Onurumuz Prof. Dr. Ekrem Ekinci

Prof.Dr. Ekrem Ekinci’yi biricik annesinin ölümü nedeni ile Karaman’a geldiginde sahsen tanimis oldum. Basarilarini çalisma hayatini geriden geriye taniyordum. Edindigim bilgilere göre, 1949 yilinda Karaman’da dogmus, Ilkokulu Karaman Gazi M.Kemal okulunda okumus Ortaokulu Konya Maarif KolejindeLiseyi Belfast Area High School Maine ABD ‘de bitirdi. Robert Kolej Kimya Mühendisligi, Bölümü’den 1971 yilinda lisans, Newcastle Upon Tyne Üniversitesi Kimya Mühendisligi Bölümünden 1972 yilinda yüksek lisans ve 1976 da Doktora derecesini almis. 1977 yilinda asistan olarak girdigi Istanbul Teknik Üniversitesi’nde 1981 yilinda doçent 1989 yilinda Prof.esör olmus. 1988 -2000 yillari arasinda ITÜ Kimya Mühendisligi Bölümü baskanligi, ayrica Gida Mühendisligi kurucu baskanligini yürütmüs. ITÜ Kimya Metalurji Fakültesi Dekanligi görevinde bulunmus.
TUBITAK, MAM Kimya Mühendisligi arastirma Bölüm Baskanligi, TUBITAK Bilim Kurulu üyeligi, 2000–2005 yillarinda bu kurumlarin Yönetim Kurulu Baskanligi yapmis, ayrica Çimento Müstahsiller Birligi Kalite ve Çevre Kurulu Baskanligi da yapmis. Bu kurulun karari ile onursal baskanliga layik görülmüs. Yabanci uyruklu çok sayida ulusal derginin yayin kurulu üyeliginde önderlik yapmis. Çesitli dergilerde 68 yayin, uluslararasi kongrelerde 114 bildiri, ulusal kongrelerde 109 bildirisi bulunmaktadir. Dört mesleki kitabin yazarlari arasindadir. 13 kitap için bölüm yazmistir. Tamami bor madeni konusunda olmak üzere diger arastirmacilarla birlikte 6 adet Türk patendi sahibidir. Instüte of Energy üyesi, Türk Kati Atik Kontrove Aritim Milli Komitesi ve Hava Kirliligi Türk Milli Komitesi Kurucu üyelerindendir. 2001 yili Isi Bilimi ve Teknigi Dernegi, Bilim Ödülü sahibidir. Mart 2008 tarihinde. FEVZIYE MEKTEPLERI VAKFI ( FMF) ISIK ÜNIVERSITESI Rektörlügüne atanmis Aralik 2010 yilinda kendi istegiyle rektörlükten ayrilmis. Çok degerli hemserimiz Prof.Dr. Ekrem Ekinci’nin basari grafigindeki çita birhayli yüksek Bos durma aliskanligi olmadigi için Güzel Sanatlarin her dalina ilgi duymus. ISIK Üniversitesi Rektörü iken KÖY ENSTITÜLERI PROJESININ EVRENSEL nitelikte olusu üzerinde arastirmalari sonucu Köy Estitülerinde yetisen köy çocuklarinin sanatsal yönlerinde basarili olanlardan konularinda akademik kariyer sahibi olanlari bulmus çikarmis, FMV ISIK ÜNIVERSITESI Kültür ve Sanat Etkinligi 2010 yil Köy Enstitüsü kökenli sanatçilar resim sergisini Köy Enstitülerinin Kurulusunun 70. yilina armagan etmis. Bunu bir katolog haline getirmis banada birtane göndermek zahmetine katlanmasi 1940 li yilardaki anilarimi yenilememe neden olmustur Köy Enstitüleri projesini derinligine arastirmis düsüncelerini hazirladiklari paha biçilemeyecek nitelikte olan kitaptaki önsözünden bazi bölümler aktarmaya çalisacagim.
Rektör Ekinci arastirmalarinda gerçek bilgilere ulasmis sanki o günleri benim gibi yasamis.
Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ekip ülkenin yörüngesini aydinlik dünyaya çevirdigi 1930’lu yillarda, öncelikli gelisme alaninin egitim ve ögretim olmasi gerektigi konusunda birlesmisti. Egitim-ögretim alanindaki efsane isimler Hasan Ali Yücel, Ismail Hakki Tonguç ve Halil Fikret Kanat. Okuma yazma bilmeyenlerin çogunun köylerde oldugunu ve köy halkina egilmek gerektigini, çok iyi biliyorlardi. Bu nedenle kirsal kesimi kalkindirmak ve egitmek için sorunun merkezine giderek,”köylüyü köyde egitecek, üretime katacak ve aydinlatacak egitimciler yetistirmek” konusuna agirlik vererek, beklide egitim alaninda dünyanin en iddiali ve etkin egitim projelerinden biri olan köy enstitüleri projesini 17 Nisan 1940 tarihinde yasama geçirdiler. Köy Enstitüleri projesi, temelde, egitim ögretim ve uygulama ayaklarini içerecek, mezunlarina kazandiracagi bilgi ve becerilerle, onlarin kirsalda, bir model olmasini saglayacak ve onlari çok yönlü aydin ögreticiler, olmalari saglanacakti. Köylerin ekonomik kalkinmasi için temel üretim kaynagi olan tarim konusunda modern ve bilimsel yaklasim, projenin temel hedefleri arasindaydi. Bunun yani sira genis egitim perspektifi ile, tarih, tarim, el isi müzik, güzel sanatlar, el sanatlari, yurttaslik bilinci ve dünya vatandasi kavramlari belirleyiciydi. Kurgulanan model, mükemmel cevap verdi ve köy çocuklari arasinda birikimli aydin ve örnek insanlar yetisti
Yarin devam edecek.
YORUM EKLE

banner284