimlara baglidir.
Bütünlügün saglanmasi için en önemli neden eski tarihi kervan yolunu ( Karaman- Bucakkisla_ Ermenek-Anamur) canlandirmaktir. Karaman’i deniz kiyisina baglayacak en kisa yol budur. Bu yolun iyilestirilmesi Ermenek’ten çok Karaman halkinin isine yarar. Karaman-Bucakkisla - Ermenek-Anamur yolunun canlandirilmasi Taseli ile Karaman merkezi turizm, ekonomi, ulasim alaninda bütünlestirecek en önemli etken olacaktir. Ne zaman bu yol önemini yitirdi, issizlasti, Karaman ile Ermenek’in arasindaki maddi ve manevi baglar azaldi. Karaman merkezin bunu algilamamasi ya da algilamak istememesi kanimca Karaman kentine çok sey kaybettiriyor. Bir yandan Ayranci yönünü Eregli’den yana çevirirken öte yandan Ermenek, Sariveliler, Basyayla Anamur, Alanya, Konya ile iliski kurarken Karaman il merkezinin gelisim sürecinde büyük yavaslama olacaktir. Karaman, kendinden söz ettiren bir kültür baskenti olacaksa, her alandaki varligini, zenginligini tanimak, bilmek ve insanlarimizin hizmetine sunmak zorundadir. Karaman merkez ilçeleri ile bütünlesme saglanirsa Göksu Vadisi, Karaman ili için yakin gelecekte çok önemli bir yasam kaynagi olacaktir. Ayni bütünlesme Ayranci için de geçerlidir. Görüldü ki siyasiler bunu saglayamiyorlar. Bu konuda Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi’nin yöneticilerine çok is düsüyor. Ögrencilerimiz, okudugu ilin tarihi, turistik, kültürel, ekonomik degerlerini bilmeden mezun olup gitmeleri ve Karaman’i bir bütün olarak tanimamalari ayri bir konudur? Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi, Görkemli Ermenek Barajini ve adini tasidigi Karamanoglu Mehmet Bey Türbesi’ni ögrencilerine tanitmak için yöreye kaç defa gezi düzenledi ayrica sorgulamaya deger. Ayni sey Taseli’ndeki liseler için de geçerlidir. Karadag’in gizemli yapisi ve Taskale’yi gezip görmemeleri il adina büyük bir kayiptir.
Sonuç olarak, cografi yapida beseri ve ekonomik münasebetlerde il merkezi ile ilçeler arasinda büyük bir kopukluk vardir. Il yönetimi bunu gidermenin yollarini aramalidir.
YORUM EKLE

banner284