“Bin Nefes Bir Ses” Tiyatro Festivali Basladi

Konya Devlet Tiyatrosu (KDT) tarafindan 6’incisi düzenlenen “Bin nefes bir ses uluslararasi Türkçe tiyatro yapan ülkeler festivali” 9 ülkenin katildigi kortej yürüyüsü ile basladi.

“Bin Nefes Bir Ses” Tiyatro Festivali Basladi

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Bengisu Gürbüzer Dogru, festival öncesi yaptigi basin toplantisinda, festivalin tarihinden söz etti. Bu topraklarin Türkçe’nin ilk olarak resmi dil ilan edildigi topraklar oldugunu ifade eden Dogru, “Karamanoglu Mehmet Bey diyor ki ‘bundan gayri divanda pazarda ve dergahta Türkçe’den gayri dil kullanilmayacaktir’. O zaman dedik ki; tek örnegi olalim dünyanin. Türkçe tiyatro yapan ülkeleri birlestirelim. O dönemin Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Tomris Çetinel ismini de ‘Bir nefes gelsin bir ses olsun’ dedi. Ismini de öyle koyduk. Konya’yi bir marka sehir haline getiren devlet tiyatrolarinin olmasi sayesinde bu festivalin altincisina ulastik” dedi.
Çok fazla ülke agirladiklarini da dile getiren Dogru, “5 yilda 35 ülke, 12 yerli devlet tiyatrosu grubu, 69 oyun, 127 temsil, 40 bine yakin seyircisiyle 6’incisini gördü bu festival. Ayrica bu sene festivalin devlet tiyatrolari oyunuyla açilacak, bu da ilk oldu bizim için” diye konustu.
Festivalin Dis Iliskiler Sorumlusu Sükun Isitan da, “Hem kendi halkimizla dünyada gerçeklesen farkli sanatsal yaklasimlari paylasabilmek bunlari onlarin bir yerde ayagina getirebilmek hem de kendi oyunlarimizi dünyaya tanitabilmek için festivaller çok önemli bir vitrin. Bu anlamda her yil 50’e yakin dünyanin farkli ülkelerinden gelen çok seçkin tiyatro gruplarini da Türkiye’nin farkli sehirlerinde farkli seyircilerimize izletme olanagini yaratiyoruz. Festivallerimizde atölye çalismalarimiz ve çocuk oyunlarimiz var. Sadece Konya’da degil bu düzenledigimiz 5 uluslararasi festivalin hepsinde biz çocuk oyunlarimizi ve atölye çalismalarimizi asla ihmal etmiyoruz” seklinde konustu.
Festivale katilacak ülkeler hakkinda bilgi veren festivalden sorumlusu Dogan Dogru, “Festivale katilan ülkeler arasinda yeni katilanlar da var. Bunlar Dagistan Cumhuriyeti ve Balkarya. Bu 9 ülke içinde Kosova, Makedonya ve Bulgaristan’i bizim bati yüzümüz olarak görüyoruz” dedi.
Basin toplantisinin ardindan festivalin açilisi Atatürk Aniti’na çelenk konulmasiyla basladi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan festivale katilan ülkelerin temsilcileri kisa birer konusma yapti. Konusmalarin ardindan festivale katilan ülkelerin tiyatro topluluklarinca olusturulan kortej, Konya Valiligi’ne katar yürüdü. Festival bu aksam düzenlenecek açilis töreninin ardindan Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun sunacagi “Bu da geçer ya hu” oyunla sürecek.
14-24 Nisan tarihleri arasinda gerçeklestirilecek festivale, Azerbaycan, Makedonya, Bulgaristan, Dagistan Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti, Irak-Kerkük, Kazakistan ülkeleri katiliyor.
Iha
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284