Yedi Bin Euro`ya Çektigi Karaman Filmiyle Berlinale`de

Aslen Karamanli olan ve Berlin’de yasayan genç yönetmen Tamer Yigit ile Bosnak asilli Branka Prliae`nin, Karaman`da çektigi ve ayni adi tasiyan filmleri Berlinale`de “Perspektif-Alman sinemasi” kategorisinde gösterilecek.

Yedi Bin Euro`ya Çektigi Karaman Filmiyle Berlinale`de
Genç sanatçi, senaryosunu da kendi yazdigi filmini, 7 bin Euro'ya tamamladi. Daha önce Alman sinemasinda çesitli rollerde oyuncu olarak görev alan Tamer Yigit'in yönetmen ve yapimci olarak çektigi ikinci filmi olan Karaman'in prömiyeri de Berlinale kapsaminda yapilacak. Filmde, orta Anadolu'nun muhafazakâr küçük bir kentinde, farkli dünyalarin insani olan baba, kizi ve oglunun hikâyesi ele aliniyor. Birbirlerinden kopuk yasayan emekli albay bir baba, Istanbul'da okuyan ve Berlin'e gitmek isteyen türbanli kizi ve Karaman'da Metal müzik dinleyen oglunun trajik hikâyesi anlatiliyor.
Siyasi çatismanin magduru gençler
Berlinli genç yönetmen Tamer Yigit, filminde, Türkiye'nin siyasi ve sosyal alandaki çatismalarinin, muhafazakâr bir kentte yasayan ailenin üzerinde etkisini göstermeye çalistigini belirtti. Tamer Yigit, “Türkiye'deki siyasi çatismanin kurbani her iki tarafa da ait olmayan ama her iki tarafin da özelliklerine sahip gençler oluyor. Bu gençler, sadece müziklerini, asklarini, duygularini, kisaca hayatlarini yasamak istiyorlar. Artik gençler kategorilere sokulmak istemiyor. Filmimde, baba, kiz ve oguldan olusan üç kisilik bir ailenin hikayesinde bu sikintiyi ele aliyorum. Tipki Eflatun'un magara teorisinde oldugu gibi. Kendi dünyalarinin disindaki bir dünyanin varligindan habersiz yasayan insanlarin hikayesi” dedi.
Deniz Berlinale jürisinde
Avrupa Medya Bilimleri egitimi gören ve sinema üzerine yazdigi yazilarla taninan 26 yasindaki Deniz Sertkol, 62'nci Berlin Film Festivali'nde jüri üyeligi yapacak. Deniz, 9 Subat tarihinde baslayacak olan festivalin Alman Sinemasi'nin perspektifleri seksiyonunda Fransa ve Almanya Gençlik Birligi tarafindan verilen 'Dialogue en perspective' ödülü için jüri üyeligine seçildi. 2004 yilindan beri verilen ve festivalin önemli ödülleri arasinda sayilan ödülün jüri üyeligine yüzlerce basvuru arasinda seçilen Deniz Sertkol'un muazzam Fransizca bilmesi ve sinema dünyasini çok iyi tanimasinin etkili oldugu belirtildi.
Çesitli sinema dergisi ve internet sitelerinde film sanati üzerine yazilar yazan ve bir dönem Arte televizyonunda çalisan Deniz Sertkol ile birlikte baskanligini ünlü rejisör Jan Henrik Stahlberg'in yapacagi jüride Franziska Hessbergerer, Philipp Wolf, Sandra Jumel, Gustave Shaimi Baptiste Cogitore ve Matus Krajnak gibi sinemacilar bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284