Tek Udla Karnini Doyuran Adam

Hafizasinda barindirdigi 5 bin besteyle `Kör Ahmet` lakabiyla taninan 74 yasindaki Ahmet Özdemir, ünü Konya`nin sinirlarini çoktan asmis bir Türk sanat müzigi sanatçisi.

Tek Udla Karnini Doyuran Adam
Özdemir'i diger yöre sanatçilarindan farkli kilan asil özelligi görme engelli olmasi degil. Özdemir, bir yandan udunu çalip sarkilarini söylerken programlarinda küçük aralar vererek toplum meselelerini mizahi bir dille anlatiyor. Özdemir, Konya'nin yöresel sanatçisi olarak bilinse de Kastamonu'dan Urfa'ya, Izmir'den Kars'a varincaya kadar birçok yöreden türküleri yöresel siveleriyle seslendirebiliyor. Kendini 'Tek udla karnini doyuran adam' diye tanimlayan Özdemir, hayati boyunca baska hiçbir meslekle ilgilenmedigini ifade ediyor.
Konya Büyüksehir Belediyesi bu sene Ahmet Özdemir'in 61. sanat yilini kutlayacak. Özellikle gençlerle yaslilar arasinda yasanan kusak çatismalarini anlattigi hikâyelerle hem güldürüyor hem de sosyal sorunlara dikkat çekiyor. Elinden hiç düsürmedigi udu, sesi ve mizah anlayisiyla Konya'da 7'den 70'e taninan Özdemir, gittigi tüm dügün ve nisanlari arsivlemis. Alkollü mekanlarda sarki söylemedigini belirten Özdemir, halk arasindaki sayginligini da buna borçlu oldugunu anlatarak 'Meslegimde kesinlikle taviz vermem.' diyor. Besteledigi kimi sarkilarin 'Anonim' diye seslendirilmesine kizdigini kaydeden Özdemir, "Bazi sanatçilar Mesam'a para verip bana ait olan 'Elmalarin Yongasi' ve 'Su Sille'nin Sokaklari Sekili' adli bestelerimi anonim diye seslendirdi. Bu eserlerin yazari benim." ifadelerini kullaniyor. Küçük yasta geçirdigi çiçek hastaligi sonrasi iki gözünü de kaybeden Kör Ahmet, komsusunun yeni aldigi gramofondan dinledigi sarkilarla müzige basladigini dile getiriyor. Özdemir, "Ama müzik üzerine ders alacak bir imkanim yoktu. Bir gün beni çok seven ve Konya'nin ileri gelenlerinden Tasbas Tevfik isminde bir büyügümüze meramimi anlattim. Beni alip Ankara Radyosu'na götürdü. Orda bir buçuk yil staj yaptiktan sonra memleketime döndüm. Sadi Yaver Ataman ve Muzaffer Sarisö-zen'den dersler aldim." diye anlatiyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284