2013 Piri Reis Yili Olarak Kutlanacak

Büyük denizci Piri Reis için 2013`te hem Türkiye, hem de dünya ölçeginde anma ve kutlama programlari düzenlenmesi kararlastirildi. Türkiye`nin bu konuda UNESCO`ya yaptigi teklif kabul gördü. Kültür ve Turizm Bakanligi, Piri Reis Haritasi`nin 500`üncü yili dolayisiyla ani parasi çikaracak, pul ve ilk gün zarfi bastiracak. Takvimlerde de, Piri Reis yazacak

2013 Piri Reis Yili Olarak Kutlanacak
Kültür ve Turizm Bakanligi'nda, UNESCO tarafindan kutlama kapsamina alinan '2013 Piri Reis Haritasi'nin 500. yil dönümü' dolayisiyla düzenlenecek etkinlikler, Kültür ve Turizm Bakani Ertugrul Günay, Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz ve Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim'in katildigi basin toplantisiyla tanitildi. Günay, kutlamalar ve anma programi çerçevesinde üç bakanlik olarak bir dizi etkinlik takvimi olusturduklarini bildirdi.
Piri Reis'in, Osmanli Imparatorlugu'nun yükselme döneminin önemli isimlerinden biri oldugunu dile getiren Günay, O'nun hem önemli bir deniz bilimleri uzmani hem de önemli bir arastirmaci oldugunu ifade etti.
Paris'te 2011'de gerçeklestirilen UNESCO 36. Genel Konferansi'nda Türkiye'nin teklifi üzerine 2013'ün Piri Reis Haritasi'nin 500. yili olarak kutlama ve anma programina alindigini anlatan Günay, söyle konustu: 'Etkinliklerin, önemine yakisir biçimde gerçeklesmesi için Nisan ayinda bir üst kurul olusturuldu ve çalismalara baslandi. Bu plan çerçevesinde Kitab-i Bahriye'nin en iyi el yazmasinin tipki el basimi yapilacak, Piri Reis Dünya Haritasi'nin basimi yapilarak çogaltilacak, Google portalinda Piri Reis ve Dünya Haritasi görselinin gelecek yil haritanin çizildigi tarih olan 7 Nisan'da yayinlanmasina iliskin girisimlerimiz var. Ani parasi çikarilmasina, pul ve ilk gün zarfi basilmasina ve Piri Reis logosunun ve sloganin yil boyunca ulusal ve uluslararasi etkinliklerde kullanilmasina karar verildi. Ayrica belgesel filmler, çocuklara özel animasyonlar, sempozyumlar da gerçeklestirilecek. Bakanliklar olarak ortak bir eylem takvimi olusturuyoruz.'
Tanitim faaliyetleri ve materyaller konusunda Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi ile ortak hareket edilecegini belirten Günay, 'Dünya haritacilik tarihinde adi yazilmis bir insanin, önemli bir bilim insaninin 500 yil sonra yeniden hatirlanmasi ve onun ismi çerçevesinde dünyada, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve UNESCO'nun bilim kültür ve egitim komisyonundaki diger ülkelerin anma toplantilari yapmalari, dünyanin hafizasini tazelemek bakimindan ve bizim, Türk Islam Dünyasi'nin, Osmanli'nin bilim tarihine neler kattiginin hatirlanmasi bakimindan son derece önemli. Bu nedenle büyük önem veriyoruz' diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284