Gökçeseki Arkeolojik Kazilarinda Önemli Bilimsel Sonuçlara Ulasildi

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Gökçeseki köyünün kuzeyinde yer alan Philadelphia antik kentinde mart ayindan bu yana devam eden arkeolojik kazilarda çok sayida tarihi eser ortaya çikarilarak yeni bilimsel verilere ulasildi.

Gökçeseki Arkeolojik Kazilarinda Önemli Bilimsel Sonuçlara Ulasildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Ercan Askin’in bilimsel danismanliginda ve Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yildiz’in baskanliginda gerçeklestirilen kazi çalismalari Arkeoloji ve Tarih bölümlerinden ögretim elemanlari ve müze uzmanlarinin katilimiyla devam ediyor.
Antik kentin nekropolisinde gerçeklestirilen kazi çalismalari sonucunda simdiye kadar Roma dönemine ait sekiz adet lahit ortaya çikarildi. Ön yüzlerine islenmis insan kabartmalariyla dikkat çeken lahitlerden bazilarinin üzerinde mezar yazitlari da bulunuyor ve yazitlardan birinde söz konusu mezara zarar verenin 500 denaria ceza ödeyecegi yönünde bir ifade geçiyor. Arkeolojik bulgular lahitlerin içerisine birden fazla gömü yapildigina isaret ediyor.
Kazi çalismalari sirasinda lahitlerin hemen bati tarafinda ortaya çikarilan antik bir atik alani ise içerdigi çok sayi ve çesitlilikte eserle yeni bilimsel sonuçlara kapi araliyor. Atik alanindan çikarilan eserler arasinda tas heykel parçalari, pismis topraktan insan ve hayvan figürinleri, seramik ve cam kaplar, kandiller, sikkeler, yüzük, bilezik, küpe, kolye, zincir, boncuk gibi takilar ile çesitli kemik objeler yer aliyor. Heykeller Philadephia’nin baska merkezlerle olan sanatsal etkilesimine ve dönemin yöresel sanatina isik tutarken seramik kaplar ise bölgesel üretim ve ticari iliskiler hakkinda yeni bilgiler sunuyor.
Kazilarda ele geçen arkeolojik buluntular, kentin özellikle I.S. 3. yüzyil ve sonrasina ait dönemiyle ilgili önemli bilgiler içeriyor ve Philadelphia’nin bu yüzyildan sonra parlak dönemlerinden birini yasadigini gösteriyor.
Kazi danismani Yrd. Doç. Dr. Ercan Askin, Philadelphia’nin da içerisinde yer aldigi daglik Isauria Bölgesi üzerine yapilan arkeolojik çalismalarin azligi nedeniyle bölgeye iliskin sahip olunan bilgilerin sinirli oldugunu belirtti ve yürütülen kazinin önemine dikkat çekti. “Ele geçen arkeolojik buluntularin degerlendirilmesi, bölgenin antik dönem tarihi üzerine yeni ve ayrintili bilgiler elde edilmesine firsat taniyacak ve kazi çalismalari tamamlandiginda arkeoloji bilimine önemli katkilar saglayacaktir.” diyen Askin, kazilarda ele geçen buluntulardan etütlük olanlarin bilimsel incelemelerinin Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü laboratuvarinda yapildigini, temizlik ve restorasyon çalismalari biten eserlerin çizim ve fotograflama gibi belgeleme çalismalarinin da yine üniversitede gerçeklestirildigini belirtti.
Karaman Müzesi ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ortakliginda yürütülen ve Karaman Valiligi, Ermenek Kaymakamligi, Ermenek Belediyesi ve Iskur tarafindan desteklenen Philadelphia antik kenti arkeolojik kazilari sonucu ortaya çikarilan eserlerin Karaman ve Ermenek’e olan ilgiyi artiracagi ve bölge turizmine katki saglayacagi öngörülüyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284