Balkusan Türk Dil Bayramina Hazirlaniyor

Ilimizde her yil 1-13 Mayis tarihleri arasinda kutlanan, 741. Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre’yi anma etkinlikleri için bir çalisma yapilip yapilmadigi konusunda ne Valilikten ne de Belediye’den herhangi bir açiklama ya da girisimde bulunulmamasi akillara bu yil Türk Dil Bayrami etkinliklerinin yapilmayacagi sorusunu getirdi.

Balkusan Türk Dil Bayramina Hazirlaniyor

Ilimizde Türk Dil Bayrami kutlamalarinda durum böyle iken Ermenek ilçesine bagli Balkusan köyünde Türk Dil Bayrami ve Karamanoglu Mehmetbey’i anma etkinlikleri hazirliklarina baslandi.
Karamanoglu Mehmetbey Dil ve Kültür Dernegi Baskani Habip Çaliskan bu konuyla ilgili olarak gazetemize verdigi bilgide, “13 Mayis yaklastikça bizleri de bir heyecan sariyor. Türk Dilini, Türkçenin özellikle bu son yillarda yasadigi sikintilar, asmasi gereken sorunlar bunlar bizi hep düsündürüyor. Biz bunlarin sorumlulugunu duyuyoruz. Neden derseniz dilimiz Türkçe, Karamanoglu Mehmetbey’in 13 Mayis 1277’de yayinladigi fermanin yasama geçtigi dönemde çok daha fazla bir sikinti yasiyor. O gün 13. yüzyilda dilimiz Türkçe, Arap Fars dili kültürünün nasil ablukasi altindaysa bugünde Ingiliz, amerikan kültürünün ve son yillarda da buna ilave olarak Arap ve yeni Osmanlicanin egiliminin yeni bir kusatmasi altinda. Bu yüzden biz önümüzdeki ayin 13’ünde kutlayacagimiz Türk Dil Bayrami ve Karamanoglu Mehmetbey’i anma etkinliklerini çok önemsiyoruz. Bu etkinliklerde Karamanoglu Mehmetbey mezarinin bulundugu, kendisinin ve ailesinin mezarlarinin bulundugu Balkusan’da Türk dilinin tarihi gelisimine damgasini vuran ve eserleri günümüz dünyasina isik tutan Kasgarli Mahmut, Balasangunlu Yusuf Has Hacip, Yunus Emre, Karamanoglu Mehmetbey, Mustafa Kemal Atatürk ve Karamanoglu Kaygusuz Abdal’in anitsal büstlerini yerlestirdigimiz Türk Dili Büyükleri müzesinin açilisini yapacagiz. Önce Türkçe vurgusunu yüreginde ve beyninde duyan tüm Türkçe sevdalilari ile bu etkinliklerde kucaklasmak istiyoruz” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284