Ahilik Haftasi Etkinliklerle Kutlandi

Ahilik Haftasi nedeniyle Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi tarafindan bir dizi etkinlik düzenlendi.

Ahilik Haftasi Etkinliklerle Kutlandi

Cumhuriyet Parki'ndaki Atatürk anitina çelenk konulmasiyla baslayan etkinliklerde, vatandaslara pilav dagitildi. Yunus Emre Konferans Salonu'nda devam eden programa Ilimiz Valisi Murat Koca, AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Lütfi Elvan, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Ahmet Yenilmez, daire müdürleri, siyasi parti il baskanlari, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve vatandaslar katildi. Burada konusan Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Ahmet Yenilmez, “Ahilik bir insan bilimidir. Ahi her seyde, her ortamda ve her çagda, denge ve düzen tutturandir. Dagitan degil toparlayan, yikan degil yapan, dünya ve ahiret dengelerini tutturan ülke ve ülkelerin karliligini artiran bir kurumdur” dedi.

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Ögretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Idris Nebi Uysal’in ahiligin tarihçesi konusunda verdigi bilginin ardindan Milletvekili Lütfi Elvan yaptigi konusmada, “Ahilik Türklere özgü bir kültür. Sivil toplum kuruluslarinin anlayisina baktigimizda batili toplumlarda sorumlu oldugu alanla ilgili olarak o kesimin menfaatini korumaya çalisan bir yapisi vardir. Örnegin bir sanayici isadamlari dernegi ise sanayicilerin haklarini müdafaa etmeye çalisan onlari korumaya çalisan bir yapisi vardir. Batidaki anlayis budur. Tabii bu anlayis bize ölçüde yansimistir. Ama ahilikten gelen bir kültürümüz de var. Bu yapinin bir sosyal boyutu, ekonomik ve kültürel boyutu var” dedi.
Karaman Valisi Murat Koca da, Ahiligin sadece ticari faaliyetlerle degil, hayatin tümüne dair kurallar getiren bir kültür oldugunu belirterek, “Insanin kendini ilim ve irfanla donatmasi da bu kültürün bir parçasidir. Ahilik felsefesine göre insanlar esya, tabiat ve dünya Allah’in bütün insanlarina bahsettigi emanet konumundadir. Dolayisiyla emek gücünün tüketicinin kisaca insanin ve tabiatin sömürülmemesi, aralarinda adalet ve denge ilkeleri kurularak bireysel ve toplumsal refah ve huzurun saglanmasidir” diye konustu.
Yapilan konusmalarin ardindan Kirsehir’den gelen ekip tarafindan Kalfaliktan Ustaliga Geçis Töreni gerçeklestirildi. Daha sonra Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi’ne bagli odalarin seçtigi 16 kisiye yilin ahisi ödülü verilirken, ilin Ahisi ise tarim aletleri üreten Mehmet Ari seçildi. Örnek esnaf ödülüne ise bakliyat ürünleri satan Sükran Çelik layik görüldü. Ahilere ödülleri Vali Murat Koca, Milletvekili Lütfi Elvan, Belediye Baskani Kamil Ugurlu ve protokol üyeleri tarafindan verildi.
Kutlama etkinliklerinin sonunda, Ismet Pasa Caddesi ve Gazi Pasa Caddesi üzerinden Konya Büyüksehir Belediyesi Mehter Takimi öncülügünde kortej halinde karanfil dagitilarak yürüyüs düzenlendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284