Karaman Il Haritasi

Haritanin sag alt kösesindeki isaretlerin basligi “lejant” tir. Türk Dilinin Baskenti oldugu söylenen bir il haritasinda “lejant “ yerine “Haritada Kullanilan Isaretler “ yazilmis olsa idi çok daha sik olurdu. Bu küçük elestiriden sonra diger kusurlara, eksikliklere ve dikkatsizliklere gelelim:
Harita masa basinda Karaman ve idari yapi ile ilgisi olmayan bir kimseye yaptirildigi izlenimini vermektedir. Is olsun diye yapilmis ve yaptirilmistir. Kontrol edilip eksiklikleri Karaman iline bilgi yönünden egemen olan Il Özel Idaresi tarafindan yapilmamistir. Haritayi yapana asiri derecede güvenilmistir. Haritaci, kendine verilen bilgilere göre haritayi isler. Bu tür isler defalarca konuya hâkim insanlar tarafindan okunur, varsa eksikler ve yanlislar giderilir.
Haritadaki “lejant” ta, bucak merkezleri vardir, günümüzde idari yapida bucak kaldi mi? Bucak merkezleri olarak gösterilen yerler “ Güneyyurt, Kazanci, Göktepe, Kilbasan, Suduragi, Taskale, Yesildere, Akçasehir, Kisecik.” belde teskilati alan yerlerdir. Bucak merkezleri degildir. Sayin Valimiz duymasin.
Haritadaki “lejantta “kilise kalintilari “ yazili ama yeri gösterilmemistir. Camiler, türbeler ve zaviyeler, çesmeler yoktur. Kaleler eksik gösterilmistir, Cenne ( Pamuklu), Büyükkarapinar kaleleri haritada yoktur.
Sulama ve enerji üretim amaçli yapilan göletle ve barajlarin çogu ya unutulmus ya da bilgisizlik nedeni ile konulmamistir. Ermenek, Balkusan barajlari haritada gösterilmemis. Sariveliler Çevlik Baraji ortalikta yok. Karaman merkezi, Ayranci ve Kâzimkarabekir taraflarini açikça bilmedigim için bir sey diyemeyecegim. Bu barajlari ve göletleri yok farz etmek benim çok elestirdigim Sayin milletvekillerimizi çok üzecektir.
Haritada tarih yok, turizm yok, bitki örtüsü yok, nüfus yok, arkeoloji yok daha dogrusu eksik. “lejant” denilen harita okuma rehberinde tek müze olan Karaman Müzesi’nin yeri gösterilmemistir. Dumlugöze ve Karadag’daki dogal hayattan hiç mi hiçbir eser yok. Hanlar eksik gösterilmistir. Büyükkarapinar yaylasindaki ören yerler, Azizi Sokrates Kilisesine, Sahgeldi Türbesi ve Kartal Yuvasi arkasindaki Düden’e yer verilmemistir.*
Ermenek’teki Maraspoli magarasi, Bucakkisla ve Manamas ( Akköprü ) köprülerine yok. . Harita isaretlerinde “ lejant” ta oldugu hâlde Maraspoli Magarasi’nin yerini göstermemek ya da unutmak affedilir gibi degil. Ya Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi’nin gösterilmemis olmasi?
Haritaya Ermenek, Sariveliler, Basyayla, Kâzimkarabekir, Ayranci ilçelerinden konulacak çok önemi olan fotograflar konulabilinirdi. Kâgidin üçte biri bombos duruyor. Asagida açiklamaya çalistigim bütünlügü saglamak için bos bir köseye Türkiye Haritasi yapilarak il daha net ve derli toplu küçük bir pencere ile de gösterilebilinirdi.
Harita genelde Il Özel Idaresinin yaptigi ve hayat geçirdigi hizmetleri gösterse de her yönüyle aceleye getirilmis, arastirmaya, bilgiye, yenilige yer verilmemistir.
Haritayi bilgi amaçli en iyi kullanan okullardir. Taseli Yöresi’ndeaki okullar yukari sagda bulunan resimlere bakinca kendilerinden bir parça göremeyeceklerdir. Ayni sey Kazimkarabekir ve ayranci için de geçerlidir. Karaman merkeze bu kadar yogunlasmak niye desek de orda da büyük eksiklikler var. Merkezde de önemli yerler haritada ve “lejant”ta gösterilmemistir. Haritada, biraz tarih, biraz arkeoloji, biraz yol, biraz tarim, biraz idari yerler gösterilmistir. Eksik giderici bir çalisma yoktur. Benim bu ise bu kadar neden odaklandigima gelince, önceden yapilan Karaman Il Haritasi’nda bazi eksiklikler görüyordum. Yeni yapilacak olan haritada bu anlatacagim eksiklikleri ilimizin en üst makami olan Sayin Valimiz Süleyman Kahraman’a uygun bir ortamda arz etmeyi düsünüyordum. Firsat bulamadan yeni il haritasinin basildigini duydum ve gördüm. Bu harita üzerindeki elestirim yüzeysel, derinligi olmayan bir çalismadir.
Benim önerime gelince, Karaman Il Haritasi’nda bütünlük yok. Il sinirlarinda biçak gibi kesiliyor. Konya’dan Sariveliler ve Basyayla’ya gederken Konya’nin Çumra, Karasinir, Bozkir, Hadim Taskent ilçelerini, Antalya’ya giderken Gazipasa Alanya ilçelerini ve Akdeniz’i Mersin’e giderken Mut, Gülnar Anamur’u bir bütünlük içinde görmeliyiz.. Karaman ili hartaya bakinca alaca bulaca degil bir bütünlük içinde kâgida ve beynimize oturmalidir. Örnegin Sariveliler ilçeisnden Karaman’a giden bir araçta giderken Taskent, Hadim, Güneysinir’i haritada görebilmeliyiz.
Sonuç olarak hiç yoktan iyi bir haritadir ama önceden bundan daha kötü olmayan bir il haritasi da vardi. Harita önceki haritadan esinlenerek yapildigi için eksiklikleri giderilmemistir. Aksine daha fazla hata ve eksiklikler vardir. Haritada insani dehsete düsürecek bilgi, kültür, tarih, cografya, idari algilamalarda da büyük hatalar vardir. Ne amaçla harita yapilmis ise o amaca hizmet edecek tamlikta olmaliydi. Öyle anlasiliyor ki yörede çikan yazili kaynaklardan ve medya ve gazetelerden de yararlanilmamistir. On senedir gündemde olan Ermenek Baraji’nin haritadaki eksikligi, Karaman Müzesi’nin ve Maraspoli Magarasi’nin yok farz edilmesi kesinlikle bagislanacak bir hata degildir. Anlasiliyor ki Sayin Valim özür dileyerek yaziyorum Il Daire Müdürlerimiz, Il Encümen Üyeleri Karaman Ilini tanimiyor. Arzu edilirse Istanbul’da 50 yildir oturan ben kendilerini tarih, cografya, tarim, idari yapi, arkeoloji dogal hayat konularinda her zaman bilgilendirmeye hazirim. Karam Il Haritasi’nin bundan sonraki baskilarinda Karaman iline yakisir biçimde basilmasi dilegiyle
YORUM EKLE

banner284