Çesmeli Kilise Onariliyor

Ilimizin tarihi degerlerinden olan ve geçtigimiz yillarda restore ettirilen günümüze yeniden kazandirilan Çesmeli Kilisede Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’ne bagli birimi Müze Müdürlügü sorumlugunda basit onarim çalismalari baslatildi.

Çesmeli Kilise Onariliyor
Konuyla ilgili olarak Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Ilimiz Merkezinde Tapucak Mahallesinde bulunan, Bakanligimiza tahsisli Tasinmaz Kültür Varligi olarak tescil edilen, Çesmeli Kilisenin üst çati örtüsünün mevsimsel yagislarin yogunlugundan dolayi su almasi ve mevcut kilise yapisinin kuzey duvarlarinda asiri rutubet olusturmasi nedeniyle sivalar yer yer dökülmektedir. Durumun olumsuzluk yaratmasi üzerine konu ilgili kurumlara iletilmis, 2006 Yili yatirim programi çerçevesinde ‘’Çesmeli Kilise onarimi, Teshir Tanzim ve çevre düzenleme isi’’ kapsaminda onarin ve restorasyon çalismalari gerçeklestirilmistir. Geçen süre içerisinde Birimimizce yapilan restorasyon ile ilgili is ve islemler tarafimizdan kontrol ve takip edilmistir. Sözlesme hükümleri çerçevesinde yüklenici firma sorumlulugu altinda bulunan islerin eksik ve hatali yapilan kisimlarin ayni yüklenici firma tarafindan yaptirilmasi hususunda harekete geçilmistir. Bu nedenle sözlesme hükümleri, çerçevesinde yapilan islerin 15 Yil süreyle sorumlulugu altinda oldugu bildirilen firmanin gerekli islerin yapilmasi hususu istenmistir. Ilgili firma tarafindan eksik ve hatali yapilan kisimlarin düzeltilmesi amaciyla Çesmeli Kilisenin üst çati örtüsü basta olmak üzere, kuzey duvarlarinda asiri rutubet olusturan durumun önlenmesi için yeniden 6 isçi ve usta ile birlikte 27 Temmuz tarihi itibariyle çalismalara baslamistir. Çalismalar devam etmekte olup yaklasik 20 gün içerisinde tamamlanmasi planlanmaktadir. Yapilan is programi çati örtü sisteminin gözden geçirilmesi taban izolasyonun kismen yenilenmesi, kuzey cephedeki duvar ve iç kisimlardaki kabaran kismen dökülen sivalarin kazinarak temizlenmesi yeniden gözden geçirilmesi seklindedir” dendi.
Diger taraftan Çesmeli Kilise’nin ziyaret saatlerinde degisiklik yapildi. Halkin yogun ilgisini çeken ve ziyaretçi sayisi fazla olan Kiliseyi ilimizi ziyaret eden gurbetçi vatandaslarimizin daha rahat gezip görebilmeleri için ziyaretlerinin 10.00-19.00 saatleri arasina alindigi açiklandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284