Talat Duru’ya Sürpriz Kitap

İlimizin yaşayan tarihi, araştırmacı-yazar Talat Duru’ya, oğulları Ziya ve Rıza Duru ile eğitimci-arşivci yazar Yusuf Yıldırım güzel bir sürpriz yaparak, “Talat Duru Anıları” adı altında bir kitap hazırladılar.

Talat Duru’ya Sürpriz Kitap
Kitaptan haberi olmadığını belirten Talat Duru, “Zaman zaman bana çeşitli sorular soruyorlardı, çeşitli bilgiler istiyorlardı ama ben bunların bir kitapta toplanacağını hiç tahmin etmiyordum. Kitabı görünce şaşırdım. Güzel bir sürpriz oldu benim içinde. Kitap güzel tabi şiirlerde biraz yanlışlıklar var. Ama neticede güzel olmuş. Sağolsunlar benim hayatımın bir parçasını yazıya dökmüşler. İçinde çocuklarımın, torunlarımın, beni sevenlerin düşüncelerini okumak keyif verici. Kitap tam bir aile kitabı olmuş. Dışarıdan da yazılar var. Tabiî ki insan yaşamı boyunca yalnız yaşayamaz. Yanında ailesi olur, anıları olur. Yaptığı işler olur. Bu unutulup gidilmez. Bunu anca kendisi bilir. Kendi bildiğini de dışarı duyurmak da güzel bir şey. Çocuklarda bunu duyurmuşlar. Beni anlatan diğer kişilere de teşekkür ediyorum. Aile olmak çok önemli. Ne mutlu gibi böyle temelleri sağlam ve birbirine bağlı bir aileye sahibim. Allah herkesten razı olsun” dedi.
Kitabın hazırlayıcılarından oğulları Ziya ve Rıza Duru ise, “İş yaşamında bütün zamanını Karaman’a, Yunus Emre’ye ve ailesine ayıran babam için bir hatıra kitabı çıkarmak istedik. Onun unutulmaması için. Bir yıldır bu çalışmanın içerisindeyiz. Bu kitap bizim amatörce bir çalışmamız. Babam yaşamı boyunca Karaman tarihiyle, Yunus Emre’nin kökeninin Karaman’a bağlı olmasını araştırmasıyla devamlı gündemde. Tabi babamın çalışmalarını resmi makamlar göz önünde bulundurmadılar. Oda ayrı bir eksiklik. Ama babam hiç yılmadı. Devamlı çalıştı. Hiçbir çalışmasında belgesiz tez ortaya atmadı. Bütün çalışmaları izleniyor” dediler.
Kitap Ziya Duru’nun sunuş yazısıyla başlıyor. Eğitimci-arşivci yazar Yusuf Yıldırım’ın “Talat Duru’ya Vefamız” önsözüyle ve Talat Duru’nun evlatlarından Berrin Duru Aydın, Rıza Duru, torunları Ziya, Berna Duru, Erol Erdoğan’ın kaleme aldığı yazılarla devam ediyor.
Daha sonra Talat Duru’nun sevenlerinden Ahmet Küçükcicibıyık, Ali Ünlüer, Fikret Ünlü, Kamil Uğurlu, Medeni Yavuzaslan, Mestan Karabacak, Mustafa Toktay, Nuran Uyar, Sami Özdağ, Suat Sözer, Turgut Uzel, Vehbi Uysal, Vedat Ahmet Şen, Yasemin Küçükcicibıyık, Yıldıray Kuruçay, Yücel Okutur’un kaleme aldığı yazılar yer alıyor.
Ayrıca kitapta Karaman’a dair yazılar yazan Alaattin Aköz, Alaattin Uca, Aytunç Ülker, Ali Güler, Ahmet Mısırlıoğlu, Bekir Şahin, Celal Yıldırım, İhsan Duru, Mehmet Mercan, Mehmet Tütüncü, Muhsin Karabay, Mustafa Gültekin, Mustafa Özçelik, Osman Nuri Koçak, Osman Ülkümen, Remzi Tartan, Rıfat Akkanat ve Yusuf Yıldırım’ın yazıları kitaba renk katıyor.
422 sayfadan oluşan kitabın son sayfasında oğlu Rıza Duru, “Hani ANILAR diye bir şarkı vardır, insanı geçmişe götüren, yaptıklarını yaşadıklarını gözlerinin önüne getirip, koyuveren. Belki çoğunuz mırıldanırsınız bu şarkının nağmelerini, sözlerini bilmeseniz de. Dudaklarınızdan dökülenleri, vücudunuzun her zerresi hisseder, bir aile büyüğünü, bir dost veya yaşadığınız bir olayı anımsarsınız. Ve aynı nakarat ile devam edersiniz. “anılar, anılar, şimdi gözümde canlandılar” İşte; Talat Duru için bu nakarat, bitmeyen bir nağmedir. Geçmiş, gelecektir onun için. Ama, takvim yapraklarında yok olup giden bir geçmiş değil, yaşadıklarının, gördüklerinin “kültürel değer” olarak kabul edildiği bir anlayıştır önem verdiği. Çünkü o; geçmişle bugün arasında bir köprüdür. Güzel dili ile sizleri gerilere götüren, o günleri bugün yaşanıyor gibi anlatan, zaman tünelidir. Sevgi ve hoşgörü çemberi içerisindeki dünyasında, Yunus Emre’nin “Yaradılanı severim, Yaradandan ötürü” dizeleri ile yaşayan gönül insanıdır. Tıpkı Yunus gibi, onunda yüreğinin attığı yön, insanlığa, sevgiye, dürüstlüğedir” diyor.
HABER/RÖPORTAJ-Sultan AKBULUT

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2016, 12:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284