Karacaoglan’in Mezari Konusunda Yeni Bulgulara Rastlandi

Ünlü halk ozani Karacaoglan’in yasadigi cografya, saziyla sözüyle dile getirdigi siir ve türküler ve mezarinin nerede oldugu konusunda öteden beri bir tartismanin oldugu biliniyor. Ancak onun Antep’ten Mugla’ya uzanan Toros Daglari ve eteklerindeki yerlesim yerlerini gezdigi, dolastigi türkülerinde geçen konu ve yer adlarindan hareketle hep söylene gelmekte, hakkinda yapilan arastirma ve çalismalarda ulasilan sonuçlar, bazi belirsizlikleri barindirsa da, onun Çukurova bölgesinde yasadigina dair genel bir kanaat mevcuttur. Bugün Karacaoglan hakkindaki bilgi ve kabulleri tartismaya açacak, yeni bir bulgu ile karsi karsiyayiz. Bu bulgu Toroslarin eteginde yer alan Karaman’in Sariveliler Ilçesinde bulunan yeni bir mezar tasi.

Karacaoglan’in Mezari Konusunda Yeni Bulgulara Rastlandi

Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan Karamanoglu Devrine ait (Haci Salih) Ulu Cami’nin yapilmakta olan restarosyon çalismalari esnasinda, Ulu Cami haziresinde bulunan devrin ve bölgenin önemli sahsiyetlerine ait oldugu tespit edilen bazi mezar taslari üzerindeki yazi ve bilgiler isiginda, bu mezarlardan birinin Karcaoglan’a ait olabilecegi tartismalarini yeniden gündeme tasimistir. Basta Vakiflar Bölge Müdürlügü uzmanlari olmak üzere, çesitli üniversitelerden bilim adamlari, Sariveliler Kaymakamligi ve Belediye Baskanligi nezaretinde ortaklasa yürütülen çalismalar, ilgili mezar tasinin Karacaoglan’a ait olabilecegi tezini güçlendirmektedir. Çünkü hazirede bulunan bir mezar tasinda ‘Karacaoglanin Ruhuna Fatiha’ ibaresi mevcuttur. Bu bilgi bütün ezberleri bozacak türden yeni bir kanit olarak kabul edilebilir. Ancak mezar tasi hakkindaki nihai bilgilere ise bilim adamlarinin yapacagi tarihi ve bilimsel çalismalarin sonunda ulasilacagi asikardir.
Mezar tasinin bulunma hikayesi su sekilde gerçeklesmistir. Hazirede bulunan mezar taslarinin resmini çekerek arsivleyen Arastirmaci Yazar Mustafa Ertas, bu tarihi vesikalari Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül’e aktarmistir. Mehmet Akgül, mezar taslarina ait resimleri incelerken bir tasin üzerinde eski alfabe ile ‘Karacaoglan’in Ruhuna Fatiha’ ibaresinin bulunduguna sahit olmustur. Bu yeni bulguyu, basta Belediye Baskanligi ve Ilçe Kaymakamligi ile çesitli üniversitelerde görev yapan ve alanlarinda uzman kisilerin bulundugu kamuoyu ile paylasmistir. Alinan ilk zaman görüslerine göre, ilgili mezar tasinin Karacaoglan’a ait olabilecegi konusunda, özellikle yazi stili ve tarihi göz önüne alinarak, önemli verilere ulasilmistir.
Bu bilgiler isiginda Sariveliler Kaymakami Ömer Faruk Ilhan, Sariveliler Belediye Baskani Hayri Samur, restorasyonu yapilmakta olan Ulu Cami haziresinde tespit çalismalarinda bulunarak mezar tasinin korunmasi için gerekli önlemlerin alinmasini kararlastirildi.
Ulu Cami haziresinde bulunan mezar tasindaki bilgiler dogrultusunda, Ilçe Kaymakamligi ve Belediye Baskanligi öncülügünde Karacaoglan’in mezarinin Sariveliler’de olup olmadigi hususunda alanlarinda uzman bilim adamlari heyeti-tarih, halk edebiyati, sanat tarihi, arkeolog ve hattat- olusturulmustur. Ayrica konu Vakiflar Bölge Müdürlügü ve Anitlar Yüksek Kurulu ile paylasilmis olup, tespit ve degerlendirme çalismalari baslatilmistir. Ulasilacak kesin sonuçlar teskil edilen heyet tarafindan yapilmakta olan çalismalar sonuçlandigi zaman bir toplanti ile kamuoyuna açiklanacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284