Karaman’in Gelecegi Ve Turizm

Siradan degildi çünkü zaman, zaman siradanlasan dogal veya yapay, çogunlukla Oy’a endeksli ulusal gündemlerden çok farkli, Karaman’a özel bir gündemle toplanti yapiliyordu. Toplantinin tek maddelik ana gündemi “Karaman’in Gelecegi Çalismalari III” idi.
Gündemin alt detay maddeleri, çalismanin amatör ruhla profesyonel bir ekip tarafindan hazirlandigini yansitiyordu. Ülkenin genel gündemlerinde zaman, zaman karsi karsiya gelen tüm taraflar Karaman gündeminde tek vücut olmuslardi ve üç saat süreyle Karaman’in Gelecegi konusuldu, sunumlar izlendi, öneriler dinlendi. Nezaket gösterip söz verildiginde ben de düsüncelerimi özetlemistim.
Sayin Valimizin baskanligindaki toplantiya Milletvekilimiz Lütfi Elvan, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörümüz Sabri Gökmen, siyasi partilerimizin Il baskanlari, Ticaret ve Sanayi Odasi, meslek odalarimizin baskanlari ile bazi dernek baskanlari da katilmislardi.
Toplanti için Ankara’dan gelerek, görevleri geregi gece saatlerinde Ankara’ya tekrar dönen Lütfi Elvan’in davranisi Karaman’a ve bu çalismalara verdigi önemin göstergesiydi.
Yaklasik 40 kisinin katildigi toplantinin tek bayan temsilcisi, KGRT Yönetim Kurulu Baskani Senem Yavuzaslan idi. Bu durum toplantinin en büyük eksisiydi bence. Karaman’in Geleceginde daha fazla kadin katilimi olmazsa sonuçlar da yetersiz olacaktir. Benzeri önemli toplantilarin devaminda kadin katilimcilarin sayisinin artmasinin da Karaman’in gelecegi ile yakindan ilgili olacagini düsünüyorum.
Toplantinin ardindan, Karaman’in Mülki idare kadrolari anlaminda da sansli dönemlerinden birini yasamakta oldugunu düsündüm. Valimiz Süleyman Kahraman’in Karaman’a, Karamanliya, sorunlarina ve gelecegine bakisindaki ümit veren konusmalarina paralel olarak, O dönemde sunulan profesyonel çalismalarin odaginda gördügüm genç Vali Yardimcimiz Latif Memis‘in konulara hâkimiyeti ve samimiyeti de dikkatimi çekmisti. O günden beri valimiz de Vali yardimcilarimiz da degisti.
Benzeri tüm çalismalarda ve projelerde parasal sermaye olmazsa olmaz olarak bilinir, dogrudur. Ancak özellikle “Karaman’in Gelecegi” benzeri yerel projeler de öncelikle niyet, yürek ve gönül sermayesi gerekmektedir. O aksam katildigim toplantinin ana gündemini olusturan Karaman’in Gelecegi projesinde niyet olusmus ve gelismis. Toplanti ortaminda projenin heyecanina kapilmis yürekleri gözlemlerken, projenin alt kadrolarinda üniversiteli genç kardeslerimizin çarpan yüreklerinin oldugunu, projede günümüzün tüm teknik ve iletisim olanaklarinin kullanilabildigini ögrendigimde daha çok heyecanlanmistim. Proje önceliklerinde “Karaman sanal müzesinin üç boyutlu olarak hazirlanmasi, Üniversite gençligi ile Karaman’in kaynastirilmasi, Karaman’in tarih, kültür, doga ve dinsel uzantili turizm olanaklarinin acilen harekete geçirilmesi gibi ana basliklarin yer almasi teshisin dogrulugunu vurguluyordu.
Anadolu halkinin tüm erdemlerini ve güzelliklerini tasiyan Karaman insaninin temel zenginliklerinden olan gönül sermayesinin iyi yönetilip bu ve benzeri projelere yönlendirilmesi ve çagdas yaklasimlar ile parasal sermayenin sorun olmaktan çikarak, proje basarisinin kaçinilmaz olduguna inaniyorum.
Karaman Ilini markalastirmaya çalisirken en hassas noktalardan birinin; özveri ile Karaman’da markalar yaratip dünyaya sunan is insanlarimizdan öncelikle para degil, akil istenmesi oldugunu düsünüyorum. Karaman ve geleceginde en az biri digeri kadar duyarli, akilli ve öz verili olan mütesebbis hemserilerimizin Karaman adina düsünce, tespit ve önerilerini çok önemsiyorum. Onlardan her asamada mutlaka akil alinmali. Katkilari saglanmali. Benzer çalismalarin sadece yerel ve mülki idarenin memurlariyla sonuca götürülmesi olanaksizdir.
Gündemi olusturan proje Karamanin Ulusal ve uluslar arasi düzeyde tanitilmasini hedefliyor du ancak; Karamanlilar Karaman’i ne kadar taniyorlar sorusu hassas noktalardan biridir. Karaman’in tanitimi için konu edilen tüm degerlerin öncelikle Karamanliya ve Karamanda okuyan Üniversite gençligine tanitilmasi gerektigini düsünüyorum. Üniversitemize her yil iki bin bes yüz civarinda yeni ögrenci katildigini, genel mevcudunun on binleri astigini duyuyorum. Bu gençlerimiz Türkiye’nin farkli bölgelerinden, farkli illerinden Karaman’a geliyorlar. Genç konuklarimizin Karamani tanimalarina, Karamani sevebilmelerine, Karamandaki günlerini daha mutlu geçirebilmelerine katki saglarsak, Onlar Karaman’dan güzel anilarla ayrilirlarsa Karaman’in en etkin tanitim ekibi ve elçisi olurlar diye düsünüyorum.
Çok mutlu ve ümitli ayrildigim o güzel toplanti hafizamda yer etmisti. Üç yildir çok sey degisti, simdi O projeler hangi asamada, neler yapilabildi bilmiyorum. Bölgemiz insani olan yeni Valimizin de benzer konularda duyarli oldugunu duyuyorum. Umarim karaman için daha iyi isler yapilir.
2011 de Ankara’dan Antalya’ya tasininca O toplantinin gündem maddelerinden olan “Karaman da Turizm olanaklari” konusu hep aklimi kurcaladi.
Antalya Karamanlilar Dernegi tekrar kurulunca, ilk görevinin: Ülkemizde Turizmin merkezi olan Antalya’dan Karaman’a turizm bilincini, turizm elçilerini ve isletmecilerini, turlari ve turisti yönlendirmek; Karaman’in gölgede kalmis Turizm potansiyelinin sektöre sunulmasina destek için Karaman’daki kurumlarla ve kalbi Karaman sevgisiyle çarpan tüm kisilerle diyaloglar kurmak olmasi gerektigini düsündüm.
Dilerim dernek yöneticisi hemserilerimiz bu konuyu önemser, Karaman’a ve Karamanliya faydali olabilirler. Basarilar diliyorum.
 
YORUM EKLE

banner284