OBEZITE ÇOCUKLUKTAN BASLAR…

Çocuk ve adolesanlarda asiri agirlikli olma ve obezite prevelansi bütün dünyada artis göstermektedir. Birlesik Devletler’de 6-17 yas arasinda asiri agirlikli olma prevelansinin giderek arttigi bildirilmektedir. Türkiye’de ise Saglik Bakanligi, Hacettepe Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Egitim ve Arastirma Hastanesince yürütülen “Türkiye Beslenme ve Saglik Arastirmasi–2010” ön çalisma raporuna göre 0-18 yasta obezite ve fazla kilolu olma oranlari %8.5 ile %26.4 arasinda bulunmustur.

Eriskinlerin büyük çogunlugunda obezite baslangicinin çocukluk çaglarina uzandigi bilinmektedir. ‘Kilolu çocugun saglikli oldugu’ inanisi ülkemizde anne-babalarin düstügü en büyük yanilgilardan biridir. Saglikli olsun diye çocuklara gerekenden fazla kalori aldirilmasi obeziteyi kaçinilmaz hale getirmektedir. Buna bir de çocuklarin yaslarina uygun oyunlar ve fiziksel aktiviteler yerine tablet ve bilgisayarlari oyuncak edinmesi, spor aktivitelerinin azalmasi ve televizyon basinda geçirilen saatlerin artmasi eklenince metabolik hizlari dogrudan etkilenip azalmaktadir ve ilerleyen yaslarda karaciger yaglanmasi, hipertansiyon, kardiyovasküler hastaliklar, diyabet gibi sorunlar kapiyi çalmaktadir. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik döneminde obeziteden korunma ve tedavi giderek önem kazanmaktadir.

Ergenlik sonuna kadar vücutta yag hücrelerinin sayisi artar ve durur, sonraki dönemlerde de bu hücrelerin kütlesi artar. Yani eriskinlik döneminde verdiginiz kilolar yag hücre sayinizi degil büyüklügünü azaltir. Bu durumda çocukluk çaginda çocugunuza kazandiracaginiz dogru beslenme aliskanliklari yag hücre sayisinin daha az artmasini saglayabilir ve bu da çocugunuzun ileriki yasantisinda sürekli kilolarla ugrasmasi riskini oldukça azaltir. Unutmayin bir toplumun egitimi “çocugu egitmek” le baslar.

Çocuklarda Obeziteyi Önlemek Için Yasam Tarzi Önerileri:

* Düzenli ögünler halinde yemek yeme aliskanligi edinilmeli (3 ana 3 ara), ögün atlanmamalidir. Özellikle kahvalti etme aliskanligi mutlaka kazandirilmalidir.

* Dört yaprakli yonca metodu ile beslenmelidir.

* Herhangi bir spor dalina yönelmesi desteklenmelidir.

* Televizyon ya da bilgisayar karsisinda yemek yemesine izin verilmemelidir.

* Gelisme çaginda bos verin yesin diye düsünmeyin, kilolu olmasi saglikli oldugu anlamina gelmemektedir.

* Yemekler yavas ve iyice çignenerek yenmeli, gelisigüzel atistirmalardan kaçinilmalidir.

* Yemek bitince sofradan kalkilmalidir.

* Çocugunuzun duyularina dikkat edin, ‘doydum’ diyorsa yemesi için zorlanmamalidir.

* Çocugunuza belli aliskanliklar kazandirirken bunu yasaklarla yapilmamali, nedenlerini onlarla paylasilmalidir.

* Çocuklara sebze yemekleri, baklagiller ve salata yeme aliskanligi kazandirilmalidir.

* Aralarda meyve tüketimini saglanmalidir.

* Su içme aliskanligi kazandirilmali, asitli içecekler, hazir meyve sularindan uzak tutulmalidir.

Eger kafanizda soru isaretleri varsa çocugunuza, hayatin erken dönemlerinden itibaren nasil bir beslenme egitimi verebileceginizle ilgili danismanlik alabilirsiniz.

Uzm.Dyt. Serap INCEDAL

Özel Karaman Tip Merkezi Iletisim : (0338) 214 77 71 - 212 66 44
 

YORUM EKLE

banner284