Evliya Çelebi’nin Dünyasi Harita Sergisi Açildi

UNECCO tarafindan 2011 yilinin Evliya Çelebi yili ilan edilmesi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanligi’nin “Çelebi 400 Yasinda” etkinlikleri kapsaminda Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Evliya Çelebi’nin Dünyasi adli Harita sergisi Makro Alisveris Merkezinde düzenlenen törenle açildi.

Evliya Çelebi’nin Dünyasi Harita Sergisi Açildi
Serginin açilisina Vali Süleyman Kahraman, Garnizon Komutani Jandarma Albay Selçuk Boz, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Özel Idare Genel Sekreteri M. Salih Baldiz, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile daire müdürleri ve vatandaslar katildi.
2011 yilinin Evliya Çelebinin 400. Dogum yil dönümü olmasi nedeniyle Evliya Çelebi’nin daha genis kitlelere tanitilmasi amaciyla hazirlanan Evliya Çelebi Sergisinin açilis programi Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi. Bifa Lisesi Halk oyunlari ekibinin gösterileriyle devam eden programda Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta sergi hakkinda davetlilere bilgi verdi.
Orta’nin konusmasinin ardindan Vali Süleyman Kahraman yaptigi konusmasinda, “Yol, iki yer arasi degildir; yer, iki yol arasidir” diyor bir sairimiz. Ve bizim insanimiz “çok gezen mi, çok okuyan mi bilir” derken aslinda yolun ve yolculugun anlamina ve önemine dikkat çekiyor. Yol ögrenmektir, yol tecrübe etmektir. Yolda olan binlerce yol arasinda kendi yolunu bulur. Aslinda her sey bir yolculuk halinde. Dünyanin dönüsü, günesin dogup batisi, mevsimlerin gelisi, semazenin semasi ve insanin ömrü bir yolculuktur aslinda. Bu açidan bakildiginda, yol bir anlamda hayati okumaktir. Hiç kuskusuz yol ve yolculuk deyince aklimiza gelen ilk isim Evliya Çelebi oluyor. O yaptigi yolculuklarla yollar arasindaki yerleri anlattigi gibi, yolun ve yolculugun tabiatini da ortaya koymustur. Bu yil UNESCO tarafindan Evliya Çelebi Yili ilan edildi. Bu bizim için önemli bir firsat. Evliya Çelebi’nin yolculuklariyla bütün dünyaya yolun ve yolculugun tabiatini anlatabiliriz. Herkes yolda olabilir, herkes yola çikabilir; ama her yolculukta yolcunun durusu ve tavri önemlidir. Biz medeniyet anlayisimizi Evliya Çelebi’nin seyahatleriyle yeniden hatirlayabilir ve sahip oldugumuz degerleri dünyaya da yeniden hatirlatabiliriz. Evliya Çelebi’nin haritalarindan olusan bu serginin de bu açidan büyük bir önem tasidigini idrak etmemiz gerekir. Emegi geçenlere en kalbi duygularla tesekkür ediyor; Allah hepimize hayirli bir yolda yürümeyi nasip etsin diyorum” dedi.
Konusmalarin ardindan Vali Kahraman ve protokol üyeleri tarafindan Evliya Çelebi sergisinin açilisi gerçeklestirildi. Sergiyi gezerek incelemelerde bulunan Vali Kahraman serginin hazirlanmasinda emegi geçen herkese tesekkür ederek, bu serginin Evliya Çelebinin daha çok insan tarafindan taninmasinda büyük katki saglayacagini belirtti.
Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan 3 Aralik tarihine kadar Makro markette sergilenecek olan Evliya Çelebi Sergisi, Evliya Çelebi Haritasi, Evliya Çelebi kitaplari ve Evliya Çelebinin Karaman hakkindaki izlenimlerine ait söylemis oldugu sözlerin Ebru üzerine kaligrafi ve Karaman’daki gezileri ile alakali resim tasvirleri sergisi olmak üzere üç kisimdan olusuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284