Seb-i Arus’ta Neden Karaman’a Gitmek Gerekir?

Mevlevi tarikatinin kurucusu olan ve Müslümanlarin yani sira Hiristiyan ve Yahudilerin de büyük saygi duydugu ve öldügü zaman büyük yas tuttuklari Mevlana, ölüme “Seb-i Arus - Dügün Gecesi” demistir.

Seb-i Arus’ta Neden Karaman’a Gitmek Gerekir?

Iste bundan ötürüdür ki Mevlana ölüm günü olan Seb-i Arus’ta her yil çesitli etkinliklerle anilir. Mevlana’yi anmak için Türkiye ve dünyanin birçok yerinden binlerce insan bu günde Konya’da bir araya gelir. Seb-i Arus’ta Konya’ya gelen ziyaretçilerin mutlaka ugradiklari yerlerden biri de Karaman.
Ziyaretçilerin Karaman’a gitmek istemelerinin nedeni?
Mevlana için Konya’ya gelen misafirlerin Karaman’a gitmek istemelerinin nedeni ise, Mevlana’nin annesi Mü’mine Hatun, kardesi Alâeddin Çelebi, Karamanoglu Seyfeddin Süleyman Bey ve Mevlana Hazretlerinin yakinlarina ait mezarlarin ve türbenin burada bulunmasidir.
Karaman’da Mader-i Mevlana (Aktekke) Camii’nin içerisinde bulunan Mü’mine Hatun’un türbesi her yil Seb-i Arus etkinliklerinde ziyaretçi akinina ugruyor. Ziyaretçilerin Karaman’daki Mü’mine Hatun’un türbesini ziyaret etmek istemesinde Mevlana’nin su sözleri de oldukça etkili:
“Yildizlara, vadilere, baktim geldim.
Yoldan yürüdüm, sularda aktim geldim
Ben Belh’de kutlu bir besik, bir ninni
Larende ’de bir anne biraktim geldim.”
Konu ile alakali bilgi veren Karaman Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, “Karaman veya eski adi ile Larende, Mevlana’nin ailesi ile birlikte Horasan yakinlarindaki Belh sehrinden Anadolu’ya geldiklerinde uzun yillar ikamet ettigi topraklardir. Annesi Mü’mine Hatun ve yaklasik 21 akrabasi Karaman’da vefat etmislerdir. Annesinin türbesi Karaman’dadir ve bu durum Karaman’in Seb-i Arus’daki önemini arttirmaktadir. Konya’ya kadar gelenler Karaman’a da gelerek Mü’mine Hatun’un türbesini ziyaret ediyorlar.” seklinde konustu.
Seb-i Arus etkinliklerinin Mevlana’yi anmak için oldukça anlamli oldugunu ve bu bakimdan büyük önem tasidigini belirten Marka Kent Karaman Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik ise, Karaman’in Konya’ya olan yakinligini dile getirerek buranin konaklamada önemli bir avantaja sahip olduguna degindi. Seb-i Arus’da Konya’ya gelen ziyaretçilerin yogunluk nedeniyle zaman zaman bir takim sikintilarla karsi karsiya gelebildiklerini söyleyen Çelik, “Konya’ya gelen ziyaretçiler Mevlana’nin annesinin türbesini görmek için Karaman’a da geliyorlar. Karaman’dan Konya’ya gidip gelmek oldukça kolay, mesafe kisa. Dolayisiyla Konya’da konaklama sikintisi yasamak istemeyenler gönül rahatligiyla Karaman’i tercih edebilirler.” dedi.
“Gel, yine gel... Her ne isen yine gel... Eger kafirsen, atesperestsen, putperestsen yine gel... Bizim dergahimiz umutsuzluk dergahi degildir... Yüz kere tövbeni bozmus olsan da yine gel...” sözleri ile gönüllere taht kuran Mevlana’nin 740. Vuslat yil dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek olan törenler 7 Aralik’ta baslayip 17 Aralik Çarsamba günü Seb-i Arus’la sona erecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284