Karaman'da Büyük Coşkuyla Gerçekleşti  

Türkiye'nin dört bir yanından gelen genç yürekler, maneviyatın ve güzelliklerin zirvesinde buluştu. Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde düzenlenen Genç Sadâ Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nın Türkiye Finali, Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşti.

Karaman'da Büyük Coşkuyla Gerçekleşti  

Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen programa, Karaman Valisi H. Engin Sarıibrahim, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Bünyamin Akyüz, daire amirleri sivil toplum kuruluş temsilcileri, sendika temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene” düsturunu şiar edinmiş Karaman’ımızda hazırlanan Genç Sadâ Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması’nın Türkiye finaline hoş geldiniz.”

Programın açış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan yaptı. İl müdürü Çalışkan, ““Yaratılmış olan her şeyi Yaratan’dan ötürü sevebilmeyi”, “ilim, insanın kendini bilmesidir” diye öğütleyen ve “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım” diyerek bize rehberlik eden Hz. Yûnus Emre’nin şehrinde, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin Annesi Mümine Hatun’un meftun olduğu diyarda, “Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene” düsturunu şiar edinmiş Karaman’ımızda Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün planlaması doğrultusunda hazırlanan Genç Sadâ Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması’nın Türkiye finaline hoş geldiniz sefalar getirdiniz.” dedi.

“Önemli olan gençlerin yarışması değil, Kur'an-ı Kerim'in anlamıyla buluşmasıdır.”

Açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, törende yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in bir hayat ışığı ve yol gösterici olduğunu söyledi. Bu yarışmada kazanmanın veya kaybetmenin önemli olmadığını belirten Sarıibrahim, şunları kaydetti: "Önemli olan gençlerin yarışması değil, Kur'an-ı Kerim'in anlamıyla buluşmasıdır. Bugün anlamıyla beraber hayatımızın her anına giren bir Kur'an-ı Kerim'i hayal ediyoruz. Bütün duamız, isteğimiz ve umudumuz hem siz gençlerin hem de sizlerin velilerinin tek isteğinin bu olduğunu düşünüyorum. Bizler Kur'an-ı Kerim'i lafzı ve anlamıyla yaşadığımız, yaşattığımız ve örnek olduğumuz bir zaman dilimi görmek istiyoruz. Bunun da tek ışığı Kur'an-ı Kerim ve onun gösterdiği yoldur." diye konuştu.

“Gençlerimizin Kur'an-ı Kerim'in hem lafzını hem manasını öğrenen gençler olarak yetişmesini ümit ediyorum.”

Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in ardından konuşan Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen ise Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmalarını yıllardır düzenli olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. İşleyen, 11 bin hafız öğrencisi ve 18 bin hafız öğrenci adayı olduğu aktararak, "Çalışmalarımız sadece bu yarışmalarla sınırlı değil. Ezan okuma, hutbe okuma ve hafızlık yarışmalarıyla bu alanı güçlendirmeye çalışıyoruz.

2023'de müfredata 'Kuran'ın anlam dünyası' adı altında bir ders daha eklendi. Böylece Kur'an-ı Kerim'in hem lafzı hem manasıyla birlikte öğrenilmesinin önü açıldı. Tabii ki Kur'an-ı Kerim'in lafzıyla okunması ve bütün dünyaya duyurulması çok önemli ama biz biliyoruz ki anlamının öğrenilmesi de bir o kadar önemli. Bu vesileyle gençlerimizin hem lafzını hem manasını öğrenen gençler olarak yetişmesini ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen genç yetenekler, Kur'an-ı Kerim'i en zarif ve etkileyici şekilde okumak için bir araya geldiler. Sadece bir yarışma değil, manevi bir buluşma olarak nitelendirilen etkinlikte, genç yeteneklerin sesleriyle yankılanan Kuran-ı Kerim'in güzelliği ve derinliği gönülleri mest etti. Her bir yarışmacı, okudukları ayetlerle sadece kelimeleri değil, mananın sonsuz inceliklerini de yansıttı. Tecvid kurallarına sadık kalarak, seslerini adeta birer ilahi melodiye dönüştürdüler.

Seyirciler, gençlerin okudukları her bir ayeti yüreklerinde hissederek, ruhlarını bir kez daha Kuran'ın nuruyla aydınlattılar. Bu muhteşem performanslar, seçici kurul tarafından büyük bir titizlikle değerlendirildi. Yarışmanın sonunda, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin’in başkanlığında seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren genç yetenekler belirlendi.

Yapılan değerlendirme neticesinde Anadolu imam hatip lisesi kategorisinde, İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ömer Mansur Duran birinci, Çorum Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Emir Gökmen ikinci ve Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Süleyman Utku Tutal ise üçüncü oldu.

İmam hatip ortaokul kategorisinde Ankara Sincan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emir Kuşcu birinci, Aksaray Cemalittin Aksarayi Hafız imam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Erdoğan ikinci, İstanbul Sancaktepe Musa Efendi Anadolu İmam Hatip Ortaokulu Ömer Faruk Açı üçüncü oldu.

Yarışmanın son bölümünde dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi'nin destekleriyle organize edilen Genç Sadâ Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması, sadece bir yarışma değil, aynı zamanda maneviyatı ve birlik ruhunu pekiştiren anlamlı bir etkinlik olarak gönüllerde iz bıraktı. Bu etkinlik, gençlerimizin manevi değerlerle olan bağını güçlendirerek, gelecek nesillere ışık olacak yeni yolların kapısını araladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284