Hz. Mevlana Karaman`dan Temsili Olarak Konya`ya Ugurlandi

Hz. Mevlana`nin Karaman`dan ayrilarak Konya`ya gitmesini temsilen bir tören düzenlendi.

 Hz. Mevlana Karaman`dan Temsili Olarak Konya`ya Ugurlandi

Mader'i Mevlana Camii'nin bahçesinde düzenlenen temsili ugurlama törenine Vali Süleyman Kahraman, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Hz. Mevlana'nin 22. kusaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile daire müdürleri ve vatandaslar katildi.

Ugurlama töreni öncesi bir konusma yapan Karaman Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerlesmelerinin tesadüfi bir olay olmadigini belirterek, "Bunu sadece Selçuklu Sultani'nin daveti olarak görmek mümkün degildir. Onlar Belh'ten çikmadan önce Karaman'i düsündüler. Nitekim Belh'ten çikip da Karaman'a gelmeleri arasinda 8.5 yillik bir süre var. O esnada Bagdat'ta halifeyle görüstüler. Sam'da birtakim büyük kutuplarla görüstüler. Onlarin büyük israrlarina ragmen Karaman'i seçtiler. Burayi yurt edindiler. Bu Karaman'in degerini gösteren son derece önemli ve tarihi bir hadisedir" seklinde konustu.
Vali Süleyman Kahraman’da “Hz. Mevlana gönül dünyamizin mimarlarindan ve milli ruhumuzun mürsitlerinden biridir. Ve O bu kadim topraklarda yasadi. Annesini bu topraklarda kaybetti ve bugün biz O’nun Karaman’dan ayrilisini vesilesiyle bir araya geldik. Karaman O gittikten sonra her daim kendini yetim hissetmistir ve insanlik var oldugu müddetçe de bu hüznü yasamaya devam edecektir. Zira O’nun sesi tüm zamanlari asmis ve bugün dahi ruhumuzun en derin köselerine erismektedir. O zamani ve mekânlari asan bir gönül eri ve dün oldugu gibi bugün de insanlik O’nun fikirleriyle istikamet bulmaya devam ediyor.  Bugün bize düsen Hz. Mevlana’nin bize verdigi isareti dogru okumak ve benligimizi kalabaliklardan kurtararak, hakikatin istikametinde yürümektir. O “beni anlamak isteyen benim gibi olmalidir.”diyor. Bizler elbette ki O’nun gönül dünyasindaki aski kavrayamayiz; ama en azindan o yolun yolcusu olabiliriz.  Huzur istiyorsak, saadet diliyorsak gönlümüz tipki O’nun gibi her daim hayrette olmali. Aklimiz O’nun gibi her daim teslim olmali. Ne acidir ki bugün tüm dünya adalete ve merhamete susamistir. Ve O yillar öncesinden bize sesleniyor. Diyor ki “Sen yerde olanlara merhamet et ki, gökte olan da sana merhamet etsin. Senden asagi olana aci ki, senden üstün olan da sana acisin.” Ama bir sey için özellikle sükretmeliyiz. Hz. Yunus gibi, Hz. Mevlana gibi, Siyahser Sultan gibi dosta dost olabilen gönül erlerinin yasadigi topraklarda yasiyoruz. Bu her sehre, her millete nasip olmayacak bir nimet diye düsünüyorum” dedi.
Yapilan konusmalardan sonra Kültür ve Turizm Bakanligi Konya Türk Tasavvuf Müzigi ve Sema Toplulugu tarafindan sema gösterisi yapildi. Ugurlama töreni Hz. Mevlana ve babasi Muhammed Behaeddini Veled hazretlerini canlandiran Konya Devlet Tiyatrosu sanatçilari meydandaki vatandaslardan helallik isteyerek Konya'ya hareket etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284