KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekani Itibar Dergisinde

Aylik edebiyat ve fikriyat dergisi Itibar, Ocak ayinda da zengin bir içerikle okur karsisina çikti. Dergi, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karatas ile yapilan söylesiyi kapaktan okurlarina sundu.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekani Itibar Dergisinde
Edebiyat dergiciliginin bir ciddiyet isi oldugunu gösteren Itibar Dergisi, edebiyati neredeyse günü gününe izleyen ve özellikle genç sair ve yazarlar hakkinda yazdigi kiymetli yazilariyla taninan Prof. Dr. Turan Karatas ile elestirmenlik hakkinda kayda deger yorum ve tespitleri sayfalarina tasidi. 
“Elestirmenin Insafli ve Ahlâkli Olmasi Lazim” basligini tasiyan söyleside, Karatas’in elestiri ve inceleme alanindaki temel meselelere yaklasimi ve bu alanda ortaya koydugu verimli çalismalar konusuluyor.
Edebiyatin yasayan ve güncel cephelerini izlemekte ayri bir gayrete ve basariya sahip oldugu yönündeki hatirlatmaya Dekan Prof. Dr. Turan Karatas “Edebiyat eserlerini takibat, mesakkatli bir is, büyük çaba gerektirir, zordur. Ögrenciyken ve gazetede çalisirken çikmakta olan edebiyat dergilerini (Mavera, Hürriyet Gösteri, Adam Sanat, Kayitlar, Yönelisler, Varlik, Milliyet Sanat) bir sekilde tanidim ve takip ettim. Bu gayretlerle yeniye karsi bir ilgi olustu. Sezai Karakoç’un siiriyle erken yasta tanismam, beni yeninin pesine düsürdü, baska ufuklara bakmami sagladi.” seklinde cevap verdi.
Söyleside Prof. Dr. Turan Karatas’a, genç isimlere ve ilk kitaplara dair yazmayi önemsemesinin nedenleri de soruldu. Yeni yazilarin, özellikle siir ve öykülerin kendisini hep heyecanlandirdigini belirten Karatas, “Ilk kitaplari önemsiyorum, çünkü ilk yapit, müellifinin ilk göz agrisidir yani çok kiymetlidir. Bu nedenle takdim edildigi muhataptan bir yanki, bir yanit bekler. Ilk kitabi yayimlanan sair ya da yazarlarin bir kismi, yapitiyla içinde bulundugu edebiyat ortaminda bir inkilâp yaptigi, büyük bir çigir açacagi vehmine kapilabilir. Onun ayaklarini düzlüge degdirecek degerlendirmelere, saglikli elestirilere ihtiyaç vardir” dedi.
“Eski kusak, yaslilar, ustalar gençleri pek okumuyor. Begenileri kaliplasmis, yenilige tesne degiller” diyen Karatas, bu kaygilarla ilk kitaplari degerlendirmeyi önemsedigini vurguladi.
Elestiride insaf ve ahlâki savundugu ve yazilarinda genelde yapici bir elestiriye agirlik verdigini belirten Prof. Dr. Turan Karatas “Hangi inanca, ideolojiye, inanisa, dünya görüsüne sahip olursak olalim, elestiri yaparken insafli ve ahlakli olmak zorundayiz.” dedi. Ahlakli ve insafli olmayan insanin, her türlü kötülügü yaymaya, her türden zarari vermeye meyilli oldugunu ve zemin müsait oldugundan bu durumun elestiride daha yüksek düzeyde oldugunu açikladi.
Itibar Dergisinde Prof. Dr. Turan Karatas’in “Rasim Özdenören” kitabi ile Sezai Karakoç üstüne hazirladigi “Dogu’nun Yedinci Oglu Sezai Karakoç” adli eserin henüz asilamadigi vurgusu da yapildi.
Türk siirinin vazgeçilmez sairleri hakkinda degerlendirmeler yapan Prof. Dr. Turan Karatas “Iyi okur, iyi siirden vazgeçemez” diyerek kendi ifadesiyle “dönüp dönüp okunan, zihinlerde bir bebek gibi belenip gezdirilen” siirlerden de örnekler verdi.
Dekan Prof. Dr. Turan Karatas ile yapilan söylesiye genis sekilde yer veren Itibar Dergisinde; Mevlana yazilari, nitelikli tercüme eserler, siirler, hikâyeler ve inceleme yazilari da bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284