Faydalı Model Patenti Aldı   

Karaman Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi öğrencisi Yakup Altuntaş, Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında havacılık sektöründe çığır açacak bir buluşa imza attı. 12’inci sınıf öğrencisi Altuntaş'ın geliştirdiği "Otonom Pushback Aracı", faydalı model patent tescili aldı.

Faydalı Model Patenti Aldı   

Karaman’da İl Millî Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi, Ar-Ge biriminin koordinesinde Sınai Mülkiyet Haklarına dair başvurular devam ediyor. Son olarak 2022 yılında proje çalışması olarak başlayan ve prototipi geliştirilen buluşun, literatürde benzerinin bulunmamasından dolayı Karaman TOBB Fen Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nazmiye Erginbaş danışmanlığında ve Ar-Ge birimi koordinesinde faydalı model başvurusu yapıldı ve başvuru tescil olarak sonuçlandı.

Karaman TOBB Fen Lisesi'nin öğrencisi Yakup Altuntaş'ın projesi, uçakların perondan ayrılırken geri itilmesi olan pushback işlemi sırasında meydana gelen kazaları minimize ederek, havaalanlarının daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesini amaçlıyor. Geleneksel traktörlerle yapılan pushback işlemlerinde yaşanan maddi hasarlar ve can kayıplarını önlemeyi hedefleyen bu buluş, havacılık sektöründe önemli bir ihtiyacı karşılıyor.

Buluş, önde ve arkada bulunan kameralarla donatılmış olup, uçağın burun iniş takımına robotik bir kolla otomatik olarak kilitlenmesini ve belirlenen konuma doğru geri itilmesini sağlıyor. Bu sayede insan faktöründen kaynaklanan hataların önüne geçilerek güvenlik seviyesi artırılıyor.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen "TAXIBOT" aracına benzer şekilde çalışan bu otonom pushback aracı, sadece uçağı geri itmekte kalmayıp aynı zamanda pist başına kadar götürebiliyor. Bu işlem sırasında yakıt tüketiminde %85, gürültü kirliliğinde %60 ve kalkış başına yabancı madde hasarında %50 azalma sağlayarak havaalanlarının sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrikle çalışmasıyla çevreci bir alternatif sunuyor.

Karaman TOBB Fen Lisesinin bu başarısı, Türkiye'nin eğitim ve teknoloji alanındaki potansiyelini bir kez daha ortaya koyarak gurur kaynağı oldu. Yakup Altuntaş'ın öncü buluşu, geleceğin havacılık sektöründe önemli bir rol oynayabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284