Duru Bulgur’dan Adından Çokça Söz Ettirecek Nostaljik Bir Sergi

İlimizde Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Duru Bulgur’un sponsorluğunda hazırlanan “İlkokullar İçin Yardımcı Ders Afişleri Sergisi” 23 Mayıs 2018 Çarşamba günü açılacak.

Duru Bulgur’dan Adından Çokça Söz Ettirecek Nostaljik Bir Sergi

Çeyrek asır öncesine kadar ilkokulların olmazsa olmazları arasında yer alan, 1940 – 1980 dönemine ait 150 orijinal afiş Hollanda’da ikamet eden hemşerimiz Ali Yağcı’nın “Yardımcı Ders Afişleri Koleksiyonu” arasından seçildi.
Sergi ile ilimizde kurulması düşünülen ve Türkiye’de bir ilk olacak “Karaman İlköğretim Müzesi” çalışmalarına dikkat çekilmesi hedefleniyor. 
Konuya yönelik olarak yapılan açıklamada “23 Mayıs 2018 Çarşamba günü merkezde bulunan Çeşmeli Kilise’de açılacak olan sergide, uzun yıllar ülkemizde okullarda yaygın bir şekilde kullanılan ve tamamen el işi tekniği ile çizilen ve karton olmayan büyük boy ince kâğıtlar üzerine genellikle çok renkli baskı tekniği ile tasarlanan 150 afiş sergilenecek. İnce ve hassas kağıtlar üzerine basılı olan objeler, zamana dayalı olarak aşırı yorgun olmaları nedeniyle çerçeve içerisine alınarak sergileniyor. Hepsi orijinal ve 1940 – 1980 dönemine ait afişler, çeyrek asır öncesine kadar ilkokulların olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yerlerini almışlardı. “İlkokullar için Yardımcı Ders Afişleri” denilen bu objeler, ilkokulların sınıflarında hatta kara tahtanın üzerinde her zaman asılı olurdu. Derse veya konuya göre sınıfa getirilerek tahtaya asılan ve ders bitiminde kaldırılan afişler de vardı. Anlatımda ve öğretimde büyük kolaylıklar sağlayarak, eğitimi destekleyen bu afişler, aynı zamanda görsellikleriyle de dikkat çekerlerdi. 1980’li yıllara kadar yaygın ve etkin bir şekilde kullanılan afişler, eski yaygınlığından çok uzakta olsa da yeni sürüm, baskı ve biçimleriyle günümüzde de ilköğretim kurumlarında işlevlerini sürdürüyor. Çeşmeli Kilise’de yer alacak sergi 23 Mayıs – 29 Ekim 2018 tarihleri arasında her gün saat 09.00 / 19.00 arası ziyarete açık olacaktır” denildi.

 


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
leyla aksoy
leyla aksoy - 6 yıl Önce

Bunu dusunup hazırlamalrı gerçekten cok guzel olmus.çok duygulandım...

SIRADAKİ HABER

banner284